Р Е Ш Е Н И Е

№61/17.03.2016 г.,гр.Разград

 

В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

на петнадесети февруари, две хиляди и шестнадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар : Д.Д.

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело №1782 по описа за 2015г.

 

               Искът  е с правно основание чл.127 ал.2 от СК.

            Ищцата моли съда да постанови решение, с което да определи местоживеенето на детето Е., роден на ***г. при нея, на адреса на който живее в гр.Разград, да й предостави упражняването на родителските права спрямо детето, като определи режим на лични отношения между детето и бащата-да го вижда и взема всяка първа и трета събота и неделя от месеца и 20 дни през лятото. Претендира още присъждане на издръжка за детето в размер на 200 лева, считано от 01.10.2015г., ведно със законна лихва за всяка просрочена вноска и разноски по делото.

            Ответникът с писмения си отговор и в съдебно заседание оспорва предявените искове като неоснователни и настоява за отхвърлянето им. Заявява, че с ищцата живеят в един недвижим имот, упражняват заедно родителските права спрямо детето Е. и се грижат заедно за неговото отглеждане и възпитание.

            Съдът прецени събраните по делото доказателства и прие за установено следното: Страните по делото са родители на непълнолетния Е., роден на ***г. от съвместното им съжителство, което датира от 1996г. Не се спори, че и към настоящия момент, родителите на детето живеят в едно жилище, което съгласно представения нотариален акт №143 т.111 рег.№5898 дело №438 от 15.07.2005г. на нотариус В.Тодорова , е собственост на ищцата-апартамент в гр.********, бул.”******”, вх.**, ет.** с площ от 72,28 кв.метра, състоящо се от две спални, дневна, кухня и сервизни помещения. Видно от показанията на разпитаните по делото свидетели, както и от  обясненията на страните, дадени в съдебно заседание, които съдът съпостави с казаното от детето Е. при изслушването му в съдебна зала, от раждането си до момента детето Е. е отглеждан общо от двамата си родители. До преди една година бащата често е пътувал зад граница по работа, внасял е коли в страната, отсъствал е по една, две седмици, най-много месец от дома си. Изкарвал е добри пари и подсигурявал финансово и детето, и майката. От края на 2014г., поради здравословни проблеми е престанал да пътува и е започнал работа като продавач-консултант в авто-къща в гр.Разград. Ищцата е започнала работа през м.септември 2015г. в хранителен магазин като оператор и компютърна обработка. Поради честото отсъствие на бащата от страната, непосредствените грижи по отглеждането на детето се осъществявали от майката, тя е била тази която подпомагала детето в учебните занимания, ходела е на родителски срещи. Бащата, освен с пари също участвал във възпитанието на детето, придружавал го е на тренировки по футбол и други спортни състезания. Всяка година детето, майката и бащата са ходели на почивка.

От една година в отношенията между майката и бащата възникнали дразги и недоразумения, започнали и скандали, като по молба на ищцата по ЗЗДН, с влязло в сила решение по гр.д.№885/2015г. по описа на РРС е предприета мярка за защита спрямо нея заради оказан психически тормоз, а именно, с решението ответникът е задължен е да се въздържа от извършване на домашно насилие, като исканите мерки по чл.5 ал.1 т.2, т.3 и т.4 от ЗЗДН са отхвърлени. Родителите започнали да спят в отделни стаи, но ответникът е продължил да плаща всички консумативни разходи за жилището-ток, вода, отопление, такса за телевизия и интернет. Продължил е дава средства на детето за ежедневни разходи-всяка сутрин по 4,5 лева на ден, да плаща всички необходими дрехи за облекло и тези искани от детето, купувал му е скъпи телефони и заплащал таксата им. Заедно с детето е ходел на пазар в гр.Русе, а през зимната ваканция на почивка в гр.Банско за четири дни. Родителите ползват обща пералня, общ хладилник, но поради възникналите между тях противоречия, според съда, във връзка с общото ползване на жилището, начина на възпитание на детето Е. и намалелите финансови средства, осигурявани преди от ответника, престанали да се хранят заедно и да общуват като мъж и жена. Дължимите родителски грижи, обаче, за детето Е. и двете страни продължават да осъществяват заедно и поотделно, според конкретния случай. И двамата родители и детето живеят в едно жилище и осъществяват ежедневни контакти с него.

            Детето Е. е на близо 15 години, ученик е в 8-ми клас на ПМГ”*********”-гр.Разград, при  изслушването му в съдебно заседание заявява, че иска да живее с майка си. Съдът доби впечатление, че детето е разстроено от случващото се между родителите му, упреква баща си за скандалите в къщи, изразява пренебрежително отношение към него, но употребява заучени фрази и думи казвани от майката пред общи приятели и близки-виж. показанията на св.К. П.

            Този извод се налага и от постъпилия по делото социален доклад на Д”СП”-гр.Разград-„ родителите притежават нужния родителски капацитет и адекватно задоволяват базовите потребности на сина си”.

            Пред вид изложеното съдът счита, че в случая, не са налице предпоставките на чл.127 ал.2 във връзка с ал.1 от СК- двамата родители живеят заедно, полагат грижи за детето заедно и поотделно, и пред вид характера на настоящото производство целящо охраняване интереса на детето, което има нужда от присъствието и вниманието и на двамата си родители, предявените искове следва да се отхвърлят като неоснователни и недоказани. Безпредметно е определяне на местоживеене, родителски права и издръжка на непълнолетното дете, след като и двамата родители живеят в едно жилище и заедно се грижат за детето.

            Пред вид изложеното съдът

 

                                                 Р  Е  Ш  И  :

 

            ОТХВЪРЛЯ искането на К.Д.М. с ЕГН-********** предявено против Е.М.Е. с ЕГН-**********,*** за: определяне местоживеене на непълнолетния им син Е. Е. Е. с ЕГН-**********, предоставяне упражняването на родителските права спрямо детето и определяне на режим на лични отношения, както и за присъждане на издръжка в размер на 200 лева, считано от 01..10.2015г., като неоснователно и недоказано.

            Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ :