Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е 

                                      № 84, 22.03.2016г., гр.Разград

 

                                  В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                       състав

На двадесет и шести февруари                              две хиляди и шестнадесета година

В публично съдебно заседание, в състав:

                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

Секретар П.Т.

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 289 по описа за 2014г. на РРС

 

           Депозирана е искова молба по чл.422 във вр. с чл.415 във вр. с чл.124 ГПК от Агро-Био Трейдинг ООД, с която моли съда да приеме за установено по отношение на Аргос ЕООД, че е налице вземане в размер на 4410.30лв..- остатъчна главница по договор за продажба на препарати за растителна защита на обща стойност 5292.36лв. с ДДС, ведно със законната лихва от 13.08.15г. и разноските.

           Ответниъкт Аргос ЕООД оспорва иска, като прави възражение за нищожност на договора, поради противоречието му със закона-чл.23 и чл.23а ЗЗР/отм./ с твърдението, че към момента на сключването на договора-26.03.14г. е имало разрешителен режим за търговия на дребно с препарати за растителна защита, каквото разрешение ищецът не е притежавал.

           Съдът, след като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна, следното: Ищецът е търговец с разнообразен предмет на дейност. С разрешение №1679/17.07.13г. на БАБХ на ищеца е предоставено  правото да търгува с продукти за растителна защита на едро в обект складова база в гр.П., местност Татар Мезар, ул.Ц******* №**. Разрешението е за срок от 5 години. С разрешение №1656/25.06.13г. на БАБХ на ищеца е предоставено правото да извършва преопаковане на продукти за растителна защита в обект цех за преопаковане в обект  гр.П., местност Татар Мезар, УПИ-027096. Разрешението отново е за срок от 5 години. На 26.03.14г. ищецът е издал фактура №11923 за 10кг. Гранстар супер-3328.80лв. и 70л. Агрия-1081.50лв., като е начислил и ДДС в размер на 882.06лв. По делото е приет, неоспорен предавателно-приемателен протокол №1340/27.03.14г., издаден по фактура 11923, от който е видно, че на 27.03.14г. в изпълнение на дистрибуторски договор за продажба на препарати за растителна защита, сключен между двете страни е извършено предаване и приемане на 10кг. Гр.стар и 70л.Агрия, като стоките са предадени от началник-склада Цветков. По делото е назначена ССЕ, според която ответникът е осчетоводил процесната фактура по сметка 401/доставчици/. С платежно нареждане от 27.03.14г. на ищеца е преведена сумата от 882.06лв., като по фактурата остават дължими 4410.30лв.

             Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира искът  за допустим, а разгледан по същество и основателен.

             Не се спори по делото, че ищецът е предал, а ответникът е получил препарати за растителна защита по договор за доставка. Не се спори от страните, че стойността на препаратите е 5292.36лв. с ДДС, от които ответникът е платил 882.06лв., като се дължат 4410.30лв. с ДДС. Това налага извода за наличието на сключен договор за доставка на препарати за растителна защита. Спорът на страните е дали този договор е породил правно действие или не, с оглед възражението за нищожност поради противоречието му със закона- чл.23 и чл.23а ЗЗР/отм. През м.юли 20145г./. Към момента на сключването на договора /м.март 2014г./ е действал отменения ЗЗР, в който е предвиден разрешителен режим за търговия с препарати за растителна защита. Съгласно разпоредбата на чл.23 търговията на едро и дребно с препарати за растителна защита и извършване на фумигация и обеззаразяване на площи, помещения и растителна продукция срещу вредители се осъществяват от лица- търговци, които притежават разрешение, издадено от изпълнителния директор на БАБХ. За осъществяването на тези дейности търговците следва да притежават следните обекти /чл.23 ал.4/: за търговия на едро- склад, за търговия на дребно- селскостопанска аптека и за преопаковане- цех. В ДР към закона в т.60 и т.61 законодателят е посочил какво  съдържание включва в термините търговия на едро и на дребно. Търговия на дребно са всички дейности по придобиване, доставка, съхранение в наличност с цел продажба или продажба в селскостопански аптеки на краен потребител. Търговия на едро са всички дейности, състоящи се от покупко-продажба, придобиване, внос, доставяне, съхранение, снабдяване или износ на продукти за растителна защита, с изключение на търговията на дребно. Не се спори, че ищецът не притежава разрешение за търговия на дребно. Съгласно ЗЗР/отм./ търговията на дребно се осъществява в селскостопански аптеки, като стоките са изложени на видно място за продажба в обекта, в различни разфасовки, а на потребителя е предоставена информация за продукта, неговото количество и цена. По делото обаче липсват каквито и да е доказателства той да е извършвал търговия на дребно. Нещо повече налице е неоспорено от ответника писмено доказателство, че са закупени препарати за растителна защита в голямо количество, предадени и получени от склада на ищеца. Това налага извода, че ищецът е осъществил сделка „на едро“ с ответника, за което обаче притежава необходимото разрешение, като предаването е станало в изискуемото от закона помещение за това- склад. Предвид на гореизложеното сключеният между търговците договор е валиден и не противоречи на ЗЗР/отм./.

 

            Основателността на иска влече отговорността на ответника за разноски в пълен размер. Направените съдебни разноски са в размер на 868.21лв.

            Воден от гореизложеното, съдът

 

                                                       Р    Е    Ш    И :

 

             ПРИЕМА за установено по отношение на „Аргос“ЕООД, ЕИК *******, че дължи на „Агро- Био Трейдинг“ООД, ЕИК ****** сумата от 4410.30лв../четири хиляди четиристотин и десет лева и тридесет стотинки/-дължим остатък от главница по договор за доставка на препарати за растителна защита, ведно със законната лихва, считано от 11.08.15г., както и сумата  568.21лв. /петстотин шестдесет и осем лева и двадесет и една стотинки/, разноски в заповедното производство.

            ОСЪЖДА „Аргос“ЕООД да заплати на „Агро- Био Трейдинг“ООД сумата от 868.21лв./осемстотин шестдесет и осем лева и двадесет и една стотинки/ съдебни разноски.

            Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: