Р Е Ш Е Н И Е

   

Номер 78                                          10.03.2016 г.                                       гр.Разград

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На двадесет и четвърти февруари                           две хиляди и шестнадесета година

в публично заседание в състав:

 

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

 

 

секретар   Г.М.

 прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№2127 по описа за 2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производството е с правно основание чл. 1 и сл. от  Закона за осигуряване на трудов и осигурителен стаж по съдебен ред.

            Депозирана е молба от П.А.Н., с която иска от съда да приеме за установено, че за периода 06.12.1979 г. – 19.01.1981 г. има трудов стаж от една година и един месец и тринадесет дни, като инвеститор на обект в ОП “Вторични суровини” гр.Разград. Твърди, че е работил в този период на пълно работно време, че трудовото му възнаграждение е плащано ежемесечно по ведомост, като са удържани и внасяни съответните осигурителни вноски от работодателя, че му е би а оформена и трудовата книжка, но същата липсвала.

            Заинтересованата страна “Феникс Метал”ЕООД в несъстоятелност чрез своя синдик  в отговора си сочи, че в дружеството няма никакъв архив.

            ТП на НОИ Разград не е депозирало отговор.

            След преценка на събраните по делото доказателства, Съдът установи следните фактически обстоятелства: Видно от представеното като писмено доказателство по делото извлечение  от трудова книжка П.А.Н.  е работил  в ОП „Вторични суровини“ Разград за периода 06.12.1979 г. до 19.01.1981 г. като инвеститор на обект.

            По делото  са разпитани свидетелите А. и К. И за двамата са представени трудови книжки, от които е видно, че са работили в ОП „Вторични суровини“ през процесния период. И двамата си спомнят, че ищецът е работил като инвеститор на обект  /свид. К. го определя като технически ръководител, надзор/. Според двамата ищецът е работил на пълно работно време и като останалите си е получавал трудовото възнаграждение по ведомост. Свид. А. съобщава, че във връзка с определянето на размера на нейната пенсия е трябвало да представи документи за размера на трудовото си възнаграждение, но не е могла да получи такива, поради унищожаване на архива.

            Въз основа на така установените фактически обстоятелства, Съдът направи следните правни изводи: Предявеният иск е допустим, тъй като книжата, въз основа на които същият може да бъде установен са загубени или унищожени в този смисъл са представените удостоверения от РУ”СО” и „Феникс Метал“ЕООД. Същият се явява и основателен, тъй като представените писмени доказателства установяват началото на този трудов стаж и  заедно със свидетелските показания рамкират времевите граници на съществуването на трудовото правоотношение. Взети в тяхната съвкупност, доказателствата по делото установяват, че ищецът е работил в ОП“Вторични суровини“” по трудово правоотношение за периода 06.12.1979 г. – 19.01.1981 г. като “инвеститор на обект ” на пълно работно време при месечно заплащане на труда.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

            ПРИЕМА ЗА УСТАНОВЕНО          по отношение на Националния осигурителен институт, РУ “Социално осигуряване” гр.Разград и „Феникс Метал“ЕООД, ЕИК 826043550, че  П.А.Н., ЕГН ********** с адрес *** е  работил по трудово правоотношение за периода 06.12.1979 г. – 19.01.1981 г. в ИП “Вторични суровини” Разград като “инвеститор на обект ”, при пълно работно време и помесечно заплащане на труда.

            Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в  двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: