Р Е Ш Е Н И Е  

Номер                                                 28.03.2015 г.                                       гр.Разград                              

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р ОД А

 

Разградският районен съд                                                                            състав

На втори март                                                            две хиляди и шестнадесета година

в публично заседание в състав:

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

 

секретар   Д.Д.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№2128 по описа за 2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

       

 

            Производството е с правно основание чл.45 от ЗЗД.

            Депозирана е искова молба от Д.Д.С., Р.В.В., М.Г.Р. и Р.Г.Р., с която са предявени обективно и субективно съединени искове срещу И.С.И. и С.И.Д..

 Конкретно предявените искове са от ищеца Д.Д.С. за заплащане на сумата 2 000 лв. солидарно от ответниците като обезщетение за причинени неимуществени вреди от нанесена лека телесна повреда – болки и страдания, и за заплащане на сумата 2000 лв. обезщетение за неимуществени вреди от отправена закана за убийство само от ответника И.С.И., изразяващи не в психически и емоционален стрес и напрежение, притеснение и уплаха, разстройство на съня.

Исковете, предявени от ищцата Р.В.В. са срещу И.С.И. за заплащане на сумата 2000 лв. за обезщетение на болки и страдания от нанесена лека телесна повреда и солидарно срещу двамата ответници за заплащане на сумата  2000 лв. обезщетение за неимуществени вреди от отправена закана за убийство, изразяващи се в психически и емоционален стрес и напрежение, притеснение и уплаха, разстройство на съня.

Исковете, предявени от М.Г.Р. са  за заплащане на сумата 2000 лв. солидарно от двамата ответници на третата ищца за причинените болки и страдания от нанесената лека телесна повреда, както и срещу И.С.И.  за заплащане на сумата 2000 лв. обезщетение за неимуществени вреди от отправена закана за убийство, изразяващи не в психически и емоционален стрес и напрежение, притеснение и уплаха, разстройство на съня.

Искът, предявен от Р.Г.Р. е за заплащане на сумата 2000 лв.   от С.И.Д. за болките и страданията в резултат на нанесена лека телесна повреда.

Всички суми ищците претендират ведно със законната лихва  от датата на увреждането до окончателното изплащане.

Сочат, че  с влязла в сила присъда по НОХД №42/2015 г. на РС Разград , потвърдена с решение по НОХД №314/2015 г. на РОС И.С.И. е бил осъден за това, че на 05.07.2014 г. е причинил лека телесна повреда на Р.В.В., за това, че в съучастие като съизвършител е причинил на първия ответник лека телесна повреда, както и лека телесна повреда на третата ищца, както и за това, че се е заканил с убийство по отношение на първите трита ищци на същата дата. Със същата присъда според ищците вторият ответник бил признат за виновен, че сам е причинил лека телесна повреда на четвъртата ищца и в съучастие като съизвършител с първия ответник е причинил лека телесна повреда на първия и третия ищец и за закана с убийство по отношение на втората ищца.

            Ответниците твърдят, че инцидента от 05.07.2014 г. е провокиран изцяло от ищците, че на тях двамата, както и на трето лице – майка на първия от тях и съпруга на втория също са причинени увреждания и в този смисъл твърдят наличие на съпричиняване. Считат, че размера на претендираните обезщетения не съответства на оздравителния период, посочен от вещото лице.  Считат, че исковите претенции не са доказани.

            Като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, Съдът установи следните фактически обстоятелства:

            С присъда  от 14.07.2015 г. състав на РС Разград е признал подсъдимия  И.С.И.   ЗА ВИНОВЕН в това, че на 05.07.2014 г. в гр. Разград, сам и в съучастие, като съизвършител със С.И.Д. *** е причинил телесни повреди на повече от едно лице, както следва: 1. сам е причинил лека телесна повреда на Р.В.В. ***, изразяваща се в сътресение на мозъка; кръвонасядане и оток в теменната област на главата в дясно; кръвонасядане на тила – главата и шията; кръвонасядане по челото в дясно и ляво и по гърба на носа;  кръвонасядане по лигавичната повърхност на горната устна срещу централните резци; хематом на седалището в дясно и кръвонасядания по кожата над капачките на двете колена, които увреждания са довели до временно разстройство на здравето неопасно за живота на пострадалата, 2. в съучастие като съизвършител със С.И.Д. *** е причинил лека  телесна повреда на Д.Д.С. ***, изразяваща се в кръвонасядания по лигавицата на горна устна централно и в дясно, по дясна ушна мида в областта на гръдноключично сисовидните мускули, по лявата половина на гръдния кош – 4 на брой, по кожата на корема в ляво, по дясна лопатка в поясната и хълбочна област, в областта на дясна мишница, по гръбната и вътрешностранична повърхност на двете подмишници, по външностранична повърхност на лявото бедро и колената,   разкъсно – контузни рани и охлузвания по главата, тялото и крайниците, сътресение на мозъка, които увреждания са довели до временно разстройство на здравето неопасно за живота на пострадалия и лека телесна повреда на М.Г.Р. ***, изразяваща се в разпръснати насинявания и драскотини на кожата към основата на носа, дясната половина на шията, горната трета на лявата мишница, двете предмишници, предната страна на двете подбедрици и дясното коляно, хематом в областта на десния глезен и гърба на дясното ходило, с леко ограничено и болезнено движение на крайника в глезенната става, които са довели до временно разстройство на здравето неопасно за живота на пострадалата, като деянието е извършено по хулигански подбуди – престъпление по чл.131, ал.1, т.4, пр.3 и т. 12 във вр. с чл.130, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК, поради което и на основание чл. 54 и чл. 36 от НК съдът му е наложил наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ДВЕ ГОДИНИ.

    Със същата присъда И.С.И. е признат за виновен в това, че 05.07.2014 г. в гр. Разград се заканил с убийство спрямо Р.В.В. *** с думите “Ще те убия” и това заканване е възбудило основателен страх за осъществяването му – престъпление по чл.144, ал.3 във вр. с ал.1 от НК, за което му е наложено наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА, че на 05.07.2014 г. в гр. Разград се заканил с убийство спрямо Д.Д.С. *** с думите “Ще те убия” и това заканване е възбудило основателен страх за осъществяването му – престъпление по чл.144, ал.3 във вр. с ал.1 от НК, заради което му е наложено наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА, че на 05.07.2014 г. в гр. Разград се заканил с убийство спрямо М.Г.Р. *** с думите “Ще те убия” и това заканване е възбудило основателен страх за осъществяването му – престъпление по чл.144, ал.3 във вр. с ал.1 от НК, за което му е наложено наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА.

            Със същата присъда подсъдимият  С.И.Д. –е признат за ВИНОВЕН в това, че на 05.07.2014 г. в гр. Разград сам и в съучастие, като съизвършител с И.С. *** е причинил телесни повреди на повече от едно лице, както следва:  1сам е причинил лека телесна повреда на Р.Г.Р. ***, изразяваща се в контузия на долната устна в лявата й половина и избит втори долен десен зъб в ляво, с бледочервеникаво кръвонасядане на лигавицата на устната в същата област и на венеца на мястото на липсващия зъб, които са довели до временно разстройство на здравето неопасно за живота на пострадалата; 2  в съучастие, като съизвършител с И.С. *** е причинил лека телесна повреда на Д.Д.С. *** изразяваща се в кръвонасядания по лигавицата на горна устна централно и в дясно, по дясна ушна мида в областта на гръдноключично сисовидните мускули, по лявата половина на гръдния кош – 4 на брой, по кожата на корема в ляво, по дясна лопатка в поясната и хълбочна област, в областта на дясна мишница, по гръбната и вътрешностранична повърхност на двете подмишници, по външностранична повърхност на лявото бедро и колената,   разкъсно – контузни рани и охлузвания по главата, тялото и крайниците, сътресение на мозъка, които увреждания са довели до временно разстройство на здравето неопасно за живота на пострадалия и 3. лека телесна повреда на М.Г.Р. ***, изразяваща се в разпръснати насинявания и драскотини на кожата към основата на носа, дясната половина на шията, горната трета на лявата мишница, двете предмишници, предната страна на двете подбедрици и дясното коляно, хематом в областта на десния глезен и гърба на дясното ходило, с леко ограничено и болезнено движение на крайника в глезенната става, които са довели до временно разстройство на здравето неопасно за живота на пострадалата, като деянието е извършено по хулигански подбуди – престъпление по чл.131, ал.1, т.4, пр.3 и т.12 във вр. с чл.130, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК, за което ме е наложено                       наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ЕДНА ГОДИНА.

            Според заключението на вещото лице по назначената от съда съдебно-медицинска експертиза в резултат на описания инцидент на 05.07.2014 г. ищците са получили: 1.Д.Д.С. – кръвонасядания и охлузвания на кожата  в областта на лявата челна област, горния клепач  на лявото око, основата на носа, долната устна, шията, гърдите в ляво, мишничната ямка, шийната част на брадата, ребрената дъга  в ляво, лявата половина на корема, гърба под дясната лопатка, двете предмишници, лявото бедро, двете колена. Разкъсно-контузни ранички в областта на лявата вежда и основаанта на носа, мозъчно сътресение, леко изразено по тежест. Описаните увреждания са резултат на множество удари с или върху твърди тъпи и тъпоръбести предмети и са довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота със среден срок за приключване на оздравителния процес 20 дни. 

2.Р.В.В. – кръвонасядания на кожата с лек оток на меките тъкани в дясната теменна част на главата, дясната вежда, лявата челна област, основата на носа, горната устна, врата, дясната седалищна област, двете колена, мозъчно сътресение, леко изразено по тежест. Описаните увреждания са резултат от действието на удари с или върху твърди тъпи предмети  и са довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота със среден срок за приключване на оздравителния период около 15-20 дни.

3.М.Г.Р. – разпръснати кръвонасядания и драскотити на кожата към основата на носа, шията, двете ръце, двете подбедрици, хематом в областта на десния глезен и гърба на дясното ходило. Описаните увреждания са резултат от действието на идари с или върху твърди тъпи предмети и тангенциалното действие на тъпоръбести предмети и са довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота със среден срок за приключване на оздравителния процес около 10 дни за насиняванията и драскотините на кожата и около 20 дни за описания хематом в областта на десния глезен и гърба на дясното ходило.;

3.Р.Г.Р. – контузия в лявата половина на долната устна и избиване на втори долен зъб в ляво. Кръвонасядания на лигавицата на долната устна и на венеца в същите области. Описаните увреждания са резултат от действието на удар с или върху твърд тъп предмет, могат да бъдат получени при удар с ръка и са довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалата. Поради изразената пародонтоза на предните зъби на долната челюст е бил достатъчен и не много силен удар в същата област, за да се получи описаното увреждане.

В о.с. з. на 24.02.2016 г. в отговор на въпроси на страните, вещото лице е разяснило, че при диагноза сътресение на мозъка се дават препоръки да се избягва силното слънце, нервното напрежение, работа с компютър и гледане на телевизия. В тези случаи преобладават неврологични оплаквания – раздразнителност, нервно напрежение, главоболие, виене на свят. В началото уврежданията са придружени с по-силни болки, които постепенно намаляват и изчезват. При сътресение на мозъка пациента задължително се приема на лечение, което се изразява в преливане на серуми и продължава три дни. Медицинското наблюдение в този период е задължително,  защото може да се получат усложнения. При първите двама ищци неврологично не са установени смущения  в рефлексната дейност, но те са имали субективни оплаквания, предвид които е било задължително приемането им в болница. При четвъртата ищца заболяването на венците е улеснило настъпването на вредоносния резултат. Загубата на зъба имала малко влияние върху дъвкателната способност на четвъртата ищца и не не водела до затруднение на тези функции. Разстоянието между зъбите, в резултат на липсата на този зъб, според вещото лице е 2 мм.

            Във връзка с твърденията на ищците за претърпени от тях неимуществени вреди и твърденията на ответниците за съпричиняване са разпитани свидетелите А., В., Н. и П. Първата свидетелка е майка на първия ищец, а вторият свидетел – брат на втората и син на третата от ищците.  Свидетелят В. посетил мястото на инцидента и заварил ищеца С. в кръв, ищцата В. паникьосана, а ищцата Р. разплакана с раздърпани дрехи. Първите дни след инцидента ищцата Р. не се прибирала в дома си.  Първата свидетелка видяла първият и втората ищци в болницата след инцидента. Ищцата В. не можела да стане от леглото. След престоя в болница, двамата били в болнични около месец. Ищецът С. поне два пъти седмично посещавал лекар, тъй като имал оплаквания, които не са отшумели.И двамата били наплашени и стресирани от семейството на ответниците. Ищецът С. и ищцата В. живеели заедно в дома на ищцата Р., нейна майка – в апартамент, находящ се в един вход с апартамента, в който живеели ответниците. Това създавало допълнително напрежение и страх от друг подобен инцидент. И до настоящия момент били изнервени. Ищцата Р. продала жилището си и  всички се преместили да живеят на друго място, далеч от ищците. Тя продължавала да посещава баща си, който останал да живее в друг апартамент в същия вход и тези посещения я притеснявали. Според свид.Н., който е присъствал на инцидента ищецът С. и ищцата В. не са били уплашени и също се биели. След инцидента не му е правило впечатление ищците да се страхуват. Свид.петров не е забелязал промяна в поведението на ищцата В..

            Въз основа на така установените фактически обстоятелства, Съдът направи следните правни изводи: Искът за заплащане на обезщетение за нанесени неимуществени вреди  е основателен и  доказан. Правото на обезщетение възниква  поради наличието и на петте предпоставки  за пораждане на деликтната отговорност, уредени в чл.45 от ЗЗД. Налице е деяние – действие, представляващо конкретна външна проява на определено лице – ответника. Това деяние е противоправно – въздигнато е от закона в престъпление. Действието е извършено виновно – умишлено и извършител на същото е ответника, което е установено с влязла в сила присъда по НОХД №42/2015 г. на РС Разград, което е задължителна за съда относно това дали е извършено деянието, неговата противоправност  виновността на дееца. В случая се касае за две престъпления – лека телесна повреда и закана с убийство, като и двете предполагат като последица неимуществени вреди – болки и страдания в първия случай и страх и притеснение във втория.

            Размерът на обезщетенията за тези неимуществени вреди съдът следва да определи по справедливост като вземе предвид характера и степента на уврежданията, начина и обстоятелството, при които са получени, вредоносните последици и тяхната продължителност, степен на интензитет на същите, възрастта на увредените, обществено и социално положение, причинените морални страдания, степента и интензитета на болките, прогнозите за в бъдеще... Уврежданията на четиримата ищци са квалифицирани като лека телесна повреда, но същите са от вида на по-тежките такива – с временна опасност за здравето. Първоначалните болки са били по-силни, като с времето са отшумявали, като при първите двама ищци се е наложило и болнично лечение. С оглед на всички тези обстоятелства съдът намира, че за възмездяване на причинените от ответниците на първият ищец болки и страдания в резултат на леката телесна повреда е необходимо заплащането на сумата 2000 лв. При определяне на този размер съдът взе предвид оздравителния период, посочен в заключението на вещото лице, но не е последващите оплаквания , за които свидетелства единствено свид.А., майка на този ищец, отчитайки нейната пристрастност към здравословните проблеми на сина й, която би могла да доведе до необективност. С оглед по-краткия оздравителен периода на ищцата В. следва да бъде определено обезщетение в размер на 1800 лв., а на ищцата Р.– обезщетение в размер на  1500 лв. По отношение на ищцата Р. съдът взе предвид, че избиването на зъба е довело до едно трайно състояние, при което няма оздравителен период, но съобрази и състоянието на венците, което е допринесло за този резултат, поради което счита, че обезщетението за претърпените вреди следва да се определи на 1200  Съответно обезщетението на ищцата Р. следва да бъде заплатено солидарно от двамата ответници, а това на ищцата Р. – само от втория ответник.

            За заканата с убийство, отправена от ответника И. по отношение на ищците С., В. и Р., съдът по НОХД №42/2015 г. е приел, че същата е била от такова естество, че е възбудила основателен страх от осъществяването й. Този основателен страх е елемент от състава на престъплението и настоящият съдебен състав следва да приеме, че и по отношение на съществуването на този страх постановената присъда има задължителна сила. За начина, по който са възприели заканата ищците говори и факта, че са сменили адреса си, вкл. и след разпореждане със собствеността си. За обезщетяване на тези негативни изживявания на ищците съдът счита, че ответникът И. следва да им заплати обезщетение в размер на по 1 800 лв.

            В останалата им част обективно съединените искове са неоснователни и недоказани, поради което следва да бъдат отхвърлени от съда.

Неоснователен е и иска за заплащане на същото обезщетение, предявен от Р.В. срещу ответника С.Д., тъй като с постановената присъда единствено и само И.И. е признат за виновен за това престъпление.

            По отношение на твърденията на ответниците за съпричиняване на резултата, по делото не бе установено ищците да са допринесли за настъпването на вредите, а заболяването на венците на ищцата Р. е отчетено при присъждане на размера на обезщетението.

            Сумата следва да бъде присъдена ведно със законната лихва от датата на деликта, както е поискано в исковата молба, тъй като в съответствие с чл.84, ал.3 от ЗЗД при задължение от непозволено увреждане длъжникът се смята в забава и без покана.

            Ответниците следва да заплатят на ищците направените от последните разноски по делото, съразмерно на уважената част от исковете, а именно на ищеца С. – 190 лв., на ищцата В. – 180 лв., на ищцата Р.   - 165 лв. и на ищцата Р. – 120 лв.

            На основание чл.78, ал.6 от ГПК ответниците следва да заплатят по сметка на РРС държавна такса по 4% върху уважената част на всеки от обективно съединените искове, но не по-малко от 50 лв. за всеки от тях /чл.1 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК/ и 200  лв. за направените по делото разноски за съдебно-медицинска експертиза.

            По гореизложените съображения, Съдът:

Р Е Ш И

            ОСЪЖДА И.С.И., ЕГН ********** ***  и  С.И.Д., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТЯТ СОЛИДАРНО  на Д.Д.С., ЕГН ********** *** сумата 2 000 лв. /две хиляди лева/  обезщетение за причинени неимуществени вреди в резултат на престъпление по чл.131, ал.1, т.4, пр.3 и т.12  във вр. с чл.130, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК извършено на 05.07.2014 г., ведно със законната лихва от 05.07.2014 г. до окончателното изплащане на сумата.

            ОСЪЖДА И.С.И., ЕГН ********** ***  ДА ЗАПЛАТИ  Р.В.В., ЕГН ********** с адрес *** сумата 1 800 лв. / хиляда и осемстотин лева/ обезщетение за причинени неимуществени вреди в резултат на престъпление по чл.131, ал.1, т.4, пр.3 и т.12  във вр. с чл.130, ал.1 от НК извършено на 05.07.2014 г., ведно със законната лихва от 05.07.2014 г. до окончателното изплащане на сумата и ОТХВЪРЛЯ ИСКА в останалата му част до първоначално предявения размер като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА И.С.И., ЕГН ********** ***  и  С.И.Д., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТЯТ СОЛИДАРНО на М.Г.Р., ЕГН ********** с адрес *** сумата 1 500 лв. /хиляда и петстотин лева/ обезщетение за причинени неимуществени вреди в резултат на престъпление по чл.131, ал.1, т.4, пр.3 и т.12  във вр. с чл.130, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК извършено на 05.07.2014 г., ведно със законната лихва от 05.07.2014 г. до окончателното изплащане на сумата и ОТХВЪРЛЯ ИСКА в останалата му част до първоначално предявения размер като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА С.И.Д., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ  на Р.Г.Р., ЕГН ********** ***  сумата 1 200 лв. /хиляда и двеста лева/ обезщетение за причинени неимуществени вреди в резултат на престъпление по чл.131, ал.1, т.4, пр.3 и т.12  във вр. с чл.130, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК извършено на 05.07.2014 г., ведно със законната лихва от 05.07.2014 г. до окончателното изплащане на сумата и ОТХВЪРЛЯ ИСКА в останалата му част до първоначално предявения размер като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА И.С.И., ЕГН ********** ***  ДА ЗАПЛАТИ на Р.В.В., ЕГН ********** с адрес ***, на Д.Д.С., ЕГН ********** *** и на М.Г.Р., ЕГН ********** с адрес *** по 1800 лв. /хиляда и осемстотин лева/ обезщетение за неимуществени вреди за престъпление по чл.144, ал.3, във вр. с ал.1 от НК, осъществено на 05.07.2014 г. ведно със законната лихва от същата дата до окончателното изплащане на сумите и ОТХВЪРЛЯ ИСКОВЕТЕ в останалата им част до първоначално предявения размер от по 2000 лв., както и иска на Р.В.В. срещу С.И.Д. за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди в резултат на отправени закани с убийство, като неоснователни и недоказани.

ОСЪЖДА И.С.И., ЕГН ********** ***  и  С.И.Д., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТЯТ СОЛИДАРНО НА Д.Д.С., ЕГН ********** *** сумата 190 лв. /сто и деветдесет лева/ разноски по делото.

ОСЪЖДА И.С.И., ЕГН ********** ***  и  С.И.Д., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТЯТ СОЛИДАРНО НА М.Г.Р., ЕГН ********** с адрес *** сумата 165 лв. /сто шестдесет и пет лева/ разноски по делото.

ОСЪЖДА И.С.И., ЕГН ********** ***  ДА ЗАПЛАТИ на Р.В.В., ЕГН ********** с адрес *** сумата 180 лв. /сто и осемдесет лева/ разноски по делото.

ОСЪЖДА С.И.Д., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ  на Р.Г.Р., ЕГН ********** ***  сумата 120 лв. /сто и двадесет лева/ за направените по делото разноски.

            ОСЪЖДА И.С.И., ЕГН ********** ***  и  С.И.Д., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТЯТ СОЛИДАРНО по сметка на РРС сумата 140 лв./сто и четиридесет лева/ държавна такса и 200 лв./двеста лева/ за направените по делото разноски.

            ОСЪЖДА С.И.Д., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС  сумата 50 лв. /петдесет лева/ държавна такса.

            ОСЪЖДА И.С.И., ЕГН ********** ***  ДА ЗАПЛАТИ по смета на РРС сумата 288 лв. /двеста двадесет и два лева/ държавна такса/

            Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването на страните.

 

                                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: