Р Е Ш Е Н И Е

              Номер           124                              28.03.2016 г.                                       гр.Разград

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На двадесет и трети март                                         две хиляди и шестнадесета  година

В открито съдебно заседание, в състав:

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:       НЕЛИ ГЕНЧЕВА

Секретар Д.Д.

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдията

Гр.д.  №2173/2015 г.

            Производството е с правно основание чл.422 от ГПК от 79 от ЗЗД.

            Депозирани са обективно съединени искове от „Агроенерджи Инвест“АДСИЦ срещу „П.-М“ЕООД за установяване, че ответникът дължи на ищеца сумите  1680,39 лв. наемно плащане за стопанската 2013/2014 г. по договор за наем на земеделска земя ведно със законната лихва върху главницата от датата на подаване на заявлението за издаване на заповед за изпълнение, 661,28 лв. неустойка по договора  и сумата 146,83 лв. разноски по ч.гр.д.№1499/2014 г., за които е издадена заповед за изпълнение. Сочи, че между страните по делото е бил сключен договор за аренда на зем. земи, че част от тези земи са били продадени, а за останалите в собственост на ищеца 96,04 дка в землищата на с.Илийно и с.Царевци, ответникът не е заплатил дължимото наемно плащане в размер на 12,78 евро на декар, че в договора е била уговорена неустойка и че за тези две задължения е издадена заповед  за изпълнение.

            Ответникът оспорва иска. Твърди, че договорът за аренда е сключен при грешка и измама и прави възражение за унищожаване на договора. Сочи , че зем. земи в с.Илийно и с.Царевци са били в състояние негодно за зем. обработка и ползване и не ги е обработвал през стопанската 2013/2014 г.

Съдът, след като взе предвид становищата на страните, като прецени събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна следното:  Между ищецът „Агроенерджи Инвест“АДСИЦ и ответника „П. М“ООД е сключен договор за наем на земеделска земя от 18.07.2013 г., с който ищецът е предоставил на ответника за временно и възмездно ползване 269,257 дка зем.земя в землищата на няколко села в Община Омуртаг за срок от една година – за стопанската 01.10.2013 г. – 01.10.2014 г., като уговорената за плащане цена е 12,78 евро за обработваемата и 5,11 евро за необработваемата земя, като в договора изрично е посочено кой от парцелите е обработваем и кой е необработваем. За процесните с.Илийно и с.Царевци не са посочени необработваеми земи.  В р.3 от договора е посочено, че наемодателят предава наетата земя в състояние, което отговаря на ползването й по настоящия договор /в.чл.1 ал.2 е изрично посочено, че наемателят ще ползва наетата земя за земеделско ползване/ и че към датата на подписване на договора наемателят е въведен от наемодателя във владение на имотите, описани в договора, като договорът има сила на приемо-предавателен протокол. В ал.2 на същия текст е посочено, че наемателят декларира, че е извършил оглед на имотите, описани в договора, че същите нямат недостатъци, които да ги правят негодни за ползване, съгласно предвиденото в договора предназначение, че е запознат с имотите и няма каквито и да било възражения, свързани с тяхното състояние.

В чл.20 от договора страните са уговорили, в случай, че наемателят не изпълнява задълженията си по настоящия договор, да дължи на наемодателя неустойка в размер на уговореното в чл.14 т.1 наемно плащане, като плащането на неустойката не освобождава наемателя от задължението му за заплащане на наемната цена и на лихвите за забава върху дължимата сума.

По делото не са представени доказателства за заплащане на наемната цена.

            Анализът на установената фактическа обстановка, налага следните правни изводи:

            Искът за установяване на задължението на ответника към ищеца за заплащане на сумата 1 680,39 лв. е основателен и  доказан. Задължението за заплащане на тази сума е възникнало въз основа на договор за наем и не е изпълнено от ответника.

            В тази връзка неоснователно е възражението на ответника за унищожаване на договора като сключен поради грешка или измама, тъй като не бяха представени никакви доказателства за наличие на грешка в съществените качества на предмета, респ. за сключване на договора след умишлено въвеждане в заблуждение.

            В договорът изрично е записано, че оглед на имотите е извършен и че същите са намерени в състояние, годно за зем. ползване. След като това е записано и подписано от представителя на ответника, обстоятелството, че ответникът не е положил достатъчно грижи, за да види имотите, е за негова сметка.

            По отношение на неустойката не са направени искания за намаляване поради прекомерност, а и с оглед обстоятелството, че се касае за сделка между търговци във връзка със занятието им, на основание чл.309 от ТЗ такова искане би било недопустимо. Ето защо предявеният иск за установяване на задължението за заплащане на сумата 661,28 лв. неустойка е основателен. Претендираната сума е по-малка от наемното плащане, което се дължи на ищеца след продажбата на част от зем. земи, а разпоредбата на чл.20 от договора обвързва размера на неустойката с размера на арендното плащане.

            На основание чл.78, ал.1 от ГПК ищецът има право да получи от ответника направените от него разноски, а именно сумата 70,39 лв. разноски и 200  лв. адвокатско възнаграждение.

            При решаване на спора за съществуването на вземането съдът следва да се произнесе с отделен осъдителен диспозитив и за направените в заповедното производство разноски. В случая разноските по ч.гр.д.№1499/2015 г. по описа на РС Разград са в размер на 146,83 лв. и ответникът дължи изцяло изплащането им на ищеца предвид установеното вземане, предмет на заповедното производство.

            По гореизложените съображения, Съдът:

 

Р Е Ш И:

 

          ПРИЕМА ЗА УСТАНОВЕНО , че „П.-М“ЕООД, ЕИК 116050034 със седалище гр.Разград и адрес на управление ул.“Тимок“, №7, вх.А, ап.5 ДЪЛЖИ НА „Агроенерджи Инвест“АДСИЦ, ЕИК 175048939 със седалище гр.София и адрес на управление ул.“Неофит Рилски“, №61, ет.1 сумата 1 680,39 лв. /хиляда шестстотин и осемдесет лева и тридесет и девет стотинки/ наемно плащане за стопанската 2013/2014 г. по договор за наем на земеделски земи ведно със законната лихва от 26.08.2015 г. и сумата 661,28 лв. /шестстотин шестдесет и един лева и двадесет и осем стотинки/ неустойка за неизпълнение на задължението на наемателя за заплащане на наемната цена в срок.

          ОСЪЖДА „П.-М“ЕООД, ЕИК 116050034 със седалище гр.Разград и адрес на управление ул.“Тимок“, №7, вх.А, ап.5  ДА ЗАПЛАТИ НА „Агроенерджи Инвест“АДСИЦ със седалище гр.София и адрес на управление ул.“Неофит Рилски“, №61, ет.1 сумата 146,83 лв. /сто четиридесет и шест лева и осемдесет и три стотинки/ разноски по ч.гр.д.№1499/2015 г. и сумата 270,39 лв. /двеста и седемдесет лева и тридесет и девет стотинки/ разноски по настоящото производство/

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването на страните пред Разградския окръжен съд.

 

 

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: