Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е 

                                             №116, 30.03.2016г., гр.Разград

 

                                           В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                           състав

На осемнадесети март                                                  две хиляди и шестнадесета година

В публично съдебно заседание, състав:

                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

Секретар Г.А.

Прокурор

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 2361 по описа за 2015г.:

 

            Предявен е установителен иск за собственост.

            Депозирана е молба от И. С. Р. и И. Б. Р., с която молят съда да приеме за установено по отношение на ответниците  И.Б.Д. и Д.А.Д., че са собственици на имот № 000169-нива с площ от 3.284дка. по плана за земеразделяне землището на с.Ч. в м.Ясак, трета категория  при граници: имоти №№ 000090, 000171, 000002. Ищците твърдят, че са придобили собствеността върху имота на 22.06.12г. въ основа на сключен договор за покупко-продажба, обективиран в нот.акт №** т.* н.д.№***г. на нотариус Р.К. Придобили са собствеността от продавачите Р. П. Р., Н. Д. Н. и Я. П. Р. На 20.07.12г. горепосочените три лица са продали същия имот-нива на ответниците, за което с съставен нот.акт №** т.* н.д.№***г. на нотариус Р.Ив.

           Ответникът И.Б.Д. не оспорва твърденията признава твърдяните от ищците факти.

           Ответницата Д.А.Д. не заявява становище по иска.

           Съдът, след като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна, следното:

           По делото са приложени два нотариални акта за покупко- продажба на поземлен имот №000169. Първият нотариален акт / №** т.* н.д.№***г. на нотариус Р.К./ е от 22.06.12г. с продавачи Р. П. Р., Н. Д. Н. и Я. П. Р. и купувач ищеца И.С.И.. Вторият нотариален акт №** т.* н.д.№***г. на нотариус Р.Ив./ е от 20.07.12г. отново с продавачи Р. П. Р., Н. Д. Н. и Я. П. Р. и купувач отв.И.Б.Д.. По първата сделка продавачите са се легитимирали като собственици с нот.акт за собственост на недвижим имот, възстановен по ЗСПЗЗ №*** т.** н.д.№***г. на нотаруис Б.К., а по втората продажба същите продавачи са се легитимирали като собственици с две решения на ОСЗ с номер 153/17.01.97г. Ищците упражняват фактическата власт върху имота от 2012г.

            Страните не спорят, че всеки от двамата купувачи към 2012г. е бил в брак, поради което като страни в процеса са конституирани и техните съпруги.

            Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира предявеният установителен иск за собственост за допустим. Ищците твърдят, че собствеността им се оспорва от ответниците, които също се водят собственици на имота. Това обосновава интереса от воденето на делото.

            Разгледан по същество искът се явява и основателен. В правния мир са осъществени две правни сделки за един и същ имот, при които едни и същи продавачи в разстояние на един месец са продали на различни купувачи поземлен имот №000169. С първия договор за покупко-продажба, обективиран в нот.акт №*****г. съсобствениците на поземлен имот №000169 са се разпоредили със собствеността си, като последната е преминала върху купувача И.С.И.. При вторият договор продавачите вече не са били носители на правото на собственост върху процесния имот №000169, а когато несобственик се разпорежда с един имот, не може да се изпълни предназначението на сключения договор –купувачът да придобие правото на собственост. Ответникът, като приобретател на имота от несобственик не е придобил правото на собственост върху имот №000169. Договорът за покупко-продажба е действителен, но не е породил вещно-транслативен ефект по отношение на неговия ответника, тъй като действителният собственик на имота /купувача по първият договор/ не е загубил своите права.

             Тъй като и двамата купувачи са били в брак по време на продажбите, съгласно разпоредбата на чл.21 ал.1 СК по отношение на тях е действала оборимата презумпция, че вещните права, придобити по време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи, независимо от това на чие име са придобити.

            Воден от гореизложеното, съдът

 

                                                         Р    Е    Ш    И :

 

                 ПРИЕМА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на И.Б.Д. ***, ЕГН ********** и Д.А.Д. от с.гр., ЕГН **********, че поземлен имот №000169- нива с площ от 3.284дка. по плана за земеразделяне землището на с.Ч. в м.Ясак, трета категория, при граници: имоти №№ 000090, 000171, 000002 е собственост на И.С.И. ***, ЕГН ********** и И.Б.И. от с.гр., ЕГН **********.

                 Решението подлежи на обжалване н двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: