РЕШЕНИЕ

 

133,  06.04.2016г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На осми Март 2016 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                     Председател: Николай Борисов  

Секретар: Д.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 837 по описа за 2015г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от З.С.З. ЕГН ********** ***  против НП № 389/27.10.2015г. на Директор ОДМВР – Разград, с което на жалбоподателя за нарушение на  чл. 45, ал.1 от ЗЗДет. е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 2000,00лв.,  на основание чл.45, ал.1 от ЗДДет.

Жалбоподателят по същество оспорва фактическите констатации отразени в АУАН, респективно в НП, отправя възражение за нарушение на процесуалният закон при издаването както на АУАН, така и на обжалваното НП. Моли съда да отмени обжалваното НП.

В съдебното заседание, редовно призован, жалбоподателят  се явява лично, поддържа жалбата по изложените в нея възражения.

Административнонаказващия орган, при редовно призоваване  не изпраща представител, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли за потвърждаване на атакуваното НП.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното: На 16.10.2015г. около 13,45ч., в гр. Разград, св. М. К. заедно с приятелката си св. Д. В. отишли до павилион за търговия с пакетирани хранителни стоки и напитки, находящо се на бул. „ Бели Лом „ № 51, в близост до учебното заведение, в което учели. Продавач в павилиона по това време бил З.З. / жалбоподателят /, който бил и собственик на ЕТ „ З.-64- З.С.”, стопанисващо обекта. Св. М. К. поискала от жалбоподателя да й продаде 4бр. цигари от разпечатана кутия. Той й подал цигарите, а свидетелката му подала монета от един лев. В този момент трети на опашката пред павилиона, непосрествено зад св. Д. В. бил св. Г. Г. /полицейски служител/, който вдидял, че св. М. К., в момента, в който се отделя от опашката и тръгва към училището, държи в ръката си 4бр. цигари. Св. Г. Г., спрял свидетелката и след разговор с нея, установил, че същата е закупила цигарите от жалбоподателя. Св. Д. В., също чула разговора между св. М. К. и жалбоподателя при закупуването на цигарите. Св. М. К. смутена от интереса на св. Г. Г. върнала цигарите на жалбоподателя, който от своя страна й върнал монета от един лев. Св. Г. Г. поканил свидетелките и жалбоподателя в сградата на РУП – Разград, където на тримата били снети обяснения. На база констатираното от извършената проверка и личните възприятия на св. Г. Г., св. Ст. С. / полицейски служител /, съставил на жалбоподателя АУАН бл. № 461241/22.10.2015г., в който описал нарушението по следния начин „... на 16.10.2015г. около 13,45ч. в гр. Разград, ул. „ Бели Лом „ № 51 в павилиона си на фирма ЕТ „ З.-64- З.С.”, в качеството си на продавач и управител, продава четири къса цигари с неустановена марка на детето М.К.К. ЕГН ********** с адрес...”. Квалифицирал нарушението като такова по чл.45, ал.1 от ЗЗД, връчил срещу подпис АУАН на жалбоподателя, който в графа „ възражения „ вписал : в момента не съм подготвен за възражение. Към АУАН били приложени 2бр. докладни записки и писмените обяснения на свидетелките и жалбоподателя.

На база съставеният АУАН на 27.10.2015г. е издадено процесното НП, в което фактическата обстановка е описана по идентичен с АУАН начин, като за адрес на павилиона бил посочен бул. „ България „ № 51, адм. наказващият орган, също квалифицирал нарушението като такова по чл.45, ал.1 от ЗЗДет.  и наложил административно наказание « Глоба « в размер на 2000,00лв.,  на основание чл.45, ал.1 от ЗЗДет.

НП връчено редовно на 24.11.2015г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на същата дата.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество същата е основателна.

Въпреки описаната и категорично установена от съда фактическа обстановка на база свидетелските показания на М. К., Д. В., Г. Г. и Ст. С., както и от приложените по делото 2бр. докладни записки, при издаването на обжалваното НП са допуснати съществени нарушения на процесуалния закон, по – точно на чл. 57, ал.1,т.5 от ЗАНН, относно мястото на извършване на нарушението, което е на ул. „ Бели Лом „ № 51, а не бул. „ България „ № 51. Това нарушение е преодолимо, от една страна чрез безспорно установената фактическа обстановка и приобщеното по делото  Удостоверение за вписване, издадено от Общ. Разград, от друга, че изискването за посочване на място на извършване на нарушението е само относно определяне на местната подсъдност на компетентния въззивен, респективно касационен съд – Разград. По съществено е другото процесуално нарушение по чл.57, ал.1,т.6 от ЗАНН – относно посочване на законовата разпоредба, която е нарушена виновно и това не е чл. 45, ал.1 от ЗЗДет., която в случая е санкционна, а разпоредбата на чл. 5б, ал.3,пр.2 от ЗЗДет., в която е постановена забрана за неограничен брой адресати да предлагат и продават алкохолни напитки и тютюневи изделия на деца, каквото безспорно е св. М. К..

Поради изложеното, съдът намира, че обжалваното НП следва да отменено като незаконосъобразно, издадено при нарушаване на процесуалния закон.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И :

 

   

ОТМЕНЯВА  НП № 389/27.10.2015г. на Директор ОДМВР – Разград, с което на З.С.З. ЕГН ********** *** за нарушение на  чл. 45, ал.1 от ЗЗДет. е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 2000,00лв.,  на основание чл.45, ал.1 от ЗДДет.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: