РЕШЕНИЕ

 

160                                  12.04.2016г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на петнадесети март                                               две хиляди и шестнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Г.А.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №842 по описа за 2015г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Е.М.Е. *** срещу Наказателно постановление № 371/2015г.  от 20.10.2015г. на Директора на ОД на МВР гр. Разград, с което на основание чл.45, ал.3 от Закона за закрила на детето за нарушение на чл.8, ал.3  от същия закон му е наложена глоба от 300 лв. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се  моли същото да бъде   отменено.

В съдебното заседание на РРС  жалбоподателят не се явява и не изпраща представител.

За наказващия орган ОД на МВР гр. Разград не се явява представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок и от легитимирана страна жалбата е допустима, а разгледана по същество  е основателна.

С обжалваното Наказателно постановление № 371/2015г.  от 20.10.2015г. на Директора на ОД на МВР гр. Разград на основание чл.45, ал.3 от Закона за закрила на детето за нарушение на чл.8, ал.3  от същия закон на жалбоподателя Е.М.Е.  е наложена глоба от 300 лв. В наказателното постановление констатираното нарушение е отразено от фактическа страна по следния начин: «…на 09.10.15г. около 23.50ч. в гр. Разград, бул. България, пред заведение «Сохо» при извършване на полицейска проверка се установи, че Е. като родител не е придружил на обществено място след 22:00 часа непълнолетния си син Е.Е.Е. ЕГН ********** …, с което виновно нарушил чл.8, ал.3 от Закона за закрила на детето  НП е издадено въз основа на акт №371 от 10.10.2015г. г., съставен на жалбоподателя от полицейски инспектор към РУ на МВР гр. Разград.

По делото е разпитан свидетелят С.П. /актосъставителя/, който сочи, че на посочената в акта дата и в посочения час при полицейска проверка пред бар «Сохо» в гр. Разград били установени четири лица, всичките непълнолетни, като едно от децата било синът на жалбоподателя. Жалбоподателят дошъл в полицейското управление за да прибере сина си и тогава му бил съставен акт.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:   Наказателното постановление, ангажиращо наказателната отговорност на жалбоподателя е незаконосъобразно и следва да бъде отменено, тъй като при съставянето му са допуснати съществени нарушения на процесуалните  правила. На първо място от текста на наказателното постановление не е ясно какво действително е установено като фактическа обстановка за да се направят съответните правни изводи. Посочено е, че «на 09.10.15г. около 23.50ч. в гр. Разград, бул. България, пред заведение «Сохо» при извършване на полицейска проверка се установи, че Е. като родител не е придружил на обществено място след 22:00 часа непълнолетния си син Е.Е.Е.…». Това обаче е просто препис на законовите текстове, който не дава яснота относно това какво точно са констатирали контролните органи. Липсва изрична констатация, че непълнолетното дете е било само на посоченото място – че изобщо е нямало пълнолетен придружител.  Само се сочи, че жалбоподателят не го придружил, което било устантовено на посоченото място.  Няма как тази непълнота да бъде запълнена чрез установяване на конкретната фактическа обстановка в съдебното заседание.  Допуснатата непълнота  опорочава наказателното постановление, тъй като е нарушено изискването на чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН, която разпоредба изисква в НП да са посочват обстоятелствата при които нарушението е извършено. Изложеното налага отмяна на Наказателното постановление. 

Водим от горното, съдът

                                                      

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 371/2015г.  от 20.10.2015г. на Директора на ОД на МВР гр. Разград, с което на основание чл.45, ал.3 от Закона за закрила на детето за нарушение на чл.8, ал.3  от същия закон на Е.М.Е. *** е наложена глоба от 300 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: