РЕШЕНИЕ

 

159,  20.04.2016г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На петнадесети Март 2016 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                        Председател: Николай Борисов  

Секретар: Г.М.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 82 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Г.М.И. ***, ЕГН ********** против НП № 16-1075-000001/08.01.2016г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, с което на жалбопадателя за нарушение на чл. 140, ал.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 100,00лв.  и лишаване от право да управлява МПС за 4 месеца,  на основание чл.175, ал.1, т.1 от ЗДвП.

Жалбоподателят по същество не оспорва фактическите констатации отразени в АУАН, респективно в НП, отправя възражение прекомерност на наказанието, алтернативно моли за приложение на чл.28 от ЗАНН.

В съдебното заседание, редовно призован, жалбоподателят се явява лично и с упълномощен повереник, поддържа молбата по изложените в нея доводи.

Административнонаказващия орган, при редовно призоваване не изпраща представител, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли за потвърждаване на атакуваното НП.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното: На 02.01.2016г. около 14,50ч., в гр. Разград, по ул. „ Южен Булевард „ в близост до кръстовището с ул. „ Юмрукчал”, в посока ул. „ Добровска „ жалбоподателят, управлявал л.а. „ АУДИ А4” сив на цвят, при което бил забелязан от контролни органи на Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград – св.Св. Д. и св. Х. Х.. Същите констатирали, че амтомобила, управляван от жалбоподателя е без поставени регистрационни табели. Последвали автомобила със служебния автомобил и до бл. 10 в жк. « Орел», след като същият спрял извършили проверка на документите на водача / жалбоподател и автомобила. От проверката се установило, че процесният автомобил не е регистриран на територията на Р България. За това нарушение, на жалбоподетяля в негово присъствие, св. Св. Д. съставил АУАН бл. № 098423/02.01.2016г., в който описал нарушението, квалифицирал го по чл.140, ал.1 от ЗДвП и го връчил срещу подпис на жалбоподателя, който вписал „... нямам възражения...”. На база съставеният АУАН на 08.01.2016г. е издадено процесното НП, в което фактическата обстановка е описана по идентичен с АУАН начин, адм. наказващият орган също квалифицирал нарушението по чл.140, ал.1 от ЗДвП и наложил административно наказание « Глоба « в размер на 100,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 4 месеца,  на основание чл.175, ал.1, т.1 от ЗДвП.

НП връчено редовно на 13.01.2016г., жалбата срещу него постъпила при адм. Наказващия орган на 14.01.2016г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество същата е не основателна.

Разпоредбата на чл.140, ал.1 от ЗДвП повелява по пътищата отворени за обществено ползване, какъвто безспорно е ул. „ Южен булевард „ в гр. Разград да се движат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места. Като не е сторил това, жалбоподателят безспорно е осъществил състава на адм. нарушение, за което е санкциониран. Това не се спори от страна на жалбоподателя.

Относно възражението за прекомерност на наложеното наказание, съдът намира същото за неоснователно. Наложеното наказание е определено в ЗДвП с минимален и максимален размер. Така определено от адм. наказващия орган същото се явява съответно на извършеното адм. нарушение, при което са взети предвид мотивите и подбудите довели до извършване на нарушението, същото се явява справедливо и явно необходимо да поправи нарушителя.

Съдът не споделя възражението на проц. представител на жалбоподателя за маловажност на случая. В конкретната обстановка в противовес на изложеното в жалбата и от показанията на св. Св. Д., св. Х. Х. и св. И. И. /брат на жалбоподателя / се установява, че жалбоподателят не е имал намерение на процесната дата да представи автомобила за регистрация в КАТ – Разград , а само да го премести пред дома в жк. „ Орел „, което говори за неглижиране на забранителни норми на ЗДвП. Нещо повече в хода на съдебното следствие от показанията на св. Р. Али се установява, че жалбоподателят е инструктор, който обучава бъдещи водачи на МПС, което от своя страна го задължава да познава закона и да не го нарушава.

От процесуална гледна точка НП, както и АУАН са съставени в предвидените за това срокове, и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност, форма и съдържание. Констатираното административно нарушение е правилно квалифицирано и индивидуализирано като надлежно е оформен самия акт с посочване на дата и място на извършване, съдържа кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са кои норми са нарушени с деянието, въз основа на които следва да се подведе нарушителя под наказателна отговорност. С оглед на това, съдът намира, че с обжалваното НП вярно, ясно и точно са посочени предпоставките и основанията, които определят и конкретизират административното нарушение вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма  и съдържание то отговаря на изискванията на чл.57,ал.1 от ЗАНН от формална страна.

Наложената санкция е справедливо и  правилно наложена от адм. наказващия орган.

  От изложеното съдът намира обжалваното НП за законосъобразно, поради което същото следва да бъде потвърдено.

 

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                  Р  Е  Ш  И :

 

    ПОТВЪРЖДАВА НП № 16-1075-000001/08.01.2016г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, с което на Г.М.И. ***, ЕГН **********,  за нарушение на чл. 140, ал.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 100,00лв.  и лишаване от право да управлява МПС за 4 месеца,  на основание чл.175, ал.1, т.1 от ЗДвП, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: