Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                   154                                         01.04.2016 година                                 град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

На десети март                                       две хиляди  и шестнадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Константин Косев

Секретар: Г.А.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

НАХДело                                         99                                          по описа за  2016 г.

 

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

             Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от И.Г.И. ***, против наказателно постановление № 37-0000596 от 10.12.2015 г.  на   началник Областен отдел  “Автомобилна администрация” гр. Разград, с което за нарушение на чл.2, ал.1 от Наредба №41 от 04.08.2008г.  на МТ  на основание чл.93, ал.2 от ЗАвП му е наложено административно наказание глоба от 500 лв. Жалбоподателят моли наказателното постановление, като незаконосъобразно да бъде отменено изцяло.

           В съдебното заседание на РРС повереникът на жалбоподателя поддържа жалбата.           За наказващия орган не се явява представител.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

                Като подадена против акт подлежащ на съдебен контрол, жалбата е допустима.  Разгледана по същество същата е основателна.

                С обжалваното Наказателно постановление № 37-0000596 от 10.12.2015 г.  на   началник Областен отдел  “Автомобилна администрация” гр. Разград за нарушение на чл.2, ал.1 от Наредба №41 от 04.08.2008г.  на МТ  на основание чл.93, ал.2 от ЗАвП на жалбоподателя И.Г.И.  е наложено административно наказание глоба от 500 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №212638 от 11.11.2015г., съставен  инспектор при областен отдел  “АА”. В акта  и НП се сочи, че на 11.11.2015г. в 15,30 ч. в Област Разград, км. 61, път I – 2 на КПП „Стария кладенец“ е извършена проверка на товарен автомобил  ****  с рег. №****, като водачът извършвал превоз за собствена сметка  от гр. Русе до гр. Шумен. При проверката водачът не представил “Карта за квалификация на водача” като е прието, че така нарушил чл.2, ал.1 от Наредба №41 от 04.08.2008г.  на МТ.  Водачът не представил такава карта и в НП се сочи, че е направена справка в базата данни на ИА „Автомобилна администрация“, че водачът не притежава такава карта. Сочи се също, че водачът представил възражение с приложено копие на карта за квалификация на водача. 

Пред РРС е разпитана като свидетел актосъставителката М. М. –Д., която в показанията с в основни линии потвърждава  изложените в акта и НП обстоятелства. Уточнява обаче, че било установено, че водачът притежава карта за квалификация на водача, но не я представил. По делото е приложено копие от карта за квалификация на водача с дата 04.11.2011г. , от което е видно, че към момента на проверката водачът действително е притежавал такава карта, но не я е представил при проверката. 

                 Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното: Съдът намира, че  АУАН и НП са при нарушение на нормативните изисквания, доколкото в същите не са отразени в пълнота фактическите обстоятелства по случая, съобразно изискването на чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН. От една страна се излага  извод, че водачът не притежава карта за квалификация на водача – на база на извършена справка в база данни. По-долу се сочи, че копие от такава карта е представено и е прието, че водачът не представил редовно издаден документ. Това поражда двусмислие и в крайна сметка от съдържанието на НП не е категорично ясно какво е приел наказващият орган като действителен фактически състав на нарушението – непредставяне на притежаван документ или управление без изискуем от закона документ. Това са два различни състава, като извършването на превоз без издаден документ се санкционира по чл.93, ал.1 от ЗАвП, а непредставянето на издаден документ се санкционира по ал.2 на чл.93. Допуснатото двусмислие препятства да се прецени какъв е крайният фактически извод на наказващия орган. Освен това в акта и НП изобщо не се упоменава превозвал ли е нещо водача и така не може да се прецени дали става дума за превоз и защо  е прието, че се извършва “превоз за собствена сметка”. Всичко това нарушава правата на жалбоподателя /осуетява правото му да разбере какво му се вменява от фактическа страна/ и налага отмяната на НП на формално основание без случаят да бъде разглеждан по същество.

             Воден от изложеното Съдът

                                                    Р     Е     Ш     И :

           ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 37-0000596 от 10.12.2015 г.  на   началник Областен отдел  “Автомобилна администрация” гр. Разград, с което за нарушение на чл.2, ал.1 от Наредба №41 от 04.08.2008г.  на МТ, с което   на основание чл.93, ал.2 от ЗАвП на И.Г.И. *** е наложено административно наказание глоба от 500 лв.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Разградски Административен съд в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: