РЕШЕНИЕ

 

156                                 08.04.2016г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на десети март                                    две хиляди и шестнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: Г.А.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №132 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Т.Х.Т. *** срещу Наказателно постановление  3028/2015 от 15.12.2015г.   на   Началник група «Български документи за самоличност» при ОД на МВР гр. Разград,   с което на жалбоподателя  на основание чл.81, ал.2, т.2, пр.2 от Закона за българските лични документи за нарушение на чл.7, ал.1 от същия закон му е наложено наказание глоба в размер на 30 лв. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съда да го отмени изцяло.

В съдебното заседание на РРС  жалбоподателят поддържа жалбата.                

Ответната страна Областна Дирекция на МВР – Разград не изпращат представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление  3028/2015 от 15.12.2015г.   на   Началник група «Български документи за самоличност» при ОД на МВР гр. Разград на жалбоподателя Т.Х.Т.  на основание чл.81, ал.2, т.2, пр.2 от Закона за българските лични документи за нарушение на чл.7, ал.1 от същия закон му е наложено наказание глоба в размер на 30 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №3028 от 04.12.2015г. съставен на жалбоподателя от ст. полицай към ОД на МВР. В акта и НП е отразено от фактическа страна, че  на 04.12.2015г. около 17.10 ч, ул. Кирил и Методий  №8, гр. Разград, сграда ОДМВР, група БДС се установило, че жалбоподателят е повредил български личен документ – лична карта№****. В НП се сочи, че с  декларация по чл.17 от ПИБЛД жалбоподателят е декларирал факти и обстоятелства относно повредата на БЛД.

Пред РРС е    разпитан като свидетел полицейския   служител  Д. И. /актосъставителя/, който потвърждава отразеното в акта. По делото е приложено копие от декларация на жалбоподателя от 04.12.2015г., в която жалбоподателят е посочил, че личната му карта е повредена и желае да я смени. В декларацията не се съдържат обстоятелства относно това как е повредена личната карта. Като свидетелка е разпитана и Н. Ан. – майка на жалбоподателя. Същата сочи, че синът й в предходен период се подхлъзнал на улицата и паднал, при което по късно разбрал, че личната му карта била повредена.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  Съдът намира, че наказателното постановление е незаконосъобразно и следва да бъде отменено, тъй като при съставянето му са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила при издаването му. В случая от акта и НП не са ясни действителните дата и място на извършване на нарушението, което е вменено на жалбоподателя. Така е нарушен чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН. В акта е посочена датата 04.12.2015г., но това не е датата на деянието, а датата на явяване на жалбоподателя пред органите на МВР и съобщаването от негова страна за повредата на личната карта. Доколкото датата и мястото на това визираното деяние не са посочени, то не може и да се прецени дали е спазен срока за административнонаказателно преследване по чл.34, ал.1 от ЗАНН, т.е.  дали производството е образувано в рамките на максималния срок от една година от извършване на нарушението. При всички случаи наказващият орган е следвало да прецени дали времето на извършване на нарушението е установимо с оглед съобразяване на законовите срокове. Изложеното обуславя извода, че при издаване на наказателното постановление са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, което обуславя отмяната му на формално основание.

На следващо място съдът намира, че за да се ангажира отговорността на лице, повредило документ за самоличност, е необходимо да се докаже, че тази повреда се дължи именно на виновно поведение на това лице. От това следва, че в НП следва да се очертае конкретното поведение, довело до увреждане на съответния документ. В случая в НП не са очертани обстоятелства, които да сочат именно на виновно поведение на жалбоподателя във връзка с изгубването на документа, а и от данните по делото не може да се установи такова негово поведение. Жалбоподателят сочи, че се подхлъзнал и паднал и по- късно установил повреда на личната си карта.Тази негова позиция не е оборена и същата сочи на «случайно деяние» по смисъла на чл.15 от НК, но не и на виновно поведение. Както се каза за такова виновно поведение всъщност липсват доказателства. При това съдът приема, че вмененото на жалбоподателя деяние и по същество не е доказано.

 Поради всичко изложено наказателното постановление следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

Водим от горното Съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление  3028/2015 от 15.12.2015г.   на   Началник група «Български документи за самоличност» при ОД на МВР гр. Разград,   с което на жалбоподателя  на основание чл.81, ал.2, т.2, пр.2 от Закона за българските лични документи за нарушение на чл.7, ал.1 от същия закон му е наложено наказание глоба в размер на 30 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: