Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    181, 28.04.2016г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

  РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

  На двадесет и четвърти  Март  2016 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Николай Борисов

  Секретар: П.Т.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 183 по описа за 2016                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от А. Р. К. ЕГН ********** ***,   против  Наказателно постановление № 15-0275-000356/05.01.2016г. на  Началник Сектор „ ПП – КАТ „ към ОДМВР – Разград,  с което за нарушение на чл.315, ал.1 от КЗ  му е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 400.00 лева, на основание чл.315, ал.1,т.1 от КЗ. Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно. По същество оспорва фактическите обстоятелства, отразени в АУАН, респективно в НП. Алтернативно моли наложеното наказание да бъде редуцирано към минимума.

       За въззиваемата страна – ОДМВР-гр.Разград не се явява упълномощен представител.  

       Контролираща страна РП – Разград, редовно уведомени – не изпращат представител.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       На 28.09.2015г. свидетелят А. З. и С. М. – полицейски служители в ОДМВР – Разград с контролни функции по ЗДвП, били назначени в наряд и изпълнявали своите служебни задължения, когато около 13,00ч., в с. Сейдол, обл. Разград по ул. „Васил Левски„ на изхода за с. Островче, спрели за проверка л.а. „ Дайхатсу „ с рег. №  ***, собственосгт на „Вълчи ями„ ООД, управляван от жалбоподателя. При проверката полицейските служители установили, че жалбоподателят управлявал автомобила без да е налице действащ договор за задължителна застраховка „ Гражданска отговорност на автомобилистите „. За констатираното нарушение С. М. в присъствие на жалбоподателя съставил АУАН бл. № 866465, в който описал нарушението квалифицирал го по чл.315, ал.1,пр.2 от КЗ /отм./ и го връчил срещу подпис. В АУАН жалбоподателят вписал „нямам възражения„. Такива не постъпили пред адм. наказващия орган в тридневния срок по ЗАНН.

Въз основа на АУАН,  Началник Сектор „ ПП – КАТ „ към ОДМВР – Разград, издал и процесното НП, в което описал нарушението по идентичен с АУАН начин, също го квалифицирал като такова по чл. 315, ал.1 от КЗ/отм./  и наложил административна санкция „ глоба” в размер на 400,00лв. на основание чл. 315, ал.1,т.1 от КЗ /отм./. НП било връчено на жалбоподателя на 27.01.2016г. жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на 02.02.2016г.

       В съдебно заседание редовно призован, жалбоподателят не се явява, за него упълномощен повереник, който  поддържа жалбата по изложените в нея съображения, моли за отмяна на процесното НП, алтернативно за намаляване на размера на адм. наказание.

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е неоснователна.

       Наказателното постановление, както и Актът за установяване на допуснатото от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на водача. Въз основа на това, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

От събраните в хода на съдебното следствие по делото – показанията на свидетеля А. З., безспорно и категорично се установява, че  жалбоподателят на процесната дата е управлявал л.а. „ Дайхатсу „ с рег. №  ***, собственост на „ Вълчи ями „ ООД. От приобщената по делото справка от Гаранционен фонд, се установява, че към момента на проверката около 13,00ч. на процесната дата, по отношение на автомобила, управляван от жалбоподателя е нямало действащ договор за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите„. Такава е сключена на същата дата но в 15,55ч. и е започнала действието си в 16,00ч., което установява по същество адм. нарушение.  

Разпоредбата на  чл. 259, ал. 1, т.1 от КЗ /отм./, задължава всеки собственик или ползвател /какъвто безспорно в случая е жалбоподателя/  на МПС да сключи Договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите за притежаваното от него МПС, което е  регистрирано на територията на Република България и не е било спряно от движение. Като не е изпълнил адм. си задължение, жалбоподателят с бездействие е осъществил и вмененото му във вина адм. нарушение. По същество нормата е възпроизведена и в чл.483, ал.1,т.1, пр.2 от КЗ /Обн., ДВ, бр. 102 от 29.12.2015г., в сила от 1.01.2016 г./, което през призмата на чл.3, ал.2 от ЗАНН в тази си част не се явява по – благоприятен за жалбоподателя. Същото е и по отношение на санкционната разпоредба. Предвиденото в чл.315, ал.1,т.1 от ЗК /отм./, наказание е „ глоба „ от 400,00лв. до 600,00лв. Кореспондиращата санкционна норма – чл. 638, ал.3 от КЗ/Обн., ДВ, бр. 102 от 29.12.2015г., в сила от 1.01.2016 г./, в сила към момента на издаването на обжалваното НП, но преди същото да влезе в сила, предвижда наказание „ глоба” в размер на  400,00лв. за физическо лице, каквото в случая е жалбоподателя. Ето защо атакуваното НП следва да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно.  

Воден от изложените съображения, съдът

 

                                                        Р  Е  Ш  И :

 

       ПОТВЪРЖДАВА НП  № 15-0275-000356/05.01.2016г. на  Началник Сектор „ПП – КАТ„ към ОДМВР – Разград,  с което за нарушение на чл.315, ал.1 от КЗ /отм./ на А. Р. К. ЕГН ********** *** му е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 400.00 лева, на основание чл.315, ал.1,т.1 от КЗ /отм. /, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: