П Р И С Ъ Д А

 

                                                   2016 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                    наказателен състав

На     пети април                                                                              2016 година

В публично заседание в следния състав

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ Б.

                         СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  И.Ц.                                                                     

                                                                      К.С.

 

 

Секретар: Г.А.

Прокурор: ПАВЛИНА УЗУНОВА

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело № 774  по описа за 2015  година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия К.П.К., роден на *** г. в гр. Разград, живущ ***, бълг. гражданин, с висше образование, работещ, неженен, неосъждан, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 24.12.2014 г. в гр.Разград, при управление на лек автомобил марка „Шкода Октавия“ с рег. № *** е нарушил правилата за движение по пътищата – чл. 5, ал. 3, т. 1 от ЗДвП „На водача на пътно превозно средство е забранено да управлява пътно превозно средство под въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества“, чл. 20, ал. 2 от ЗДвП „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението“, чл. 21, ал. 1 от ЗДвП „При избиране скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в км/ч, за пътно превозно средство от категория „В“ за населено място – 50 км/ч“, и по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на повече от едно лице, а именно на лицата – В. С. ***, изразяваща се в съчетана травма на главата, гръбначния стълб и крайниците и усложнения от тях: 1. Травматична кома с изпадане в безсъзнателно състояние с пълно откъсване от обкръжаващата среда, вътремозъчните хематоми, кръвоизлива под мека мозъчна обвивка /САК/  и субдуралните хигроми, поотделно и в съвкупност, обуславят разстройство на здравето временно опасно за живота; 2. Счупване на І-ви и ІІ-ри шийни прешлени, които са довели до трайно затруднение на снагата; на Б.В.Б. ***, изразяваща се в сътресение на мозъка с пълно откъсване от обкръжаващата среда – травматична кома, което е довело до разстройство на здравето с временна опасност за живота, и на Й. ***, изразяваща се в преживяно мозъчно сътресение с пълно откъсване от обкръжаващата среда /травматична кома/, счупване на черепа, вътремозъчни хематоми, контузия и оток на мозъка, хигром под твърда мозъчна обвивка и пневмоенцефалон, които са довели до разстройство на здравето временно опасно за живота, както и счупване на кръстцовата кост, като счупването на кръстцовата кост е довело до трайно затруднение в движението на долните крайници, като деянието е извършено в пияно състояние, при наличие на 2,45 промила алкохол в кръвта – престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 1, пр. 4, б. „А“, пр. 1, втора алтернатива във вр. с ал. 1, б. „б“ във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК /като са нарушени чл. 5, ал. 3, т. 1, чл. 20, ал. 2, и чл. 21, ал. 1 от ЗДвП/, поради което и  на основание чл. 54 и чл. 36 от  НК  му налага наказание лишаване от свобода в размер на ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА, изтърпяването на което отлага за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

НА основание чл. 343г от НК му налага наказание Лишаване от право да управлява МПС за срок  от ТРИ ГОДИНИ.

ПРИЗНАВА подсъдимия К.П.К., ЕГН ********** ЗА НЕВИНОВЕН да е извършил деянието в условията на чл. 343, ал. 3, пр. 6, б. „А”, пр. 1, втора алтернатива от НК – да е  избягал от местопроизшествието, като на основание чл. 304, пр. последно от НПК ГО ОПРАВДАВА по тази част на обвинението.

ОСЪЖДА подсъдимият К.П.К., ЕГН ********** да заплати на частните обвинителни Б.В.Б., ЕГН ********** *** и Й.В.В., ЕГН ********** *** сумата от 300,00 /триста/лева представляваща разноски по водене на делото за адвокатски хонорар.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА: л.а. „Шкода Октавия“ с рег. № ***, и л.а. „Фолксваген Транспортер“ с рег. № ****, след влизане в сила на присъдата да бъдат върнати на правоимащите лица.

          ОСЪЖДА подсъдимия К.П.К., ЕГН **********,  да заплати по сметка на ОД на МВР гр. Разград сумата 1036.34 /хиляда тридесет и шест лв. и тридесет и четири ст./ лева, представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд град Разград, сумата 730,00 /седемстотин и тридесет/ лева разноски в съдебното производство.

                   ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                                          2.