П Р И С Ъ Д А

 

                                                   2016 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                              наказателен състав

На     седми  април                                                           2016 година

В публично заседание в следния състав

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: С.Л.

                                                                           С.И.

 

 

Секретар: Ж.  Р.

Прокурор:  ВЕСЕЛИН  ЯКИМОВ

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело № 91  по описа за 2016  година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Б.П.Г., роден на *** ***, бълг. гражданин, с основно образование, безработен, неженен, осъждан, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 04/05.08.2015 г. в с. Ясеновец, обл. Разград е извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на лице, навършило 14 годишна възраст – П.О.И., ЕГН ********** ***, чрез употреба на сила и заплашване – престъпление по чл. 150, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 54 и чл.36 от НК му налага наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ САВОБОДА” в размер на  ЧЕТИРИ ГОДИНИ, като на основание чл. 58а ал.1 от НК  НАМАЛЯВА така наложеното наказание с 1/3 и определя подсъдимия да изтърпи наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ДВЕ ГОДИНИ И ОСЕМ МЕСЕЦА  при първоначален „СТРОГ” режим в затвор.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 59 ал.1 от НК  ПРИСПАДА от така определеното наказание времето, през което по отношение на подсъдимия Г. е била взета мярка за неотклонение „задържане под стража”, считано от 17.08.2015г.

ПРИЗНАВА подсъдимия С.Р.С., роден на *** ***, бълг. гражданин,  с начално образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че за периода от 04.08.2015 г. до 17.08.2015 г. в с. Ясеновец, обл. Разград, и в гр. Разград, в условията на продължавано престъпление – на няколко пъти, чрез обещаване, даване и получаване на облаги – парични средства, набирал лице, ненавършило 18 години – Д.С.К. ***, с цел да бъде използвана за развратни действия, независимо от съгласието й – престъпление по чл. 159а, ал. 2, т. 1, и т. 6, във вр. с ал. 1, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл.54 и чл.36 от НК му налага наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на  ЧЕТИРИ ГОДИНИ, което на основание чл.58а ал.1 от НК  НАМАЛЯВА  с 1/3 и определя наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на  ДВЕ ГОДИНИ И ОСЕМ МЕСЕЦА, както и „ГЛОБА” в размер на  10 000 /десет хиляди/ лева.

ПРИЗНАВА подсъдимия С.Р.С., ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че за периода от 04.08.2015 г. до 17.08.2015 г. в с. Ясеновец, обл. Разград, и в гр. Разград, в условията на продължавано престъпление – на няколко пъти свождал /чрез осигуряване на лица от мъжки пол/ към съвкупление лице, ненавършило 18 години – Д.С.К. ***, като деянието е извършено с користна цел – престъпление по чл. 155, ал. 5, т. 2, пр. 1, във вр. с ал. 3, във вр. с ал. 1, пр. 2, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл.54 и чл.36 НК  му налага наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ПЕТ ГОДИНИ, което на основание чл.58а ал.1 от НК  НАМАЛЯВА  с 1/3  и определя наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ТРИ ГОДИНИ И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА, както и „ГЛОБА” от 10 000 /десет хиляди/ лева.

НА ОСНОВАНИЕ  чл. 23 ал.1 от НК  определя едно общо наказание в размер на най-тежкото от двете, а именно „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ТРИ ГОДИНИ И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА, което да изтърпи при първоначален „СТРОГ” режим  в затворническо общежитие от закрит тип.

На основание чл. 23 ал.3 от НК ПРИСЪЕДИНЯВА  изцяло  към така определеното общо наказание и наказанието  „ГЛОБА” в размер на 10000 /десет хиляди/ лева.

НА ОСНОВАНИЕ        чл. 59 ал.1 от НК  ПРИСПАДА  от така определеното общо наказание  времето през което по отношение на подсъдимия е била взета мярка за неотклонение „Задържане под стража”, считано от  17.08.2015г.

          ОСЪЖДА подсъдимите  Б.П.Г., ЕГН **********, и С.Р.С., ЕГН **********, да заплатят по сметка на ОДМВР гр. Разград сумата  1246,40 /хиляда двеста четиридесет и шест лв. и 40 ст./ лева, представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд гр. Разград сумата 120.00 /сто и двадесет/ лева, представляваща разноски в съдебното производство.

          ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                                   2.