МОТИВИ към РЕШЕНИЕ № 248/25.04.16 г.  по АНД № 287/16 г. по описа на РРС

 

 

       Разградска районна прокуратура е внесла постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК срещу О.А.С.,  за това, че в периода от 01.08.2013 г. до 26.10.2014 г. в гр. Разград, като пълнолетно лице, без да е сключил граждански брак е заживял съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16 годишна възраст – Д. И. В., ЕГН ********** от с. Киченица – престъпление по чл. 191 ал.1 от НК.

      При наличие на материалноправните предпоставки за това, производството по делото се е развило по реда на глава 28 от НПК.

      Обвиняемият  се явява в съдебно заседание и не оспорва отразените в постановлението фактически обстоятелства.

      Представя удостоверение за сключен граждански брак, издадено въз основа на акт за сключен граждански брак  № 0033 от 07.04.2016 г. на Община Разград, видно от което на последно посочената дата обвиняемият и непълнолетната Д.И.В., ЕГН ********** са сключили граждански брак.

        Представитeлят на РРП поддържа обвинението и го счита за доказано. Същевременно въз основа на представените в хода на съдебното производство писмени доказателства, предлага на основание чл. 191 ал.4 от НК на обвиняемия да не бъде налагано административно наказание по реда на чл. 78а от НК.

        Въз основа на събраните в хода на досъдебното производство и прочетени и приобщени по реда на НПК доказателства и доказателствени средства, съдът намира за установено от фактическа страна следното:

        Пълнолетния обвиняем О.А.С. е роден на *** г.

        Непълнолетната Д.И.В. е родена на *** г.

        На 01.08.2013 г., преди непълнолетната да навърши 15 години, двамата заживели в дома на родителите на С.,***. Седмица по - късно, от родителите и близките им, бил осъществен ритуала „чалдърма“. Последвалото фактическо съжителство между двамата в общо домакинство, довело на 30.05.2014 г. и до раждане на  детето им – Я. О. А.

         След навършване на минималната законоустановена 16 годишна възраст на В., последната и обвиняемия О.А.С., са сключили граждански брак на 07.04.2016 г. 

        Съдът намира за установена горната фактическа обстановка въз основа на всички събрани в хода на досъдебното и съдебно производство гласни доказателствени средства – показанията на свидетелите В., И., И., И., С. С., С. С., К., М., М. Същите се подкрепят и от дадените в хода на досъдебното производство обяснения на обвиняемия, както и от писмените доказателства събрани в хода на разследването и тези представени в съдебно заседание. Посочените доказателства и доказателствени материали са взаимно допълващи, поради което съдът счита, че същите пресъздават приетата за установяване фактическа обстановка и като истинни ги кредитира изцяло.

        Обвиняемият е неосъждан.

Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

         С деянието си обвиняемият е осъществил състава на престъплението по чл.191 ал.1 от НК.

         От началото на м. август 2013 г., когато самият той е бил пълнолетен, е заживял съпружески с непълнолетната и ненавършила към тази дата 16 годишна възраст Д.И.В., ЕГН **********. Съвместното фактическо съжителство на съпружески начала между двамата, е намерило своето отражение не само в разпределението на правата и задълженията между тях, произтичащи от разпоредбите на СК, но и до естествената интимна близост между полове зрели индивиди принадлежащи към различни полове. Осъществяваните контакти от посоченото естество са несъмнени, поради последвалата бременност и раждане на дете от непълнолетната Д. на 03.05.2014 г. Ето защо и обективираните от обвиняемия действия по съвместно съжителство с последната до навършване на 16 годишната й възраст на 26.10.2014 г. консумират от обективна стана състава на престъплението по чл.191 от НК.

        Деянието е съставомерно и от субективна страна. Обвиняемият, действайки при пряк умисъл и съзнавайки както собствената си възраст,  така и тази на непълнолетната е целял настъпването на общественоопасните последици от съвместното съпружеско съжителство с нея и вменяването на последната на неприсъщите за дете, каквото по смисъла на ЗЗДетето е била тя, съпружески задължения. 

       Съставомерността на деянието от обективна и субективна страна, предопределя и признаването на обвиняемия за виновен по повдигнатото обвинение за престъпление по чл. 191 ал.1 от НК. Същевременно налице са предпоставките на чл. 191 ал.4 от НК. Видно от предстъвеното в хода на съдебно заседание удостоверение за сключен граждански брак, обвиняемия и непълнолетната, понастоящем са съпрузи  по смисъла на СК. Ето защо, и съгласно разпоредбата на посочение текст от закона, съдът не следва да му налага наказание.

              В този смисъл съдът постанови решението си.

                                                                                          

                                                                            

 

                                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ