Мотиви към решение  №203  от 07.04.2016г.,

      постановено по AНД №320/2016г. на РРС.

 

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство, за извършена в гр. Разград от С.С.Ц. ***,  непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното: “На 29.03.2016г. в гр. Разград  около 23 часа на ул. Грънчарска в бар “Галактик” извършва непристойни действия грубо нарушаващи обществения ред показвайки кухненски нож и гаечен ключ и използвайки заплашителни изрази срещу лицата Ив.Н. Ив., К. Р. С.  и . Д. Д..

В с.з. нарушителят, дава обяснения, като признава фактите отразени в акта, извършил действията след употреба на алкохол.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установено, от фактическа страна следното:

 Нарушителят Ц. на 29.03.2016г. около 22,30ч. часа отишъл в бар “Галактик” в гр.Разград, където били С. Д., когото познавал, К. С. и Ив. Ив. Преди това употребил алкохол, изпил около о6-7 литра бира. Извикал Д. отвън поискал му пари на заем, но той отказал. Нарушителят се прибрал дома си, взел нож и гаечен ключ и се върнал в заведението, където още били тримата. Извадил кухненския нож и гаечния ключ и на висок тон казал, че ще ги изколи. Те се смълчали уплашени.

Съдът намира така приетата фактическа обстановка за установена, като се позовава на обясненията на нарушителя в с.з., обясненията по преписката на лицата Ив. Н. Ив., К. Р. С. и С. Д. Д., характеристика на нарушителя, справка за съдимост. Съдът намира за достоверни обясненията на нарушителя, които се подкрепят от останалите доказателства. Поради което, съдът намира изложената в акта фактическа обстановка за безспорно установена.

С действията си процесната вечер С.С.Ц.  е нарушил обществения ред, държал са  възмутително и непристойно, като е проявил незачитане на обществените порядки. Без основателна причина, под въздействие на употребеното количество алкохол, е влязъл в заведение, където имало посетители, заплашил със саморазправа лицата Д., Ив. и С., като е държал в ръцете си нож и гаечен ключ. Проявата му, поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява нарушение – дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ и подлежи на санкция по чл.1, ал.1 от същия нормативен акт.

При определяне на наказанието  на  нарушителя, съдът отчита като смекчаващи вината обстоятелства, дадените обяснения и признание в с.з, а като отегчаващи това, че е криминално проявен, осъждан с две влезли в сила присъди, деянието, което е извършил е с по-висока обществена опасност от типични такива случаи, предвид начина на извършване. Поради което съдът намира, че наказанието, следва да бъде определено по по-тежката алтернатива предвидена в УБДХ, а именно задържане в структурно звено на МВР. Съдът намира за справедливо и съответно на деянието и дееца, размерът на наказанието да е към минимума, а именно за срок  от три денонощия като се има предвид изразеното съжаление от страна на нарушителя, като в този размер наказанието отговаря на целите предвидени в закона.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: