Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е 

                                                № 146, 25.04.2016г., гр.Разград

 

 

                                        В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                                   състав

На първи април                                                                  две хиляди и шестнадесета година

в открито съдебно заседание, в състав:

                                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

секретар Д.Д.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1830 по описа за 2015г.:

 

           Предявен e иск по чл.41 ЗС.

           Депозирана е искова молба от Д.Р. К., който твърди, че с ответника са съсобственици на самостоятелни обекти в сграда с идентификатор 61710.505.872.1, като негова собственост е  самостоятелен обект в сграда с идентификатор 61710.505.872.1.2. Имот с идентификатор 61710.505.872.1.1 е наследствен на наследниците на наследодетелите М. М.М. и Х. Х. М. Наследствената част на ответника е в размер на 1/8ид.ч. /1/4 от обекта, който е ½ от сградата/ върху общите части и върху съсобствеността  на обекта. Ищецът твърди, че е извършил ремонт на покрива на сградата, за което сключил договор  с изпълнителя за сумата от 9600лв. с ДДС., която изплатил изцяло след извършването на услугата. На 28.09.15г. отправил покана до ответника да му заплати неговата част от разноските в размер на 1200лв.

            Ответникът Б.М.С. е призован при условията на чл.47 ал.6 ГПК. Назначеният му особен представител счита иска за процесуално допустим и основателен.

           Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното: Сграда с идентификатор 61710.505.872.1 се състои от два самостоятелни обекти с идентификатори №61710.505.872.1.2 собствен на ищеца и №61710.505.872.1.1 наследствен, съсобствен на наследниците на М. М.М.- Б.М., А. И., А. А. и Г. М.. Ищецът е придобил собствеността  с постановление за възлагане на недвижим имот от ЧСИ Д.Драганов, а ответниците по силата на договор за доброволна делба на техния наследодател от 11.07.1994г.

           През м.юли 2015г. ищецът е възложил на фирма да определи състоянието на покрива на жилищната сграда с идентификатор  61710.505.872.1 и необходимите и неотложни видове СМР за подмяната на покривни материали. Заключението на фирмата е, че състоянието на покрива е лошо и е необходимо същият да се отремонтира, като се подменят компрометираните и негодни покривни материали, преди настъпването на зимния сезон. Стрехите да се обшият с дъсчена обшивка или други плоскости. Да се отведат атмосферните води с улуци и водосточни тръби. На 20.08.15г. ищецът е сключил договор за ремонт на покрива по предоставена от изпълнителя оферта. Уговорената цена на цялостния ремонт на покрива включваща демонтаж на стария покрив и монтаж на нов /изливане на бетонов пояс, направа и монтаж на дървена конструкция, надзиждане и измазване на 3 комина, наковаване на сарай сачак, монтаж на челна дъска, направа и монтаж на поцинковани улуци, монтаж на черна хартия под керемиди, наковаване на летви за керемиди, монтаж на керемиди и капаци тип сръбски, монтаж на водосточни тръби и казанчета/ е 9600лв. с ДДС, като ищецът е заплатил сумата 4800лв. авансово, а останалата част при приемането на обекта. Изпълнителят е издал фактура №028/31.08.15г. и касов бон от същата дата за сумата от 9600лв. Ищецът е изпратил по пощата покана за доброволно изпълнение на ответника за сумата от 1200лв., равняваща се на неговите права от 1/8ид.ч. от общите части на сградата.

          Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира че предявеният по чл.41 ЗС се явява основателен. Предвид факта, че е налице една сграда с два самостоятелни обекти в нея е налице етажна собственост. Отношенията на собствениците в етажната собственост относно поддържането, възстановяването и подобряването, както и по повод ползването на общите части на сградата се уреждат от правилото на чл.41 ЗС. Всеки собственик, съразмерно на дела си в общите части, е длъжен да участва в разноските, необходими за поддържането или възстановяването на общите части, без да е необходимо решение на Общото събрание. Направените от ищеца разноски за монтаж на нов покрив се свързват с необходимостта от основни ремонтни дейности, наложени от износване и овехтяване на сградата, като чрез тях се цели привеждане на общите части в състояние годно за тяхното предназначение и по своето същество представляват необходими разноски. Тези разноски са за сметка на собствениците на сградата, като принципът е участието на всеки собственик на обект в етажната собственост относно разноските, да е съобразно с дела му в общите части.

           Правата на ответника са в размер на 1/8ид.ч., вкл. и за общите части общите части. Налице са писмени доказателства за стойността на извършения ремонт- в размер на 9600лв., като частта на ответника е в размер на 1200лв. За извършения ремонт ответникът е не уведомен с покана, тъй като не е намерен от ищеца.

           Предвид основателността на иска, ответникът дължи на ищеца направените по делото разноски в размер на 604лв.

           Воден от гореизложеното, съдът

 

                                                             Р    Е    Ш    И :

 

           ОСЪЖДА Б.М.М. ***, ЕГН ********** да заплати на Д.Р.К. ***, ЕГН ********** сумата от 1200лв./хиляда и двеста лева/ явяваща се припадащата се част от необходимите разноски по възстановяване на покрив- обща част на сграда в режим на етажна собственост с идентификатор 61710.505.872.1 по КККР на гр.Разград, ведно със законната лихва от 20.10.15г. до окончателното й изплащане, както и сумата от 604лв./шестстотин и четири лева/разноски по делото.

           Решението подлежи на обжалване  пред  РОС  в  двуседмичен  срок  от съобщаването му на страните.

 

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: