О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

            Разградският районен съд в закрито съдебно заседание на     петнадесети април две хиляди и шестнадесета година в състав:

 ПРЕДСЕДАТЕЛ: НЕЛИ ГЕНЧЕВА                                      

като разгледа гр.д.1999/2015   г. по описа на РРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е по чл.248 ал.3 ГПК.

Постъпило е искане от „Водоснабдяване Дунав“ЕООД, ищец по делото, за допълване на съдебното решение в частта за разноските. Сочи, че са внесени 120 лв. за изготвяне на експертиза, които не са присъдени със съдебното решение.

            Ответникът в писмения отговор счита молбата за неоснователна, тъй като ищецът вече е начислил в счетоводството по партида на ответника това задължение. Същевременно посочва, че с решението по делото съдът е осъдил ответника да заплати и сумата 25 лв. Разноски по заповедното производство, която сума вече е внесена от него.

            Съдът счита молбата на ищеца за допълване на решението за разноските за основателна. Това, че едно вземане е записано в счетоводството на ищеца не създава сила на присъдено нещо. Тъй като тези разноски действиетлно са извършени, съдът следва да ги присъди.

            Основателно е възражението на ответника за допуснатата от съда грешка в диспозитива на съдебното решение, в което съдът е осъдил ответника да заплати и сумата 25 лв. за разноски по делото.- Тъй като сумата е била доброволно платена от длъжника, това плащане е следвало да бъде взето предвид от съда при разпределяне на отговорността за разноски.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 О П Р Е Д Е Л И :

ИЗМЕНЯ решение №99 от 12.03.2016 г., постановено по гр.д.№1999  от 2015 г. в частта за разноските /абзац 2 от диспозитива/, като същата да се чете както следва:

ОСЪЖДА Д.С.Д., ЕГН **********, адрес *** ДА ЗАПЛАТИ    на ”Водоснабдяване Дунав” ЕООД , ЕИК 826043778 със седалище гр.Разград и адрес на управление ул.”Сливница”, №3А сумата 195 лв. /сто деветдесет и пет лева/ разноски по настоящото дело и 300 лв. /триста лева/ юрисконсултско възнаграждение.

 

            Определението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: