Р Е Ш Е Н И Е

              Номер 151                                           20.04.2016 г.                                                гр.Разград

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На дванадесети април                                  две хиляди и шестнадесета  година

В открито съдебно заседание, в състав:

                                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Светлана Чолакова

Секретар Д.Д.   

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдията

Гр.д.2181/2015 г.

Производството е с правно основание чл. 422 от ГПК във вр. с чл.415 от ГПК.

            Депозирана е искова молба от  И.В.И. срещу Б.З.О., с която е предявен иск за установяване  дължимостта на сумата 7200 лв., представляваща продажна цена по договор за даване на автомобил на изплащане, законната лихва от датата на подаване на заявлението по чл.410 от ГПК – 25.09.2015г. Претендира и за заплащане на направените разноски. Сочи, че на 25.09.2012г. сключил договор за даване на автомобил на изплащане с ответника, с нотариална заверка на подписите. Съгласно договореното, предоставил л.а. Ауди А4 Авант с рег. №*****, срещу сума, която следвало да се изплати на шест равни месечни вноски от 1200лв. Независимо от фактическото предаване на автомобила и многократни разговори, ответникът не е заплатил нито една от дължимите месечни вноски.

            Ответникът възразява, че е платил 1200лв. след сключването на договора, след което автомобила бил откраднат.

            Съдът, след като взе предвид становищата на страните, като прецени събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна следното: На 25.09.2012г. между страните е сключен договор за даване на автомобил на изплащане, с нотариална заверка на подписите. Предмет на договора е предоставянето на изплащане от страна на ищеца като продавач и ответникът като купувач, лек автомобил Ауди А4 Авант с рег. №*****, за сумата 7500лв., която следвало купувачът да изплати за срок от шест месеца, като размерът на месечната вноска е 1200лв. На 16.03.2013г. автомобилът бил откраднат пред дома на ответника. С постановление на РРП от 31.05.2013г. е била спряно образуваното по чл.346 ал.1 от НК наказателно производство срещу неизвестно лице. Приложена е преписка по щета № 0000-1801-13-20027 на “Застрахователна компания Лев Инс” АД.

Анализът на установената фактическа обстановка, налага следните правни изводи:

Предявеният иск е основателен и доказан. Няма спор, че между страните е съществувало облигационно отношение. Съгласно чл.205 ал.1 от ЗЗД при продажба на движими вещи на изплащане, продавачът може да запази собствеността на продадената вещ, докато получи последната вноска, но в такъв случай рискът преминава върху купувача от момента на предаването. Налице са задължения за продавача и купувача, като е безспорно, че ищецът като продавач е предал автомобила на ответника, а купувачът е следвало да заплати сумата 7200лв. на шест месечни вноски от по 1200лв. Неоснователни са възраженията на ответника за това, че вещта е била предмет на кражба/противозаконно отнемане/. В случая рискът от случайно погиване или повреждане на вещта преминава върху купувача в момента на предаването на вещта съгласно разпоредбата на чл.205 ал.1 от ЗЗД. Вещнотранслативния ефект в случая настъпва по силата на самото продажбено споразумение, макар и да е отложен във времето - до заплащане на цената и както вече бе посочено рискът преминава в момента на предаването на вещта. Т.е. в случая рискът е за ответника и евентуално отнемане на вещта, не го освобождава от задълженията по договора с ищеца. Няма доказателства ответникът да е извършвал плащане. Не се установи също така на ищеца да е било изплатено застрахователно обезщетение, видно от приложената преписка по щета  на ЗК Лев Инс, поради което искът е основателен и доказан.

            На основание чл.78 ал.1 от ГПК ищецът има право на направените по делото разноски съобразно и приложения списък в размер на 839лв.

Съгласно т.12 от ТР №4/2013г. на ОСГТК, съдът в това производство се произнася по дължимостта на разноските в заповедното производство. Поради което ответникът следва да заплати на ищеца и сумата  624лв. за разноските по ч.гр.д. №1807/2015г. на РРС.

По гореизложените съображения, съдът:

 

Р Е Ш И:

 

ПРИЕМА ЗА УСТАНОВЕНО, че Б.З.О., ЕГН **********, адрес ***  дължи на И.В.И., ЕГН**********, адрес ***  сумата 7200лв./седем хиляди и двеста лева/ представляваща продажна цена по договор за даване на автомобил на изплащане с нотариална заверка на подписите рег. №7990 от 25.09.2012г. на нотариус Цвятко Миланов, с район на действие Районен съд Русе, ведно със законната лихва считано от 25.09.2015г. до окончателното и изплащане, за която е издадена заповед за изпълнение по ч.гр.д.№1807/2015г. по описа на Районен съд Разград.

 ОСЪЖДА Б.З.О., ЕГН **********, адрес ***, ДА ЗАПЛАТИ на И.В.И., ЕГН**********, адрес ***  сумата 839лв. /осемстотин тридесет и девет лева/ за разноски по настоящото производство, както и сумата 624лв./шестотин двадесет и четири лева/ за разноски по ч.гр. д. №1807/2015г. на РРС.

  Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването на страните пред Разградския окръжен съд.

 

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: