Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                        № 159, 13.05.2016г., град Разград

 

                            В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                     състав

 На петнадесети април                                            две хиляди и шестнадесета година

 В публично заседание в следния състав:

                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

                                                                            

 Секретар Ж.Р.

 като разгледа докладваното от председателя

 гр.дело № 57 по описа за 2016г.

 

            Предявен е иск с правно основание чл.45от ЗЗД.

           Депозирана е искова молба от П.П.Т. и М.К.Т., с която молят съда да осъди П.З.Д. да им заплати обезщетение за причинените им неимуществени вреди в размер на 2000лв. на всеки, изразяващи се в преживян страх и безпокойство за живота си, в резултат от отправената на 17.05.15г. закана за убийството им. По повод жалба на ищците е отпочнато наказателно производство, като е внесен обивителен акт. Образувано е нохд №772/15г. на РРС, приключило със споразумение. По това дело гражданските искове на ищците са приети за съвместно разглеждане, но липсва произнасяне на съда. Ищците представят копие от споразумение, копия от уведомления за заведени жалби. Имат искане за прилагане на нохд №772/15г. на РРС и допускане до разпит на двама свидетели.

            Ответникът П.З.Д. твърди, че очевидци не е имало, както и че ищцата е в конфликт с цялото село. Счита претенцията за завишена.

            Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното: На 17.05.2015г. в с.Побит камък ответникът се заканил с убийство спрямо П.П.Т. и спрямо М.К.Т. с думите „Ще те убия“ и това заканване е възбудило основателен страх за осъществяването му. За деянието е образувано ДП №1873 ЗМ-403/2015 по описа на РУМВР за извършено от П.З.Д. престъпление по чл.144 ал.3 във вр. с ал.1 НК. ДП е приключило и прокуратурата е внесла обвинителен акт. Образувано е нохд № 772/15г. на РРС, приключило със споразумение. За това деяние на ответника е наложено наказание „пробация“ в размер на 1 година. Определението е влязло в сила на 22.12.15г.

            По делото са разпитани двама свидетели: Св.М., съселянин твърди, че П. му се оплакала седмица след случката, че П. я бил заплашвал и уплашил. Тя вдигнала кръвно, стреснала се, била разстроена. Когато П. му разказвала за случая не споменала дали е бил там. Св.Т., сестра на ищцата твърди, че ответника отдавна тормозел сестра й. Тя постоянно се обаждала по телефона и плачела, че късал некролозите по вратата, че ги псувал нея и мъжа й, че ги заплашвал. Твърди, че сестра й никога не го е провокирала. Сестра й, и зет й са с високо кръвно. Миналата година сестра й дори викала Бърза помощ. Идвала до болницата да й бият инжекции. Дори останала да спи при свидетелката.

            Ищцата представя медицински документи за наличието на хипертония, застойно сърце /2014г./, тромбофлебит /2014г./ и базуцелуларен карцином/2004г./

            Ищецът представя рецептурна книжка и стари епикризи и решения на ТЕЛК с изтекъл срок на валидност до 01.03.2004г.

           Въз основан на така установеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Исковете са частично основателни досежно претендираните размери.

            Разпоредбата на чл.300 ГПК задължава гражданския съд, който разглежда гражданските последици от едно престъпно деяние да съобрази присъдата на наказателния съд относно наличието на деяние, неговата противоправност и вината на дееца. Предвид на това настоящият съдебен състав приема за безспорно установено, че на посочената дата /17.05.2015г./ ответникът се заканил с убийство спрямо П.П.Т. и спрямо М.К.Т. с думите „Ще те убия“ и това заканване е възбудило основателен страх за осъществяването му.

             На фона на безспорно установеното противоправно и виновно поведение на ответника, съдът следва да определи по справедливост размера на обезщетението за причинените на всеки от ищците неимуществени вреди, сочени в исковата молба /преживян страх и безпокойство за живота си/, в резултат на отправените закани за убийство.  

Понятието "справедливост" не е абстрактно понятие, а е свързано с преценката на съда по същество на конкретни обстоятелства, вкл. характера на увреждането, състоянието на пострадалия, личността на причинителя и др. Моралните вреди са индивидуално определими и паричното обезщетение за тях следва да съответства на необходимото за преодоляването им.

              От показанията на св.М. се установява, че една седмица след станалото ищцата още е била тревожна, а според сестра й случилото се и се е отразило толкова силно, че е наложило викането на Бърза помощ. Установи се наличието на продължителен във времето конфликт между ищцата и ответника, което също следва да се отчете. Преки доказателства за преживените душевни терзания на ищеца не се ангажираха, но съдът намира, че той също е търпял страх като неговата съпруга. Ето защо съдът намира за морално справедлив размер от 500лв. обезщетение по отношение на всеки ищец.

            Съгласно правилата на ЗЗД при задължения, възникнали от деликт, длъжникът изпада в забава от момента на увреждането- 17.05.2015г. Тъй като задължението за обезщетение е парично, размерът му се определя съгласно чл.86 ЗЗД.

            На основание чл.78 ГПК ответникът следва да заплати на ищците направените разноски съобразно уважената част от иска. Ищците представят списък с разноски в размер на 350лв. Дължимите разноски са за 87.50лв., които се изчисляват по формулата: уважената част от исковете по направените разноски, разделени на предявените искове. 

            По изложените съображения и на основание чл.235 ГПК съдът

 

                                              Р    Е    Ш    И    :

 

              ОСЪЖДА П.З.Д. ***, ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ на П.П.Т. ***, ЕГН ********** сумата от 500лв./петстотин лева/, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди, причинени й от ответника, ведно със законната лихва, считано от 17.05.2015г. КАТО ОТХВЪРЛЯ иска до първоначално предявения размер то 2000лв.

              ОСЪЖДА П.З.Д. ***, ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ на М.К.Т. ***, ЕГН ********** сумата от 500лв./петстотин лева/, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди, причинени му от ответника, ведно със законната лихва, считано от 17.05.2015г. КАТО ОТХВЪРЛЯ иска до първоначално предявения размер то 2000лв.

             ОСЪЖДА П.З.Д. да заплати на П.П.Т. и М.К.Т. сумата 87.50лв./осемдесет и седем лева и петдесет стотинки/ за разноски по производството.

             Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: