РЕШЕНИЕ

248,  27.05.2016г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На двадесет и шести Април 2016 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                        Председател: Николай Борисов  

Секретар: Ганка Атанасова

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 34 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Я.Т.К. ***, ЕГН ********** против НП № 15-1075-000770/30.09.2015г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, с което на жалбопОдателя за нарушение на чл. 47 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 200,00лв.,  на основание чл.179, ал.2 от ЗДвП.

Жалбоподателят по същество оспорва фактическите констатации отразени в АУАН, респективно в НП, отправя възражение за нарушение на процесуалния закон при издаването му и моли за неговата отмяна.

В съдебното заседание, редовно призован, жалбоподателят не се явява, не изпраща процесуален представител.

Административнонаказващия орган, при редовно призоваване не изпраща представител, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли за потвърждаване на атакуваното НП.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното: На 21.09.2015г. около 10,05ч., в гр. Разград, жалбоподателят управлявал товарен автомобил „ Ивеко 35С 12 „ с рег. № ********* по  ул. „ Странджа „ в посока към бензиностанция „ ОМВ „. Приближавайки кръстовището с бул. „ Априлско въстание „, което било сигнализирано със светофарна уредба, работеща в нормален режим, въпреки светещият за жалбоподателя червен сигнал на светофара, същият навлязъл в кръстовището, като отнел предимството на движещият се по бул. „ Априлско въстание „, л.а. „ Опел Мерива „ с рег. № *******, управляван от св. Р. К., следствие на което последвало ПТП. На място пристигнали полицейските служители св. Р. Е. и св. Св. Ц., които след разговори със жалбоподателя и свидетелите очевидци, установили фактическата обстановка. Св. Р. Е. съставил на жалбоподателя АУАН бл. № 098432, в който описал нарушението – „...преминал на червен сигнал на светофарната уредба, отнема предимство и става причина да бъде блъснат...следствие, на което настъпва ПТП с материални щети по двата автомобила...”. Квалифицирал нарушението по чл.47 от ЗДвП и го връчил слещу подпис на жалбоподателя. В АУАН жалбоподателят вписал възражения.

На база съставеният АУАН на 30.09.2015г. е издадено процесното НП, в което фактическата обстановка е описана по идентичен с АУАН начин, адм. наказващият орган също квалифицирал нарушението по чл.47 от ЗДвП и наложил административно наказание « Глоба « в размер на 200,00лв.,  на основание чл.179, ал.2 от ЗДвП.

НП връчено редовно на 21.12.2015г., жалбата срещу него постъпила при адм. Наказващия орган на 28.12.2015г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество същата е основателна.

Съдът намира, че още при съставяне на процесния АУАН е допуснато нарушение на чл.42, т.4 и т.5 от ЗАНН, което автоматично, с оглед идентичното описание на нарушението и същата квалификация, е прехвърлено и в обжалваното НП – нарушение на чл. 57, ал.1,т.5 и т.6 от ЗАНН. При това фактическо описание на процесното нарушение е налице противоречие между посочените обективни признаци и квалификацията. По същество в описанието се сочи, че жалбоподателят е преминал на забраняващ червен сигнал на светофарната уредба /1/ и отнел предимство /2/, което само по себе си сочи за осъществени две адм. нарушения, но които по никакъв начин не могат да бъдат квалифицирани по чл.47 от ЗДвП. От друга страна в описанието на нарушението, квалифицирано като такова по чл.47 от ЗДвП не се сочи от обективна страна, че жалбоподателят се е движел със скорост, която не му е позволявала при необходимост да спре и да пропусне участниците в движението, които имат предимство,т.е. в описанието липсва и елемент от фактическия състав на нарушението.

  От изложеното съдът намира обжалваното НП за незаконосъобразно, поради което същото следва да бъде отменено, поради нарушение на процесуалния закон.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

                                  Р  Е  Ш  И :

 

    ОТМЕНЯВА НП № 15-1075-000770/30.09.2015г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, с което на Я.Т.К. ***, ЕГН ********** за нарушение на чл. 47 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 200,00лв.,  на основание чл.179, ал.2 от ЗДвП, като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: