РЕШЕНИЕ

 

226                                      14.05.2016г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на  четиринадесети април                              две хиляди и шестнадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Г.А.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №260 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от М.Г.Г. ***, срещу Наказателно постановление  37-0000084/15.02.2016г.   на Главен инспектор, гр. Разград, с което на основание чл.178в, ал.5 от Закона за движението по пътищата на жалбоподателя е наложено наказание глоба от 500 лв за нарушение на чл.8, ал.1,  от Наредба №36 от 15.05.2006г. на МТИТС. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се  моли същото да бъде   отменено.

В съдебното заседание на РРС  жалбоподателят  поддържа жалбата.

За наказващия орган не се явява представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Жалбата е допустима, а разгледана по същество е основателна.

С обжалваното Наказателно постановление  37-0000084/15.02.2016г.   на Главен инспектор, гр. Разград  на основание чл.178в, ал.5 от Закона за движението по пътищата на жалбоподателя е наложено наказание глоба от 500 лв за нарушение на чл.8, ал.1,  от Наредба №36 от 15.05.2006г. на МТИТС.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение №218612/26.01.2016г. Актът е  съставен на жалбоподателя от инспектор към наказващия орган след извършена проверка на жалбоподателя на 26.01.2016г. около  14,30 часа в област Разград, на път I -2 км.88+200, на паркинга в близост до разклона за с. Бели Лом, като водач на състав от ППС, състоящ се от товарен автомобил „Рено Премиум 410-19“ с рег. № **** категория ППС „№3“ и ремарке за товарен автомобил с рег. №Н7368ЕЕ категория ППС „04“. Посочено е, че  извършвал обществен превоз на товари /бойлери/ със  заверено копие №146920002 към Лиценз за международен автомобилен превоз на товари, с международна товарителница, с отразен товарен пункт гр. Шумен и отразен получател гр. Москва-Русия, оборудван с дигитален тахограф.  Било установено, че водачът извършва обществен превоз на товари и не представил удостоверение за психологическа годност. Извършена била справка в база данни, отдел “Психологически изследвания” към ИА “АА” гр. София и било установено, че водачът няма налично удостоверение за психологическа годност. Посочено е, че така водачът /жалбоподателят/ е нарушил чл.8, ал.1  от Наредба № 36 от 15.05.2006 г. за изискванията за психологическа годност и условията и реда за провеждане на психологическите изследвания на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС, на водачи на МПС и на председатели на изпитни комисии и за издаване на удостоверения за регистрация за извършване на психологически изследвания.  

По делото е разпитан като свидетел актосъставителя Г. М., инспектор към наказващия орган. Същият потвърждава фактическите обстоятелства отразени в акта и НП. Сочи, че на процесната дата била извършена проверка на жалбоподателя, като било установено, че жалбоподателят управлявал като водач процесния автомобил и не представил удостоверение за психологическа годност при проверката. От направената справка било установено, че имал удостоверение на което срокът на валидност бил изтекъл на 22.12.2014г. Приложено е копие от последното /към момента на проверката/ удостоверение за психологическа годност на жалбоподателя /лист 18 от делото/, видно от което същото е издадено на 22.12.2011г. По силата на чл.8, ал.2 от Наредба №36 от 15.05.2006г. на МТИТС тези удостоверения са валидни за срок от три години от датата на издаване. Това означава, че срокът на валидност на удостоверението на жалбоподателя е изтекъл на 22.12.2014г. Към датата на проверката – 15.02.2016г. – това удостоверение вече не е било валидно и следва да се приеме, че жалбоподателят е извършвал превоз на товари без да притежава валидно удостоверение за психологическа годност. Съдът намира за несъмнен факта, че водачът е извършвал превоз на товари по посочения маршрут– това обстоятелство не е спорно. С оглед изложеното съдът намира за установена по несъмнен начин изложената в акта и НП фактическа обстановка.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:   Наказателното постановление, ангажиращо наказателната отговорност на жалбоподателя е незаконосъобразно, въпреки, че отразените в него факти се доказват.  При издаването на Наказателното постановление  е нарушен чл.57, ал.1, т.1 от ЗАНН – не е посочена ясно длъжността на наказващия орган. Посочено е че НП се издава от «Главен инспектор, гр. Разград». Не е посочено към коя институция наказващият орган е главен инспектор.  Последното е уточнено за актосъставителя, но не и за наказващия орган. При това остава и неясно коя конкретно административна структура в случая санкционира жалбоподателя. При това доколкото не е отразена в пълнота длъжността на наказващия орган, то не може и да се прецени компетентността му. Този пропуск води до незаконосъобразност на НП и налага отмяната му на посоченото формално основание.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление №37-0000084/15.02.2016г.   на Главен инспектор, гр. Разград, с което на основание чл.178в, ал.5 от Закона за движението по пътищата на жалбоподателя М.Г.Г. *** е наложено наказание глоба от 500 лв за нарушение на чл.8, ал.1,  от Наредба №36 от 15.05.2006г. на МТИТС.  

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: