П Р И С Ъ Д А

 

        275                          2016 година                              град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав

На        дванадесети  май                                2016 година

В публично заседание в следния състав

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:  НИКОЛАЙ  БОРИСОВ

                                                                                   С.  С.

                                           П.В.          

 

 

Секретар: Ж.Р.

Прокурор:  Д. Н.

Като разгледа докладваното от съдията                                                         НОХ   дело №    281     по      описа за   2016   година

 

П Р И С Ъ Д И  :

 

 

            ПРИЗНАВА      подсъдимият  Х.А.М.  роден  на ***г***,   български гражданин, с основно образование, неженен, неосъждан, ЕГН  ********** ЗА ВИНОВЕН  в това, че в периода от 15.10.2015г. до 20.10.2015г. включително, в гр. Разград в условията на продължавано престъпление,  в съучастие като помагач,  с неустановено  по делото лице, действало като извършител, с цел да набави за  себе си  и за неизвестното лице имотна облага умишлено е улеснил неизвестния извършител  чрез осигуряването на транспорт и получаването на парите  да възбуди и поддържа у С.С.С. *** заблуждение, че внукът й С.Н.Т. *** е поръчал бяла техника, за която трябва да плати парична сума и с това й е причинил имотна вреда в размер на 530 лева и К.М.Ц. ***, че дъщеря й Т.С. *** е поръчала  климатици от магазин в гр. Разград,  за които трябва да плати парична сума и с това й е причинил имотна вреда в размер на 8 257 лева, като общия размер на причинената имотна вреда възлиза на 8 787 лева – престъпление по чл. 209 ал.1 във вр. с чл. 20 ал.4 във вр. с чл. 26 ал.1 от НК,  поради което и на основание чл. 54 и чл.36 от НК му налага наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ДВЕ ГОДИНИ, което на основание чл. 58а ал.1 от НК НАМАЛЯВА с 1/3 и определя наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ЕДНА ГОДИНА И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА, изтърпяването на което на осн. чл. 66 ал.1 от НК ОТЛАГА за изпитателен срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

             ОСЪЖДА подсъдимият Х.А.М.,  ЕГН  **********  ДА ЗАПЛАТИ  на К.М.Ц., ЕГН  ********** сумата от 8257.00  /осем хиляди двеста петдесет и седем/ лева, представляващи обезщетение за причинените от процесното  престъпление имуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 20.10.2015г. до окончателното изплащане.

               ОСЪЖДА подсъдимият Х.А.М., ЕГН  ********** със снета по-горе самоличност да заплати по сметка на РС  Разград  сумата    330.28 /триста и тридесет лева и 28 ст./ лева, представляваща  разноски в съдебното производство – държавна такса върху уважения граждански иск.

ПРИСЪДАТА  подлежи на обжалване и протестиране  в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

 

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

                        СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.

 

 

                                                                         2.