П Р О Т О К О Л

 

 

2016 година                                                                                    гр. Разград

Разградският районен съд                                              наказателен състав

На  двадесети май                                                               2016 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                                                                                                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

                                                       СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: С.С.

                                                                                                   М.Б.

 

Секретар: Г.А.

Прокурор: ДАНИСЛАВ НИКОЛОВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 209    по описа за 2016 година

На именното повикване в 13,30  часа, се явиха:

 

ПОДСЪДИМАТА редовно призована се явява лично и със защитник адв. С. от преди.

ЗА ОЩЕТЕНОТО  юридическо  лице НОИ – София, юриск. В., при редовно призоваване.                                                                ПРИ редовно призоваване за  Д”СП” – Разград не се явява представител.

ПРИ редовно призоваване за РРП прокурор Николов.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

ЮРИСК. В.: Да се даде ход на делото.

АДВ. С.: Да се даде ход на делото.

КАТО прецени, че не са налице процесуални пречки за това,  предвид редовното призоваване и явяване на страните

                   О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО, по реда на глава 27 от НПК.

СНЕ самоличността на подсъдимата

А.Х.А. родена на ***г***, българска гражданка, със средно образование, омъжена, безработна, неосъждана, ЕГН  **********.

ДОКЛАДВА Постъпилото становище от НОИ, че ощетеното юридическо лице няма претенции към подсъдимата  за  причинените    от престъплението имуществени вреди, тъй като инкриминираната в обвинителния акт сума от 1986,90 лв. е внесена в касата на ТП на НОИ на 20.11.2015 г.

ЮРИСК. В.:  Поддържаме становището.

ДОКЛАДВА  и депозираното становище от Д”СП” – Разград в идентичен смисъл, че ощетеното юридическо лице не предявява правни претенции против подсъдимата, тъй като инкриминираната в обвинението сума от 780,00 лева, представляваща причинени от престъплението имуществени вреди е възстановена изцяло на 28.10.2015 г.

РАЗЯСНИ на страните правото на отводи, искания  по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи и по доказателствата. По реда на съдебното  следствие, моля да дадете ход на делото по   глава 29 от НПК, тъй като сключихме споразумение с подсъдимата и нейният защитник.

АДВ. С.: Нямам искания за отводи и по доказателствата. Моля също  делото да продължи по реда на глава 29 от НПК и поддържаме постигнатото споразумение.

КАТО съобрази становищата на страните

                   О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕМИНАВА към производство по реда на глава 29 от НПК

          ДОКЛАДВА представеното споразумение по реда на чл. 384 от НПК  между подсъдимата и нейният защитник от една страна и РРП  от друга страна, с което подсъдимата се признава за виновна в това, че  за времето от 12.05.2011г. до 01.12.2014г. в гр. Разград и в гр. Цар Калоян, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ – Експертно решение № 0975/12.05.2011г. на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ “Св.Ив.Рилски Разград” гр. Разград, приложен към Заявление вх. № МП 8330/30.05.2011г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и към Заявление вх. № МП 8331/30.05.2011г. за отпускане на лична социална пенсия за инвалидност, представени, чрез  служител на  РУСО  гр. Разград до Директора на РУСО гр. Разград /понастоящем ТП на НОИ  гр. Разград/, така също приложени  към молба-декларация вх.№ ЦК-158/29.09.2011г. за отпускане на месечна добавка за социална интеграция, представени, чрез   служител на Дирекция “Социално подпомагане” /Д “СП”/ гр. Разград, до директора на Д “СП” гр. Разград е получила без правно основание чуждо движимо имущество – пари на стойност 1986.90 лева, представляващи изплатени лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и лична социална пенсия за инвалидност, собственост на НОИ  София, пари на стойност 760.50 лева, представляващи изплатени месечни добавки за социална интеграция /за транспортни услуги и лекарства/, собственост на Агенция “Социално подпомагане” София, всичко на обща стойност  2747.40 лева с намерение да го присвои, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд полученото имущество е било заместено – престъпление по чл. 212б ал.1 т.1 във вр. с чл.212 ал.1 във вр. с чл.26 ал.1 от НК. Страните приемат като вид и размер на наказанието спрямо подс. А. А. за извършеното от нея горепосочено деяние при условията на чл.54, ал. 1 от НК – 6 месеца „Лишаване от свобода”, чието изтърпяване на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.  Възпитателната работа по отношение на подс. А. А. се възлага на РИ при РУ на МВР по местоживеенето й. Разноските по делото в общ размер на 226,95 лева се възлагат на подс. А. А., платими по сметка на ОДМВР-Разград.  Приложените към делото писмени доказателства: оригинали на  - заявления  вх. № МП-8330/03.05.2011 г. и заявление вх. № МП 8331/30.05.2011 г., следва  да се върнат на ТП на НОИ-гр.Разград; - заявление вх. № ЦК 158/29.09.2011 г. следва да  се върне на РЗИ  гр. Разград; - медицинско експертно досие на А. А.  следва да се върне на РЗИ.        На основание чл. 53 от НК експертно решение № 0975 от 12.05.2011 г. на което е придаден вид, че е издадено от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св. Иван Рилски” гр. Разград се отнема в полза на държавата и следва да остане по делото. Подс. А.Х.А. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

         ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Няма да сочим други доказателства.

АДВ. С.: Поддържаме така постигнатото споразумение и моля да го одобрите.

ПОДСЪДИМАТА: Разбирам в какво съм обвинена. Признавам се за виновна. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласна с тях. Доброволно подписах споразумението.

КАТО прецени, че така представеното споразумение е постигнато в сроковете по чл. 384 от НПК, че съдържанието на същото съответства на изискванията на процесуалния закон, както и че са налице материално- правните предпоставки за това, и то не противоречи на закона и  морала

                   О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното между А.Х.А. родена на ***г***, българска гражданка, със средно образование, омъжена, безработна, неосъждана, ЕГН  **********  – подсъдима, представлявана от защитника си – адв. Кр. С. *** от една страна  и РП-Разград, представлявана от прокурор Данислав Николов от друга, споразумение съгласно което:

ПОДСЪДИМАТА А.Х.А. се признава за ВИНОВНА  в това, че за времето от 12.05.2011г. до 01.12.2014г. в гр. Разград и в гр. Цар Калоян, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ – Експертно решение № 0975/12.05.2011г. на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ “Св.Ив.Рилски Разград” гр. Разград, приложен към Заявление вх. № МП 8330/30.05.2011г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и към Заявление вх. № МП 8331/30.05.2011г. за отпускане на лична социална пенсия за инвалидност, представени, чрез  служител на  РУСО  гр. Разград до Директора на РУСО гр. Разград /понастоящем ТП на НОИ  гр. Разград/, така също приложени  към молба-декларация вх.№ ЦК-158/29.09.2011г. за отпускане на месечна добавка за социална интеграция, представени, чрез   служител на Дирекция “Социално подпомагане” /Д “СП”/ гр. Разград, до директора на Д “СП” гр. Разград е получила без правно основание чуждо движимо имущество – пари на стойност 1986.90 лева, представляващи изплатени лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и лична социална пенсия за инвалидност, собственост на НОИ  София, пари на стойност 760.50 лева, представляващи изплатени месечни добавки за социална интеграция /за транспортни услуги и лекарства/, собственост на Агенция “Социално подпомагане” София, всичко на обща стойност  2747.40 лева с намерение да го присвои, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд полученото имущество е било заместено – престъпление по чл. 212б ал.1 т.1 във вр. с чл.212 ал.1 във вр. с чл.26 ал.1 от НК. 

СТРАНИТЕ приемат като вид и размер на наказанието спрямо подс. А. А. за извършеното от нея горепосочено деяние при условията на чл.54, ал. 1 от НК – 6 месеца „Лишаване от свобода”, чието изтърпяване на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.

ВЪЗПИТАТЕЛНАТА работа по отношение на подс. А. А. се възлага на РИ при РУ на МВР по местоживеенето й.

РАЗНОСКИТЕ по делото в общ размер на 226,95 лева се възлагат на подс. А. А., платими по сметка на ОДМВР-Разград.

ПРИЛОЖЕНИТЕ към делото писмени доказателства: оригинали на

- заявления  вх. № МП-8330/03.05.2011 г. и заявление вх. № МП 8331/30.05.2011 г., следва  да се върнат на ТП на НОИ-гр.Разград

- заявление вх. № ЦК 158/29.09.2011 г. следва да  се върне на РЗИ  гр. Разград

- медицинско експертно досие на А. А.  следва да се върне на РЗИ.

         НА основание чл. 53 от НК експертно решение № 0975 от 12.05.2011 г. на което е придаден вид, че е издадено от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св. Иван Рилски” гр. Разград се отнема в полза на държавата и следва да остане по делото.

ПОДСЪДИМАТА А.Х.А. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

НА  основание чл. 24, ал. 1 от НПК

                   О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 209/2016 г. по описа на РРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС  по реда на глава 21 от НПК.

ПРЕПИС от протокола след изтичане на 3-дневния  законоустановен срок за изготвянето му да се връчи на служебният защитник адв. С..

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 13,50 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: