МОТИВИ  към решение № 257 постановено по АНД № 338/ 2016г. по описа на РС- Разград

 

Постъпило е Постановление от РП Разград, в което се сочи че производството е водено по чл. 296, ал. 1 от НК срещу  В.В.В. ЕГН **********, за това, че на 05.04.2016 г. в с. Стражец, общ. Разград, не е изпълнил съдебна заповед за незабавна защита от 31.03.2016 г., издадена по гр.д. № 620/16 г. по описа на РРС, на основание чл. 18 от ЗЗДН, съгласно която В.В.В. се задължава да се въздържа от извършване на домашно насилие по отношение на М. Д. В., отстранява от съвместно обитаваното жилище с М. Д. В. в с. Стражец, ул. К. № *** до влизане в сила на съдебното решение по гр.д. № 620/16 г. по описа на РРС, и му забранява да приближава обитаваното от М. Д. В. жилище, находящо се в с. Стражец, ул. К. № *** и нейната месторабота „МИМ Трейдинг 2005“ ООД гр. Разград до влизане в сила на съдебното решение по гр.д. № 620/16 г. по описа на РРС.

Депозирано е предложение уличеното лице да бъде освободено от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание глоба.

В с.з. нарушителят В., редовно призован се явява лично. Признава вината си и фактите описани в обстоятелствената част на Постановлението, моли за минимално наказание.

Защитата на обвиняемия, намира обвинението за доказано по несъмнен начин, моли съда да определи на наказанието в минимален размер.

За РП Разград  в с.з.  участва представител – Прокурор П. У., който поддържа предложението, като моли съда при определяне размера на наказанието да вземе предвид ниската степен на обществена опасност на деянието, чистото съдебно минало на обвиняемия и да определи наказание „ глоба „ към минимума.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното: Обв. В.В. и св. М. В. били съпрузи. Двамата с нея живели в е.Стражец, общ.Разград, в къща находяща се на ул.”К.”№***. Заедно с тях в имота живеел сина им св.М. В., заедно със съпругата си. Обвиняемия В. често злоупотребявал с алкохол, и предизвиквал скандали със съпругата си св. М. В.. На 24.03.2016г. около 22 часа той се прибрал в дома си и след скандал със св.В. й нанесъл побой. Във връзка с този инцидент св.В. сезирала РС-Разград по реда на Закона за защита от домашно насилие. В РС-Разград било образувано гр.дело №620/2016г. На 31.03.2016 г. била издадена заповед за незабавна защита по гр.д.№620/2016г. по описа на РС-Разград, съгласно която обв.В. бил задължен да се въздържа от домашно насилие по отношение на св.М.В.. Съдът определил следните мерки за защита: Задължил В.В.В., ЕГН ********** ***, да се въздържа от извършване на домашно насилие по отношение на М. Д. В., ЕГН ********** ***. Отстранил В.В.В., ЕГН ********** от съвместно обитаваното с М. Д. В., ЕГН ********** жилище, находящо се в с.Стражец, ул."К.” № *** до влизане в сила на съдебното решение по гр.дело № 620/2016г. Забранил на В.В.В., ЕГН ********** да приближава обитаваното от М. Д. В., ЕГН ********** жилище, находящо се в с.Стражец, ул."К.” № *** и нейната месторабота - „МИМ Трейдинг 2005" ООД-гр.Разград до влизане в сила на съдебното решение по гр.дело 620/2016г. Предупреждил В.В.В., ЕГН ********** за последиците от неизпълнението на заповедта на основание чл.21, ал.2 от ЗЗДН и че при неизпълнение на съдебната заповед полицейският орган, констатирал нарушението задържа нарушителят и незабавно уведомява органите на прокуратурата. По надлежен ред горепосочената заповед за незабавна защита на РС-Разград издадена по гр.д.№620/2016г. била сведена до знанието на обв.В. В..

Въпреки, че бил отстранен от съвместното му жилище със св.М.В., на 05.04.2016г. около 22.00 часа обв.В. с крак блъснал входната врата и влязъл в къщата. По това време там били синът му св.М. В., дъщеря му св.Р. В. и съпругата му св.М. В.. Същият бил видимо повлиян от алкохол. Започнал да крещи на близките си, че те имат вина да бъде отстранен от жилището си. Св.М. В. го помолил да не крещи, защото децата му по това време спели. Въпреки отправената забележка обв.В. продължавал да вика и отправя обиди и заплахи към всички. Казал че, ако св. В. не си оттегли жалбата от съда ще ги вкара в затвора. На молбата на св. М.В. да напусне къщата, обв.В. започнал да го обижда, че не може да си гледа децата. С цел да го успокои с него се опитала да разговаря и дъщеря му, св. Р. В.. Нея обв. В. също я нагрубил като й казал, че ще я вкара в затвора. Обърнал се към съпругата си св. М. В. с думите: „Ако до два дена не си оттеглиш жалбата от съда ще стане страшно." Изплашена от агресивното му поведение и от това, че може да й нанесе побой св.М.В. успяла да се отдели в съседната стая и да уведоми органите на полицията за влизането на обв.В. в дома им. Непосредствено след получения сигнал в РУ на МВР-Разград, на адреса били изпратени полицейските служители св.И. И. и Т. Т. При пристигането си в дома на св.М. В. около 23.00 часа те заварили обв.В.. Там той продължавал да се кара със сина си св.М.В.. След извършена справка от тяхна страна, те установили, че спрямо обв.В. има издадена съдебна заповед на РС-Разград за незабавна защита по отношение на св.М. В.. Съгласно нея обв.В. бил отстранен от съвместно обитаваното жилище със св.М.В., забранявало му се да приближава същото и той се задължавал да се въздържа от домашно насилие по отношение на св.В.. Двамата полицейски служители провели разговор с обв.В. и го попитали защо нарушава издадената съдебна заповед на РС-Разград. Обв.В. се опитал да оправдае постъпката си като казал, че дошъл, за да си вземе някакви документи, но не можал да посочи какви. Последствие обв.В.В. бил откаран в сградата на РУМВР-Разград за изясняване на случая. Същата вечер му била издадена Заповед № 1873-27/05.04.2016г. на основание чл.72, ал.1 от ЗМВР от полицейските органи и той бил задържан за срок от 24 часа в сградата на РУ на МВР-Разград.

Обв. С. е неосъждан.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Деянието на обвиняемия е съставомерно по чл. 296, ал. 1 от НК. На 05.04.2016 г. в с. Стражец, общ. Разград, не е изпълнил съдебна заповед за незабавна защита от 31.03.2016 г., издадена по гр.д. № 620/16 г. по описа на РРС, на основание чл. 18 от ЗЗДН, съгласно която В.В.В. се задължава да се въздържа от извършване на домашно насилие по отношение на М. Д. В., отстранява от съвместно обитаваното жилище с М. Д. В. в с. Стражец, ул. К. № *** до влизане в сила на съдебното решение по гр.д. № 620/16 г. по описа на РРС, и му забранява да приближава обитаваното от М. Д. В. жилище, находящо се в с. Стражец, ул. К. № *** и нейната месторабота „МИМ Трейдинг 2005“ ООД гр. Разград до влизане в сила на съдебното решение по гр.д. № 620/16 г. по описа на РРС.

От субективна страна деянието е извършено при пряк умисъл, като обвиняемият е съзнавал общественоопасния характер на извършеното, предвиждал е настъпването на вредните последици и е целял и искал тяхното настъпване. По този начин обв. В. е осъществил  от обективна и субективна страна състава на цитираното по-горе престъпление. В подкрепа изводите на съда са всички събрани и проверени по реда на НПК доказателства по делото, находящи се в ДП № 1873 ЗМ - 206/2016г. по описа на РУМВР – Разград и приобщени по делото по реда на чл.283 от НПК – Съдебна заповед за незабавна защита от 31.03.2016 г., издадена по гр.д. № 620/16 г. по описа на РРС, на основание чл. 18 от ЗЗДН и от показанията на свидетелите И. И., Т. Т., М. В., М. В., Р. В., Справка за съдимост, Характеристична справка за обвиняемия, Декларация.

С оглед предвиденото в този текст наказание, и необремененото съдебно минало на обв. В. и  възможностите за постигане целите на наказанието, визирани в чл.36 от НК, съдът намира, че са налице условията по чл.78а от НК и В.В.В. ЕГН **********, следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като бъде реализирана административно-наказателната му такава, а именно - глоба. Отчитайки превес на смекчаващите отговорността обстоятелства - чисто съдебно минало и самопризнания, съдът определи глобата към минималния й размер -  1500,00лв.

По изложените съображения съдът постанови решението си.

 

                                            

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: