Р Е Ш Е Н И Е  

Номер                                                 19.05.2016 г.                                       гр.Разград                              

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р ОД А

 

Разградският районен съд                                                                            състав

На двадесет и седми април                         две хиляди и  шестнадесета година

в публично заседание в състав:

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

 

секретар   Г.А.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1308 по описа за 2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е с правно основание чл.341 и сл. от ГПК във вр. с чл.34 от ЗС.

Депозирана е искова молба  от Ф.Н.К. и Л.Б.И. срещу Н.Б.К., с която искат от съда да допусне до делба дворно място в с.М. с административен адрес ул.”С.”, №16, с площ 1 546,00 лв. , съставляващ имот с планоснимачен №338, за който е отреден парцел V-338 от кв.26 по плана на селото, поземлен имот №****** по плана за земеразделяне на с.М., нива с площ 11,301 дка, шеста категория, м.”Ю. Б.” и поземлен имот №****** по плана за земеразделяне на с.М., нива с площ 3,700 дка, шеста категория, м.”Ю. Б.” при права за първия имот 5/6 идеални части за ищцата и 1/6 идеални части за ответницата, а за втория и третия имоти – при равни права. Твърди, че имотите са оставени в наследство от Б. Т. К. и К. Х. К..

            Ответницата не е депозирала отговор.

            С решение от 20.11.2015 г., влязло в сила на 29.12.2015 г. съдът е допуснал до делба: 1.поземлен имот – дворно място с кадастрален номер 338 /триста тридесет и осем/ в с.М., общ.Разград, обл.Разград, с административен адрес ул.»С.», №** по кадастрален план, одобрен със Заповед №1443 от 1986 г. в кв.26 /двадесет и шест/ с площ 1546 кв.м. /хиляда петстотин четиридесет и шест квадратни метра/, при съседи: улица, поземлен имот №VІ-337, улица и поземлен имот №ІV-339, заедно с построените в същия имот: 1.Еноетажна масивна жилищна сграда  с полуподземен етаж, с обща разгъната застроена площ  от 116,24 кв.м. /сто и шестнадесет цяло и двадесет и четири стотни квадратни метра/, състояща се от : 1.1.полуподземен етаж, включващ мазе, салон с кухня, стая и баня с обща застроена площ от 58,12 кв.м. /петдесет и осем цяло и дванадесет стотни квадратни метра/, 1.2.първи етаж , включващ дневна, спалня, салон с обща застроена площ 58,12 кв.м. /петдесет и осем цяло и дванадесет стотни квадратни метра/, 2. едноетажна полумасивна сграда на допълващо застрояване,  представляваща лятна кухня със застроена площ  от 30,15 кв.м./тридесет цяло и петнадесет стотни квадратни метра/,3. навес-стопанска постройка  със застроена площ 24,98 кв.м. /двадесет и четири цяло и деветдесет и осем квадратни метра/ между Л.Б.И., ЕГН ********** *** и Н.Б.К., ЕГН ********** *** при права 5/6 /пет шести/ идеални части за първата и 1/6 /една шеста/ идеални части за втората, 2.поземлен имот нива с площ 11,300 дка /единадесет дка и триста квадратни метра/ , шеста категория, м.”Ю. Б.”, имот №****** /четиридесет и шест хиляди и седемдесет и седем/ по плана за земеразделяне на с.М., ЕКНМ *****, при граници: имоти №****** нива, №****** полски път, №****** нива и №****** нива  между Ф.Н.К., ЕГН ********** ***, Л.Б.И., ЕГН ********** *** и Н.Б.К., ЕГН ********** *** при  равни права., 3. поземлен имот нива с площ 3,700 дка /три дка и седемстотин квадратни метра/ , шеста категория, м.”Ю. Б.”, имот №****** /четиридесет и шест хиляди и седемдесет и шест/ по плана за земеразделяне на с.М., ЕКНМ *****, при граници: имоти №****** полски път, №****** полски път, №****** нива и №****** нива  между Л.Б.И., ЕГН ********** *** и Н.Б.К., ЕГН ********** *** при  равни права.

            В първото по делото с.з. след допускане на делбата ищцата Л.И. е поискала съдът да й постави в дял и трите допуснати до делба поземлени имота, като дела на останалите бъде уравнен в пари.

            По делото е назначена съдебно-техническа експертиза, по която вещото лице е депозирало заключение, в което е посочило цената на допуснатите до делба поземлени имоти – дворно място на стойност 12 500 лв. имот №****** с площ 11301 кв. м. и цена 7 910,70 лв. и имот №****** с площ 3 700 кв.м. и ;цена 2 590 лв. За дворното място изрично е посочено, че същото е неподеляемо при квотите, при които е допусната делбата. По отношение на зем. земи вещото лице не е съобразило, че същите са допуснати до делба при различни права между различни съделители – първия имот между трите съделителки при равни права, а втория имот – между две от тях, също при равни права и е предложил разделяне, което не е отчело дела на ищцата Ф.К..

            Според разпитаната по делото свидетелка Й. К., когато починал наследодателя на страните – бащата на ищцата Л.И., тя живеела при родителите си и се грижела за тях.   Не й е известно И. да има друг имот. В момента ползва процесния през лятото, когато заедно с майка си се връщат от Република Турция, където живеят през останалата част от годината.

            Въз основа на така установените обстоятелства, съдът счита, че следва да постави жилищния имот – дворното място заедно с построената в него къща и подобрения в дял на ищцата Л.И..  В случая се касае за жилище, съсобствеността върху което е придобита от страните по делото в резултат на наследяване. Извършената впоследствие разпоредителна сделка между първата и втората ищца, и двете наследници на общия наследодател, не променя характера на съсобствеността, респ. не я прави смесена такава и не е пречка за възлагане на имота по реда на чл.349 ал.2 от ГПК, в случай, че останалите предпоставки са налице. В случая бе установено, че  ищцата Л.И. е живяла в това жилище към датата на смъртта на общия наследодател, както и че не притежава друго жилище.

            При това положение дела на ответницата Н.К. в това жилище следва да бъде уравнен с имоти или с пари. Съдът счита, че тъй като освен дворното място и имот №****** с площ 3 700 кв.м. е съсобствен между същите съсобственици, следва той да бъде поставен в дял на другата съделителка. Съпоставяйки стойностите на двата имота и дяловете в тях, съдът установи, че стойността на дела на ищцата И. в дворното място /5/6/  е 10 416,65 лв., а този в земеделския имот /1/2/  – 1295 лв., респ. общо 11 711,65 лв. Дела на ответницата К. в дворното място е 2 083,33 лв. /1/6/ и този в земеделския имот – 1 295 лв. /1/2/, т.е. общо 3 378,33 лв. Така ако на ищцата се постави в дял дворното място на стойност 12 500 лв., тя следва да плати за уравнение сумата 788,34 лв., а ответницата ако получи имота на стойност 2 590 лв. следва да получи за уравнение сумата 788,34 лв.

            С оглед погрешно изготвеното заключение на вещото лице, съдът не може да извърши делба на имот №******. Тъй като той е съсобствен между съсобствениците на горепосочените два имота и трето лице, съдът ще продължи производство с поставяне на допълнителна задача към вещото лице по съдебно-техническата експертиза, което следва да стане след влизане в сила на настоящото съдебно решение.

            Всяка от двете съделителки, между които е извършена делбата следва да заплати д.т. за имотите, които са поставени в дял и за които са присъдени парични уравнения. Така ищцата И. следва да заплати д.т. 468,47 лв., а ответницата К. – 135,13 лв.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

 

Р  Е  Ш  И  :

 

            На основание чл.349, алл.2 от ГПК ПОСТАВЯ В ДЯЛ на Л.Б.И., ЕГН ********** *** поземлен имот – дворно място с кадастрален номер 338 /триста тридесет и осем/ в с.М., общ.Разград, обл.Разград, с административен адрес ул.»С.», №** по кадастрален план, одобрен със Заповед №1443 от 1986 г. в кв.26 /двадесет и шест/ с площ 1546 кв.м. /хиляда петстотин четиридесет и шест квадратни метра/, при съседи: улица, поземлен имот №VІ-337, улица и поземлен имот №ІV-339, заедно с построените в същия имот: 1.Еноетажна масивна жилищна сграда  с полуподземен етаж, с обща разгъната застроена площ  от 116,24 кв.м. /сто и шестнадесет цяло и двадесет и четири стотни квадратни метра/, състояща се от : 1.1.полуподземен етаж, включващ мазе, салон с кухня, стая и баня с обща застроена площ от 58,12 кв.м. /петдесет и осем цяло и дванадесет стотни квадратни метра/, 1.2.първи етаж , включващ дневна, спалня, салон с обща застроена площ 58,12 кв.м. /петдесет и осем цяло и дванадесет стотни квадратни метра/, 2. едноетажна полумасивна сграда на допълващо застрояване,  представляваща лятна кухня със застроена площ  от 30,15 кв.м./тридесет цяло и петнадесет стотни квадратни метра/,3. навес-стопанска постройка  със застроена площ 24,98 кв.м. /двадесет и четири цяло и деветдесет и осем квадратни метра/ с пазарна стойност 12 500 лв..

         

Като за уравнение на дела ПОСТАВЯ В ДЯЛ на Н.Б.К., ЕГН ********** *** поземлен имот нива с площ 3,700 дка /три дка и седемстотин квадратни метра/ , шеста категория, м.”Ю. Б.”, имот №****** /четиридесет и шест хиляди и седемдесет и шест/ по плана за земеразделяне на с.М., ЕКНМ *****, при граници: имоти №****** полски път, №****** полски път, №****** нива и №****** нива  с пазарна стойност 2 590,00 лв. И  ОСЪЖДА  Л.Б.И., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на Н.Б.К., ЕГН ********** *** сумата 788,34 лв. /седемстотин осемдесет и осем лева и тридесет и четири стотинки/.

ОСЪЖДА  Л.Б.И., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РС Разград сумата 468,47 лв. /четиристотин шестдесет и осем лева и четиридесет и седем стотинки/ държавна такса върху стойността на дела си.

ОСЪЖДА  Н.Б.К., ЕГН ********** *** ЗАПЛАТИ по сметка на РС Разград сумата 135,13 лв. /сто тридесет и пет лева и тринадесет стотинки/  държавна такса върху стойността на дела си.

            Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: