Р Е Ш Е Н И Е

№ І/09.08.2016г.,гр.Разград

 

                                          В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

на двадесет и седми юни, две хиляди и шестнадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар : Г.М.

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 213 по описа за 2016 г.

за да се произнесе взе пред вид следното:

 

                Искът е за делба и е във фазата по допускането й.

            Ищците молят съда да постанови решение, с което да допусне до делба между тях и третия ответник описания в исковата молба недвижим имот-дворно място, с построените в него: двуетажна масивна жилищна сграда и полумасивна сграда-навес, намиращ се в с.Ясеновец, община Разград, при квоти: 1/4 ид.части за всеки от тях. Искат още отмяна на нотариален акт за собственост №146 т.2, рег.№3268 дело №293/2011г. и обявяване на относителната недействителност на основание чл.76 от ЗНасл. на договор за покупко-продажба по нотариален акт №72 т.4 рег.№2876 дело №489 от 24.11.2015г., сключен между третия и четвъртия ответник до 1/4 ид.част от делбения имот.

            Ответниците  депозират писмени отговори. Настояват предявените искове да се отхвърлят, като неоснователни и недоказани. Първите трима твърдят, че са получили делбения имот по дарение от бащата на прекия си наследодател, че са придобили имота по давност, както и че те са построили  двуетажната жилищна сграда със собствени средства. Четвъртият ответник-купувач, заявява, че е извършил справка в имотния регистър и е бил добросъвестен при сключване на договора.

            Съдът прецени събраните по делото доказателства и прие за установено следното: Видно от представеното у-ние за наследници №272/08.12.2015г. на община Несебър на 26.08.2008г. е починал С.И.Ч., като е оставил за свои наследници: съпруга-Х.И.Ч., дъщеря-А.С.Х., и двама сина- С.С.Ч. и С.С.Ч., починал на 06.02.2009 г. Последният е оставил за свои наследници първите трима ответници по исковата молба-съпруга и двама сина. Видно от представеното у-ние –л. 11 от делото, първата ищца и наследодателя С. Ч. са сключили граждански брак на 02.03.2006 г.

            Видно от представения нотариален акт №ІІ-103 , дело №723/1976г. на РРС през 1976г. С. Ч. ***            дворно място от 1030 квадратни метра, заедно с построената в него къща и сайвант, като съгласно представената скица-л.28 и у-ние за данъчна оценка-л.29 към настоящия момент имота е с площ 1186 кв.метра и съставлява парцел ХІV-639 в кв.32 по кадастралния план на с.Ясеновец, община Разград с административен адрес ул.”М. П.” № ***. В имота има построена двуетажна жилищна сграда със застроена площ от 202,92 кв.метра и навес с оградни стени от 40,80 кв.метра.

            Видно от показанията на разпитаните по делото свидетели собственикът на имота С.И.Ч. и първата ищца са живели в с.Ясеновец на семейни начала, първоначално в бащиния на С. имот, а в последствие в описания по-горе. Тук се раждат и трите им деца:А., С. и С. Семейството се премества в гр. Обзор, когато децата са „били вече големи”-св. И. Ц. Там си купуват друг имот, в който всички живеят заедно. Най-голямото дете С. се жени в гр.Обзор, продължава да живее с родители си, ражда се синът му С.-втория ответник. Майката на ответника почива и С. се жени за първата ответница, с която през 1984 г. заживява в с.Ясеновец в делбения имот-виж обясненията на А.Ч.-л.92 от делото. Ищците и техния наследодател С. Ч. продължили да живеят в гр.Обзор, но С. често /”на годината един-два пъти-виж.показанията на св.К. Д. К.-л.90/ идвал в село Ясеновец, отсядал в имота при сина си С. и семейството му. Пред своите познати С. се „хвалел”, че в с.Ясеновец строи нова къща, но споделял, че „докато е жив няма да препише имота и къщата на никого”. Посочените от ответниците двама свидетели заявяват в показанията си, че знаят от своите родители, че имота в с.Ясеновец е на С. и А.-първата ищца, че бащата на С.-С. му го е подарил, че рядко са виждали С. в имота, той преимуществено живеел в гр.Обзор, че първата ищца и другите деца на дядо С. са идвали само на гости и предполагат, че едва ли С. е давал пари за строежа на новата къща.

            Видно от представения нотариален акт №146 т.2 рег.№3268 дело № 293/2011г. на нотариус Р.К.-л.14  от делото, наследниците на С., починал на 06.02.2009г., се снабдяват по обстоятелствена проверка на основание наследство и давностно владение с нотариален акт за собственост на целия имот в с.Ясеновец. С нотариален акт №47 т.1 рег.№310 дело №31/2015г. втория ответник по исковата молба продава на брат си Д. 1/3 ид.част от имота. На същата дата първата ответница прехвърля на сина си Д. 1/3 ид.част от имота срещу задължение за издръжка и гледане- нотариален акт №48 т.1 рег.№311 дело №32/2015г. А на 24.11.2015г. Д.- третия ответник сключва договор за покупко-продажба на имота с Р.Р.А.-четвъртия ответник-нотариален акт №72 т.4 рег.№2876 дело 489/2015г. на нотариус Б.К.

            Пред вид изложеното съдът намира от правна страна следното:

            Сравнявайки показанията на двете групи свидетели, както и обясненията на първата ответница, съдът счита, че първите трима ответници по исковата молба, макар да са живели и ползвали целия имот повече от десет години, те не са го придобили по давност, тъй като по делото не се събраха доказателства от които да се съди, че те не са допускали в имота действителния собственик, починал 2008г. Дори да са имали намерение за своене до 2011г. не е изтекъл срока на чл.79 от ЗС за да могат да се позовават на давност за чуждата идеална част. Не се събраха и доказателства за извършено дарение преживе от общия на страните наследодател, така като се твърди в писмения им отговор.        

            Ищците и първите трима ответници са съсобственици на описания по-горе недвижим имот и същия следва да се допусне до делба. Нотариалния акт за собственост от 2011г. на основание чл.537 ал.2 от ГПК следва да се отмени до 1/4 част от имота, тъй като след смъртта на техния пряк наследодател през 2009г. са наследили само неговата част-чл.5 и чл.9 от ЗНасл. Последвалите покупко-продажба и договор за издръжка и гледане през 2015г. са породили действие само до 2/12 ид.част от имота, тъй като първата и втория ответник са прехвърлили на третия, повече части от имота, отколкото са притежавали. Разпореждайки се със своите идеални части те са престанали да бъдат съсобственици на имота и следва да се изключат от делбата.

            Сключената между третия и четвърти ответник покупко-продажба е относително недействителна, пред вид разпоредбата на чл.76 от ЗНасл. и следва да бъде обявена като такава. В случая е без значение до колко купувача-четвъртия ответник е бил добросъвестен при сключване на сделката. В този смисъл е и разпоредбата на т.1 от ТР №1 от 19.05.204г. на ВКС.

            Ищците по делото претендират присъждане на разноски по делото, но такива следва да се присъдят при извършването на делбата, а не в настоящата фаза на производството.

            Затова, с оглед направеното искане и пред вид разпоредбата на чл.34 от ЗС имота следва да се допусне до делба при квоти: по 1/4 ид.части за всеки от ищците  и 1/4 ид.част за третия ответник.

            Ето защо съдът

            

                                     Р  Е  Ш  И  :

 

            ОТМЕНЯ до 1/4 идеална част на основание чл.537 ал.2 от ГПК нотариален акт за собственост върху поземлен недвижим имот придобит по наследство и давностно владение №146 т.2 рег.№3268 дело 293 от 2011г. на нотариус Р.К., с който А.М.Ч. с ЕГН-**********, С.С.Ч. с ЕГН-********** и Д.С.Ч. с ЕГН-**********,*** са признати за собственици на следния недвижим имот:

            ПОЗЕМЛЕН ИМОТ находящ се в с.Ясеновец, община Разград, ул.”М. П.” № ***, съставляващ парцел ХІV-639 в кв.32 по плана на селото, ведно с построените в него двуетажна масивна жилищна сграда съ застроена площ от 202,92 кв.метра и полумасивна сграда-навес  със застроена площ от 40,80 кв.метра при граници: улица; парцел ХV-640; парцел ІV-626; имот 634 и парцел ХІІІ-638.

            ОБЯВЯВА, че извършената покупко-продажба на недвижим имот по нотариален акт №72 т.4 рег.№2876 дело №489 от 24.11.2015г. на нотариус Б.Костов между Д.С.Ч. с ЕГН-********** *** и Р.Р.А. с ЕГН-********** *** е ОТНОСИТЕЛНО НЕДЕЙСТВИТЕЛНА по отношение на Х.И.Ч. с ЕГН-**********; А.С.Х. с ЕГН-********** и С.С.Ч. с ЕГН-********** ***.

            ДОПУСКА ДО ДЕЛБА между Х.И.Ч. с ЕГН-********** ***; А.С.Х. с ЕГНІ********** ***; С.С.Ч. с ЕГН-********** *** и Д.С.Ч. с ЕГН-********** *** ПРИ КВОТИ: по 1/4 идеална част за всеки един от четиримата, следния недвижим имот:

            ПОЗЕМЛЕН ИМОТ-дворно място с площ от 1186 кв.метра, находящо се с.Ясеновец, община Разград, ул.”М. П.” № ***, съставляващо парцел №ХІV-639 в кв.322 по плана на селото при граници: улица, парцел ХV-640; парцел ІV-626; имот 634 и парцел ХІІІ-638, заедно с построените в него двуетажна масивна жилищна сграда, цялата със застроена площ на 202,92 кв.метра и полумасивна сграда навес със застроена площ от 40,80 квадратни метра.

Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: