РЕШЕНИЕ

 

348                                   23.06.2016г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на     шестнадесети юни                                           две хиляди и шестнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: Г.А.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №436 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Й.К.Й. *** срещу Наказателно постановление  14-1075-000602 от 13.08.2014г.  на Началник Сектор към ОД на МВР Разград, С-р Пътна полиция-Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.182, ал.1, т.4  от ЗДвП за нарушение на чл.21, ал.1  от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 200 лв. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съда да го отмени изцяло.

В съдебното заседание жалбоподателят не се явява и не изпраща представител.

За наказващия орган не се явява представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното    Наказателно постановление  14-1075-000602 от 13.08.2014г.  на Началник Сектор към ОД на МВР Разград, С-р Пътна полиция-Разград,  на жалбоподателя Й.Й. на основание чл.182, ал.1, т.4  от ЗДвП за нарушение на чл.21, ал.1  от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 200 лв.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №Т524147/05.08.2014г.  съставен от мл. автоконтрольор при ОД на МВР на жалбоподателя. В акта и НП е отразено от фактическа страна, че жалбоподателят   на 05.08.2014г. около 17,03 часа в гр. Разград на бул. Априлско въстание,  като водач на лек автомобил Ситроен Ц 5 с рег. № *******, управлява същия автомобил със скорост 92 км.ч. при ограничение за населено  място 50 км. ч. Нарушението е установено на GPS координати EL 26.30.2371 и  NL 43.31.9341 от система TFR1 –М с инв. №554 с видеоклип №14050 и отчетената скорост е показана на водача. След приспадане на 3 км/ч. като допустима грешка на техн. средство наказуемото превишение остава 39 км/ч. Прието е, че така е нарушен чл.21, ал.1 от ЗДвП.

Пред РРС е  разпитан като свидетел полицейския служител  Н. Н. /актосъставителя/. Същият свидетел сочи, че на посочената в акта дата скоростта на автомобила на жалбоподателя била засечена с мобилна система за видеонаблюдение на скоростта. Отчетената скорост от 92 км/ч., фиксирана с датата и точния час,   била показана на жалбоподателя, управляващ автомобила.  Твърденията на жалбоподателя в жалбата, че не е управлявал автомобила с тази скорост и че според него бил засечен друг автомобил не следва да се кредитират. Съдът няма причина да се съмнява в показанията на актосъставителя и ги кредитира изцяло. Самият акт има доказателствена сила по силата на чл.189, ал.2 от ЗДвП и събраните доказателства не разколебават тази доказателствена сила. Твърденията, че е засечен друг автомобил са обичайни при подобни нарушения и е явно, че твърденията на самия заинтересован няма как да бъдат необходимата база за установяване на релевантните обстоятелства. В крайна сметка актосъставителят, упражняващ контролни функции при всички случаи е наясно кой автомобил е заснет, а и по думите му жалбоподателят не е имал никакви възражения. Действително такива не са отразени в акта. Поради всичко изложено съдът намира за безспорно доказана фактическата обстановка изложена в акта и НП.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  При издаване на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление  са спазени процесуалните правила установени от ЗАНН - същите са издадени от компетентни органи и съобразно предвидения от закона ред. С оглед данните по делото съдът приема, че жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му нарушение. На посочената в акта дата в населено място /гр. Разград/ той е управлявал  лек автомобил, като при ограничение на скоростта  до 50 км/ч. за населените места, жалбоподателят е управлявал с по-висока скорост , надвишаваща максимално допустимата с 39 км/ч. /след спадане на 3 км/ч като допустима грешка/, като по този начин е нарушил чл.21, ал.1 от ЗДвП.  Скоростта, с която жалбоподателят се е движил е установена с техническо средство и му е показана.  Разпоредбата на чл.182, ал.1 от ЗДвП предвижда наказания в различни размери  за водачите нарушили чл.21, ал.1 от ЗДвП, като се изхожда от скоростта, с която е надвишена  максимално допустимата скорост на движение.  С оглед данните по делото съдът приема, че  жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му административно нарушение по чл.182,  ал.1, т.4 от ЗДвП. Нарушението е осъществено и от субективна страна – жалбоподателят е бил наясно със задължението си да не превишава разрешената от закона скорост за движение в населено място, но не се е съобразил с това си задължение. Наказанието глоба по чл.182, ал.1, т.4 от ЗДвП е   в абсолютен размер, който в случая е съобразен от наказващия орган, поради което и не може да се поставя въпрос за намаляването на същото.  Съдът намира, че при ангажиране на административнонаказателната отговорност на жалбоподателя  материалния и процесуалния закон са правилно приложени, поради което и наказателно постановление е законосъобразно  и следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление  14-1075-000602 от 13.08.2014г.  на Началник Сектор към ОД на МВР Разград, С-р Пътна полиция-Разград, с което  на жалбоподателя Й.К.Й. *** на основание чл.182, ал.1, т.4  от ЗДвП за нарушение на чл.21, ал.1  от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 200 лв. 

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: