П Р О Т О К О Л

 

 

2016 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд               наказателен           състав

На              двадесет    и      осми     юни                        2016 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

     ПРЕДСЕДАТЕЛ:   НИКОЛАЙ  БОРИСОВ

                            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:   Л.К.

                                                                              Л.Т.

 

                                                                                             

Секретар: Ж.Р.

Прокурор:  ЛЮБОМИР  Г.

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

     НОХ         дело №       423       по описа за 2016 година

На именното повикване в  13.50 часа, се явиха:

 

 ЗА РРП  прокурор Г..

ПОДСЪДИМИЯТ  редовно призован, лично и със защитник  адв.Кр.С..

СВИДЕТЕЛИТЕ, ред.призовани, се явяват  лично с изключение на Н.А..

СВИДЕТЕЛЯ С. Джорушев,   нередовно призован,  неоткрит на посочения по делото адрес, не се явява.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ,         ред.призовано,  лично.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ.С.: Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото поради което

         О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД    НА ДЕЛОТО .

СНЕМА  самоличността на подсъдимият.

С.Р. С.,  роден на  ***г***, български гражданин, с основно образование, неженен, неосъждан, ЕГН  **********.

ПОДСЪДИМИЯТ: получил съм препис от обвинителния акт преди повече от 7 дни, запознат съм с обвинението.

Съдът снема самоличността на  свидетелите.

Д.Ю.Ш.  14г., бълг.гражданин, с основно образование,  неженен, неосъждан, б.р.

Ш.Х.И.  39г., бълг.гражданин, със средно образование, омъжена, неосъждана, б.р.

А.С.А.  16г., бълг.гражданин, с основно образование, неженен, неосъждан, б.р.

В.Д.В.  15г., бълг.гражданин, с основно образование, неженен, неосъждан, б.р.

К.К.А.  15г., бълг.гражданин, с основно образование, неженен, неосъждан, б.р.

Г.Х.Д.  60г., бълг.гражданин, с висше образование, женен, неосъждан, б.р.

Р.С.М. 52г. бълг. гражданин, с основно образование,        женен, неосъждан, баща на подсъдимия.

Съдът  запознава  свидетеля с правото да откаже да свидетелства съгласно чл. 119 НПК.

Р.М.: Желая да свидетелствам.

ПРЕДУПРЕДЕНИ  за отговорността по чл. 290 от НК, свидетелите обещаха да говорят истината, след което се изведоха от съдебната зала.

СНЕМА  самоличността на вещото лице.

И.Г.А.  41г. , бълг.гражданин, с висше образование, женен, неосъждан, б.р.

ПРЕДУПРЕДЕН за отговорността по чл. 291 от НК, заяви, че ще даде заключение по знания и съвест.

Съдът запознава страните с правото на отвод срещу член на съдебния .състав, съдебния  секретар и прокурора, с правото да възразят срещу разпита на някои от свидетелите и да направят доказателствени искания по реда на съдебното следствие.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи. Представям споразумение,  което междувременно сме сключили  с подс. и неговия защитник. Предлагам делото да продължи по реда на Глава 29 НПК и да се произнесете по споразумението.

АДВ. С.: Нямам искания за отводи. Предлагам да разгледаме делото по реда на Глава 29 НПК.

Съдът като съобрази исканията на страните по реда на съдебното следствие и депозираното по реда на чл. 384 ал.1 НПК споразумение, постигнато между тях за прекратяване на делото, намира, че за престъплението за което на подс. е повдигнато обвинение пред съда процесуалния закон допуска производството по делото да  приключи със споразумение, не са налице отрицателните предпоставки на чл. 381 ал.2 от НПК,  с деянията си подс. не е причинил съставомерни имуществени вреди, които да подлежат на обезщетение или обезпечение, депозираното пред съда споразумение съдържа реквизитите, посочени в разпоредбата на чл. 381 ал.5 и 6 от НПК.

Съдът като намери,  че са налице предпоставките за това

         О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕМИНАВА към производство по реда на Глава 29 НПК.

От залата се освободи вещото лице .

Освободиха се и свидетелите.

Съдът докладва постъпило по реда на чл. 384 ал.1 от НПК споразумение, постигнато между РРП, представлявана от прокурор Г. от една страна, от друга С.Р.С., ЕГН  ********** – обвиняем по ДП 1873ЗМ- 285/15г. по писа на РУ МВР Разград за извършени от него през м.януари 2015г. в гр. Разград престъпления по смисъла на чл. 144 ал.3 във вр. с ал.1 вр. с чл.63 ал.1 т.3 от НК;  по чл. 144 ал.3 във вр. с ал.1 вр. с чл.63 ал.1 т.3 от НК    и по чл. 325 ал.1 във вр. с чл.26 ал.1 във вр. с  чл.63 ал.1 т.4 от НК и защитника му  адв.-Кр.С. ***.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението, няма да соча други доказателства. Считам че същото не противоречи на закона и морала им предлагам да го одобрите.

АДВ. С.: Поддържам така постигнатото споразумение с РРП, считам, че същото не противоречи на закона и морала, моля да го одобрите.

Съдът по реда на чл. 382 ал.4 към подсъдимия.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението, съгласен съм с тях.- Доброволно подписах споразумението.

Съдът като съобрази така заявеното от страните на осн чл 382 ал.6 НПК

         О П Р Е Д Е Л И:

Вписва  в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурора, защитника и подсъдимия. 

 

С П О Р А З У М Е Н И Е

ЗА РЕШАВАНЕ НА ДЕЛОТО В СЪДЕБНОТО ПРОИЗВОДСТВО

гр.Разград, 28.06.2016г.

 

Настоящото споразумение се сключва на основание чл.384, ал.І във вр.с чл.381 НПК.

І.СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО

         Настоящото споразумение се сключва между С.Р.С., роден на ***г***, български гражданин, ученик в*********, неосъждан, ЕГН ********** подсъдим, представляван от защитника си – адв.Кр.С. ***, представлявана от Районен прокурор Л.Г.

ІІ.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение касае НОХД № 423/2016г. по описа на РС-Разград, образувано и водено срещу подс.С.Р.С. за това, че:

1.През м.януари 2015г., в гр.Разград, се е заканил на С.С.Д. *** с убийство и това заканване би могло да възбуди основателен страх у С.С.Д. от осъществяването му, като макар и непълнолетен е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си  – престъпление по чл.144, ал.3 във вр.с ал.1 във вр.с чл.63, ал.1, т.3 от НК.

2.През м.януари 2015г., в гр.Разград, се е заканил на Д.Ю.Ш. *** с убийство и това заканване би могло да възбуди основателен страх у Д.Ю.Ш. от осъществяването му, като макар и непълнолетен е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си  – престъпление по чл.144, ал.3 във вр.с ал.1 във вр.с чл.63, ал.1, т.3 от НК.

3.През м.януари 2015г. в гр.Разград, в условията на продължавано престъпление, два пъти е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, както следва: през м.януари 2015г., в гр.Разград отправял закани за саморазправа към С.С.Д. *** и през м.януари 2015г., в гр.Разград Д.Ю.Ш. ***, като макар и непълнолетен е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си – престъпление по чл.325, ал.1 във вр.с чл.26, ал.1 във вр.с  чл.63, ал.1, т.4 от НК.

ІІІ.СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, при пряк умисъл, подс.С.С. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпленията по чл.144, ал.3 във вр.с ал.1 във вр.с чл.63, ал.1, т.3 от НК, чл.144, ал.3 във вр.с ал.1 във вр.с чл.63, ал.1, т.3 от НК и по  чл.325, ал.1 във вр.с чл.63, ал.1, т.4 от НК.

2.Страните приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс.С.С.:

-за деянието по чл.144, ал.3 във вр.с ал.1 във вр.с чл.63, ал.1, т.3 от НК, при условията на чл.54, ал.1 от НК – 1 година „Лишаване от свобода”, изтърпяването на което, на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 2 години.

-за деянието по чл.144, ал.3 във вр.с ал.1 във вр.с чл.63, ал.1, т.3 от НК, при условията на чл.54,ал.1 от НК – 1 година „Лишаване от свобода”, изтърпяването на което, на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 2 години.

-за деянието по чл.325, ал.1 във вр.с чл.63, ал.1, т.4 от НК, при условията на чл.54,ал.1 от НК – 1 година „Лишаване от свобода”, изтърпяването на което, на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 2 години, както и наказание „Обществено порицание“, което да се изпълни чрез прочитане на определението за одобряване на споразумението по Общински радиовъзел-гр.Разград.

На основание чл.23, ал.1 от НК на подс.С.С. се определя едно общо наказание за горепосочените три деяния, в размер на най-тежкото от тях, а именно – 1 година „Лишаване от свобода”, изтърпяването на което, на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 2 години.

На основание чл.23, ал.2 от НК към така определеното общо наказание „Лишаване от свобода“ в размер на 1 година, изтърпяването на което се отлага за изпитателен срок от 2 години, на основание чл.66, ал.1 от НК, се присъединява и наказанието „Обществено порицание“, наложено на подс.С.С. за извършеното от него престъпление по чл.325, ал.1 във вр.с чл.63, ал.1, т.4 от НК, което да се изпълни чрез прочитане на определението за одобряване на споразумението по Общински радиовъзел-гр.Разград.

3.Възпитателната работа по отношение на подс.С.С. се възлага на РИ при РУМВР по местоживеенето му.

4.Разноските по делото в размер на 54,40 лв. се възлагат на подс.С.С., платими по сметка на ОДМВР-Разград.

5.Веществените доказателства – 2 броя черни пластмасови кутии – да се върнат на собственика – подс.С.С..

6.Веществените доказателства -  5 броя патрони и накрайник за пистолет и 2 броя патрони и метален накрайник – се отнемат в полза на държавата, на основание чл.53, ал.1, б.“а“ и ал.2, б.“а“ от НК, тъй като са послужили за извършване на престъплението, а освен това обвиняемият няма разрешение за притежание на газово оръжие и боеприпаси към него, нито има регистрирано такова оръжие на негово име.

ІV.ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

Подс.С.С. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

                                      РАЙОНЕН ПРОКУРОР:

                                                                                     /Л.Г./

 

 

ЗАЩИТНИК:

                    /адв.Кр.С./

 

 

       

 

ПОДСЪДИМ:                                           

                      /С.С./                                                          

 

 

Съдът като съобрази, че така сключеното между страните споразумение не противоречи на закона и на морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено поради което и на осн. чл. 382  ал.7 от НПК

         О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното между РРП Представлявана от прокурор Г. от една страна, от друга подс. С.Р.С.   ЕГН  ********** и защитника му адв.Кр.С. *** споразумение за прекратяване на производството по нохд 423/2016г . по описа на РС Разград в следния смисъл:

 ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение касае НОХД № 423/2016г. по описа на РС-Разград, образувано и водено срещу подс.С.Р.С. за това, че:

1.През м.януари 2015г., в гр.Разград, се е заканил на С.С.Д. *** с убийство и това заканване би могло да възбуди основателен страх у С.С.Д. от осъществяването му, като макар и непълнолетен е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си  – престъпление по чл.144, ал.3 във вр.с ал.1 във вр.с чл.63, ал.1, т.3 от НК.

2.През м.януари 2015г., в гр.Разград, се е заканил на Д.Ю.Ш. *** с убийство и това заканване би могло да възбуди основателен страх у Д.Ю.Ш. от осъществяването му, като макар и непълнолетен е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си  – престъпление по чл.144, ал.3 във вр.с ал.1 във вр.с чл.63, ал.1, т.3 от НК.

3.През м.януари 2015г. в гр.Разград, в условията на продължавано престъпление, два пъти е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, както следва: през м.януари 2015г., в гр.Разград отправял закани за саморазправа към С.С.Д. *** и през м.януари 2015г., в гр.Разград Д.Ю.Ш. ***, като макар и непълнолетен е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си – престъпление по чл.325, ал.1 във вр.с чл.26, ал.1 във вр.с  чл.63, ал.1, т.4 от НК.

СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, при пряк умисъл, подс.С.С. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпленията по чл.144, ал.3 във вр.с ал.1 във вр.с чл.63, ал.1, т.3 от НК, чл.144, ал.3 във вр.с ал.1 във вр.с чл.63, ал.1, т.3 от НК и по  чл.325, ал.1 във вр.с чл.63, ал.1, т.4 от НК.

2.Страните приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс.С.С.:

-за деянието по чл.144, ал.3 във вр.с ал.1 във вр.с чл.63, ал.1, т.3 от НК, при условията на чл.54, ал.1 от НК – 1 година „Лишаване от свобода”, изтърпяването на което, на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 2 години.

-за деянието по чл.144, ал.3 във вр.с ал.1 във вр.с чл.63, ал.1, т.3 от НК, при условията на чл.54,ал.1 от НК – 1 година „Лишаване от свобода”, изтърпяването на което, на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 2 години.

-за деянието по чл.325, ал.1 във вр.с чл.63, ал.1, т.4 от НК, при условията на чл.54,ал.1 от НК – 1 година „Лишаване от свобода”, изтърпяването на което, на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 2 години, както и наказание „Обществено порицание“, което да се изпълни чрез прочитане на определението за одобряване на споразумението по Общински радиовъзел-гр.Разград.

На основание чл.23, ал.1 от НК на подс.С.С. се определя едно общо наказание за горепосочените три деяния, в размер на най-тежкото от тях, а именно – 1 година „Лишаване от свобода”, изтърпяването на което, на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 2 години.

На основание чл.23, ал.2 от НК към така определеното общо наказание „Лишаване от свобода“ в размер на 1 година, изтърпяването на което се отлага за изпитателен срок от 2 години, на основание чл.66, ал.1 от НК, се присъединява и наказанието „Обществено порицание“, наложено на подс.С.С. за извършеното от него престъпление по чл.325, ал.1 във вр.с чл.63, ал.1, т.4 от НК, което да се изпълни чрез прочитане на определението за одобряване на споразумението по Общински радиовъзел-гр.Разград.

3.Възпитателната работа по отношение на подс.С.С. се възлага на РИ при РУМВР по местоживеенето му.

4.Разноските по делото в размер на 54,40 лв. се възлагат на подс.С.С., платими по сметка на ОДМВР-Разград.

5.Веществените доказателства – 2 броя черни пластмасови кутии – да се върнат на собственика – подс.С.С..

6.Веществените доказателства -  5 броя патрони и накрайник за пистолет и 2 броя патрони и метален накрайник – се отнемат в полза на държавата, на основание чл.53, ал.1, б.“а“ и ал.2, б.“а“ от НК, тъй като са послужили за извършване на престъплението, а освен това обвиняемият няма разрешение за притежание на газово оръжие и боеприпаси към него, нито има регистрирано такова оръжие на негово име.

ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

Подс.С.С. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ОДОБРЕНОТО от съда споразумение има действие на влязла в сила присъда ви не подлежи на обжалване.

Съдът на основание чл. 24 ал.3 от НПК

         О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по нохд 423/2016г. по описа на РС Разград.

Определението за прекратяване на производството е окончателно и не подлежи на обжалване. 

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в    14.20 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в с.з.

 

 

                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

                             СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.

 

 

                                                                               2.

 

 

 

СЕКРЕТАР: