П Р О Т О К О Л

 

 

2016 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На   двадесет и трети юни                                                               2016 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

 

 

Секретар: Г.М.

Прокурор: НЕДКА ПЕТРОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 519 по описа за 2016 година

 На именното повикване в 15.00 часа, се явиха:

 

ЗА РРП се явява прокурор Петрова.

ПОДСЪДИМИЯТ Е.Н.А. редовно призован, явява се лично, и с упълномощен защитник адв. П.З. ***.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото. Представям доказателства за призоваването на свидетелите.

АДВ. З.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

                    О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

СНЕМА самоличността на подсъдимия.

Е.Н.А., роден на *** ***, адрес за призоваване в страната: с.******, обл.Разград, ул.“*****“ № **, с българско гражданство, със средно образование, женен, безработен, осъждан, ЕГН **********.

СЪДЪТ запознава страните с правото на отвод срещу съдия, съдебен секретар и прокурор.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отвод.

АДВ. З.: Нямам искания за отвод. Имаме искане по реда на съдебното следствие. Постигнали сме споразумение с РРП съгласно разпоредбите на глава 29 от НПК, което представяме, и моля да го одобрите.

ПРОКУРОРЪТ: С оглед сключеното споразумение, предлагам делото да се разгледа по реда на глава 29 от НПК.

СЪДЪТ докладва постъпило по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение за прекратяване на наказателното производство постигнато между РРП представлявана от прокурор Петрова от една страна, от друга подсъдимия Е.Н.А., за извършено от него на 12.06.2016 година в гр. Разград престъпление по смисъла на чл. 343б, ал. 1 от НК, и защитника му адв. П.З. ***.

СЪДЪТ като съобрази така депозираното споразумение, намира, че за престъплението за което на подсъдимия е повдигнато обвинение процесуалния закон допуска производството по делото да приключи със споразумение между страните, не са налице отрицателните предпоставки на чл. 381, ал. 2 от НПК, с престъплението не са причинени съставомерни имуществени вреди, които да подлежат на обезщетяване или обезпечаване, депозираното пред съда споразумение съдържа реквизитите посочени в разпоредбата на чл. 381, ал. 5 и 6 от НПК, поради което

                    О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕМИНАВА към производство по реда на глава 29 от НПК.

ДОКЛАДВА постъпило по реда на чл. 384 от НПК споразумение за прекратяване на производството по НОХД № 519/16 г. по описа на РРС, постигнато между РРП представлявана от прокурор Петрова от една страна, от друга Е.Н.А., ЕГН ********** – обвиняем по ДП № 330-ЗМ-216/16 г. по описа на ОДМВР гр. Разград, за извършено от него на 12.06.2016 година в гр. Разград престъпление по смисъла на чл. 343б, ал. 1 от НК, и защитника му адв. П.З. ***.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Няма да соча други доказателства.

АДВ. З.:  Поддържаме споразумението. Няма да соча други доказателства.

СЪДЪТ, по реда на чл. 382, ал. 4 от НПК към подсъдимия.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от страните, на основание чл. 382, ал. 5 от НПК предлага на страните да внесат изменение в така постигнатото между тях споразумение в частта относно наказанието по чл. 343г от НПК. Мотиви за това свое предложение намира в приложената към материалите от досъдебното производство справка за нарушител, от която става ясно, че подсъдимия е личност с висока степен на обществена опасност, тъй като е наказван многократно за нарушение по ЗДвП. В тази връзка има издадени  20 бр. НП влезли в сила, по 13 от тях наложените санкции не са заплатени.

ПРОКУРОРЪТ: Предлагам на подсъдимия да му бъде наложено наказание една година и шест месеца лишаване от правоуправление на МПС.

ПОДСЪДИМИЯТ: Съгласен съм с предложеното от прокурора наказание.

АДВ. З.: Щом подсъдимия е съгласен на това предложение, аз също съм съгласна. Моля в този случай да намалите размера на глобата, като му се наложи наказание глоба в размер на 200 лв., тъй като подсъдимия е безработен и не реализира трудови доходи.

ПРОКУРОРЪТ: Не се противопоставям споразумението да бъде изменено в тази си част.

ПОДСЪДИМИЯТ: Съгласен съм с това предложение.

СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от страните, на основание чл. 382, ал. 6 от НПК

                    О П Р Е Д Е Л И:

 ВПИСВА в съдебния протокол  съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурора, защитника и подсъдимия.

Настоящото споразумение се сключва на основание чл.384, ал.1 във вр. с чл.381 от НПК.

І.СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение се сключва между Е.Н.А., роден на ***г***, адрес за призоваване в страната: с.***********, обл.Разград, ул.“*********“ №**, с българско гражданство, със средно образование, женен, безработен, осъждан, ЕГН:********** - подсъдим, представляван от защитника си адв.П.З. ***, представлявана от прокурор Н. Петрова

ІІ.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение касае НОХД № 519/2016г. по описа на РС-Разград, образувано и водено срещу подс.Ем.Н. за това, че:

На 12.06.2016г., в гр.Разград, е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил „Рено Меган“ с рег. № *******, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,65 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

ІІІ.СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си подс.Ем.Н. е осъществил от обективна и субективна  страна състава на престъплението по чл.343б, ал.1 от  НК.

 2.Приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс.Ем.Н., при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК:

-3 месеца „Лишаване от свобода”, чието изпълнение, на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години и

-„Глоба”, в размер на 200 лева.

3.Възпитателната работа по отношение на подс.Ем.Н. се възлага на РИ при РУМВР по местоживеенето му.

4.На основание чл.343г във вр.с чл.343б, ал.1 от НК на подс.Ем.Н. се налага наказание „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от 1 година и шест месеца, като на основание чл.59, ал.4 от НК се зачита времето, през което подс.Ем.Н. е бил лишен от това право по административен ред, считано от 12.06.2016г. 

ІV.Разноски по делото - няма.

V.ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение, като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

Подс.Ем.Н. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

 

ПРОКУРОР:

                                                                                /Н.Петрова/

 

ЗАЩИТНИК: 

                   /адв.П.З./ 

 

 

 

ПОДСЪДИМ:  

                     /Ем.Н./   

 

                           

СЪДЪТ, като съобрази, че така подписаното между страните споразумение не противоречи на закона и морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено, поради което и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК

                    О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното между РРП, представлявана от прокурор Петрова от една страна, от друга подсъдимия Е.Н.А. ЕГН:**********, представляван от защитника си адв. П.З. *** споразумение за прекратяване на производството  по НОХД № 519/16 г. по описа на Разградския районен съд, в следния смисъл:

ПОДСЪДИМИЯТ Е.Н.А. се признава за ВИНОВЕН в това, че на 12.06.2016г., в гр.Разград, е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил „Рено Меган“ с рег. № ********, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,65 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

СТРАНИТЕ ПРИЕМАТ като вид и размер на наказанието по отношение на подс.Ем.Н., при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК ТРИ МЕСЕЦА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, чието изпълнение, на основание чл. 66, ал.1 от НК, се ОТЛАГА за ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК от ТРИ ГОДИНИ и „ГЛОБА”, в размер на 200 лева.

3.Възпитателната работа по отношение на подс.Ем.Н. се възлага на РИ при РУМВР по местоживеенето му.

НА ОСНОВАНИЕ чл.343г във вр.с чл.343б, ал.1 от НК на подс.Ем.Н. се налага наказание „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА, като на основание чл.59, ал.4 от НК се зачита времето, през което подс.Ем.Н. е бил лишен от това право по административен ред, считано от 12.06.2016г. 

Разноски по делото - няма.

ПОДСЪДИМИЯТ Ем.Н. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ОДОБРЕНОТО от съда споразумение има действие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

СЪДЪТ, на основание чл. 24, ал. 3 от НПК

                    О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 519/16 г. по описа на Разградския районен съд.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 15.21 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: