Мотиви към Решение  №329/07.06.2016г., постановено по НАХД №404/2016г. по описа на Разградския районен съд .

 

                 

Разградска районна прокуратура е внесла постановление по реда на чл.375 от НПК срещу обвиняемата Ш.Ю.А. ***   за това, че на 03.09.2011г. в гр. Разград, пред служител на Регионална картотека на медицинските експертизи към Регионална здравна инспекция-гр. Разград, съзнателно се е ползвала от неистински официални документи:

1.    Епикриза от 02.09.2011г., из. 23087, на която бил придаден вид, че е издадена от отделение „Съдова хирургия“ при Многопрофилна болница за активно лечение-Русе АД и подписана от доктор Сашо Русанов – лекуващ лекар и доктор Георги Георгиев – началник отделение;

2.    Протокол на Лекарска консултативна комисия №195/02.03.2011г. на МБАЛ – АД Русе, на който бил придаден вид, че е издаден от ЛКК в състав: доктор Георги Георгиев – Председател и доктор Сашо Русанов-член;

и двата на името на Ш.Ю.А. ***, като от нея за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност – престъпление по чл.316, във вр. с чл.308, ал.1 от НК.

С постановлението се предлага обвиняемата да бъде освободена от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, като й бъде наложено административно наказание.

В заседанието пред РРС представителят на РРП поддържа съдържащото се в постановлението предложение  срещу  обвиняемата.

Обвиняемата не се явява в заседанието на РРС и делото е разгледано в нейно отсъствие на основание чл.378, ал.1, изр.2 от НПК. Защитникът й моли за налагане на минимално наказание.

Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

Обвиняемата Ш.Ю.А. е родена на ***г. в гр. ***. Същата е разведена, неосъждана.

Обвиняемата Ш.А. ***. В средата на 2011г. тя била безработна и не получавала трудови и други доходи. Поради тази причина решила да си набави медицински документи, които да подаде пред Териториалната експертна лекарска комисия /ТЕЛК/ при МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – гр. Разград чрез Регионална картотека на медицинските експертизи към Регионална здравна инспекция-гр. Разград, за да може да бъде първично освидетелствана. Съгласно нормативните изисквания на Закона за здравето и приетите на негова основа Правилник за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи  и Наредба за медицинска експертиза, обвиняемата Ш. А. следвало да представи медицинска документация, доказваща здравословното й състояние, включително заверени копия от медицински документи, съдържащи резултати от медико-диагностични изследвания и консултации, както и направление от личен лекар. Обвиняемата не страдала от заболявания заради които да бъде първично освидетелствана и инвалидизирана, тя се сдобила по неустановен начин и от неустановено лице, с неистински официални документи – Епикриза от 02.09.2011г., из.23087, на която бил придаден вид, че е издадена от отделение „Съдова хирургия“ при Многопрофилна болница за активно лечение-Русе АД и подписана от доктор С. Р. лекуващ лекар и доктор Г. Г. – началник отделение, както и с         Протокол на Лекарска консултативна комисия №195/02.03.2011г. на МБАЛ – АД Русе, на който бил придаден вид, че е издаден от ЛКК в състав: доктор Г. Г. – Председател и доктор С. Р. И двата документа били на нейно име.

От направена справка в информационната система на МБАЛ – Русе АД обвиняемата не се води на учет в отделение Съдова хирургия към МБАЛ – Русе АД, не е постъпвала на лечение в това болнично заведение за периода, за който свидетелстват инкриминираните документи и съответно не са й издавани протоколи на ЛКК и епикризи от там.

Въпреки, че знаела, че не е лекувана в МБАЛ – Русе АД и от там не са и издавани медицински документи на 03.09.2011г.  в гр. Разград обвиняемата Ш. А. се явила в сградата на Регионална картотека на медицинските експертизи към Регионална здравна инспекция-гр. Разград и там пред длъжностното лице – св. П. П. лично подала и подписала молба –декларация с искане да бъде предоставена на ТЕЛК – Разград за първично освидетелстване. Молбата била заведена с вх. №П-3560 от 03.09.2011г. Към същата обвиняемата приложила посочените неистинска епикриза от отделение „Съдова хирургия“ при МБАЛ – Русе АД, неистински протокол на ЛКК, едно искане за образно изследване и четири RO-графии. Св. П. П. приела молбата декларация и приложените към нея документи, като съставила и опис. След това по служебен път изпратила медицинското експертно досие на обвиняемата на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – гр. Разград. От там било изпратено писмо на обвиняемата за явяването й пред ТЕЛК на 08.12.2011г. , където тя не се явила.

От заключението на вещото лице по назначената криминалистическа – почеркова и техническа експертиза се установява, че:

1.    Подписите в Епикриза № Из. 23087/02.09.2011г., издадена от отделение „Съдова хирургия“ на МБАЛ – Русе АД на Ш.Ю.А. и в копие от протокол на ЛКК №195/02.09.2011г. не са на Г. Г. Г. и С. Д. Р.

2.    Поради слабото отпечатване и липса на идентификационни признаци на отпечатъците от печати в епикриза № Из. 23087/02.09.2011г.,  и в копието на протокол на ЛКК №195/02.09.2011г. не е възможно да се установи дали същите са положени с някои от печатите на МБАЛ-Русе.

3.    Подписът положен в молбата – декларация №П-3560/03.09.2011г. е изпълнен от Ш.Ю.А..

Изложената фактическа обстановка се установява от събраните по делото доказателства – показанията на свидетелите разпитани от досъдебното производство,  назначената експертиза, писмените доказателствени материали. Всъщност спор относно фактите по делото не съществува, поради което и съдът приема обстоятелствата изложени в постановлението на прокурора за безспорно доказани.

Така с деянието си обвиняемата  е осъществила от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.316, във вр. с чл.308, ал.1 от НК, тъй като  на 03.09.2011г. в гр. Разград, пред служител на Регионална картотека на медицинските експертизи към Регионална здравна инспекция-гр. Разград, съзнателно се е ползвала от неистински официални документи:

1. Епикриза от 02.09.2011г., из. 23087, на която бил придаден вид, че е издадена от отделение „Съдова хирургия“ при Многопрофилна болниза за активно лечение-Русе АД и подписана от доктор С. Р. – лекуващ лекар и доктор Г. Г. – началник отделение;

2. Протокол на Лекарска консултативна комисия №195/02.03.2011г. на МБАЛ – АД Русе, на който бил придаден вид, че е издаден от ЛКК в състав: доктор Г. Г. – Председател и доктор С. Р.-член;

и двата на името на Ш.Ю.А. ***, като от нея за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност. Обвиняемата се е ползвала именно от неистински документи /официални/ по смисъла на чл. 93, т.6 от НК  -документи на които е придаден вид, че изхождат от конкретни лица – лекарите посочени в документите.  При това обвиняемата е съзнавала неистинността на посочените документи – действала е с пряк умисъл.

При определяне на наказанието  на обвиняемата Ш. А.  съдът намира, че са налице предпоставките за освобождаването й  от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК с налагане на административно наказание, тъй като за извършеното от нея умишлено престъпление  се предвижда наказание лишаване от свобода до три години, обвиняемата не е осъждана  и не е освобождавана от наказателна отговорност по този ред, деянието не е свързано с причиняване на имуществени вреди. Чл.78а от НК  предвижда административно наказание глоба от 1000 до 5000 лв. Съдът като отчита, че обвиняемата явно няма други противообществени прояви, намира, че същата не е лице  с висока степен на обществена опасност,  поради което и наказанието й следва да се определи в размер равен на минималния, а именно 1000лв, като  този размер на санкцията според съда в случая е достатъчен за поправянето й.

С оглед изхода на делото обвиняемата следва да бъде осъдена да заплати разноските по същото.  

Мотивиран така съдът постанови решението  си.

                                                                                  

                                                        

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: