МОТИВИ към присъда № 356/21.06.2016г. по НОХД № 414/16г. по описа на РС – Разград

 

Постъпил е обвинителен акт срещу Д.В.Д., ЕГН **********, за това, че на 12.03.2016 г. в гр. Разград е управлявал МПС – лек автомобил марка „Фолксваген голф“ с рег. № ******след употреба на наркотични вещества – клоназепам, амфетамин, метамфетамин, морфин и кодеин, които съгласно Приложения № 1, 2 и 3, към чл. 3, т. 1, т. 2  и т. 3 от Наредбата за реда на класифициране на растенията и веществата като наркотични, които са под контрола на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсурите, като: клоназепам е включен в Списък ІІІ „Рискови вещества“, съгласно Приложение № 3 към Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични към ЗКНВП; амфетамин, метамфетамин са включени в Списък І – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“, съгласно Приложение № 1 към Наредбата за реда на класифициране на растенията и веществата като наркотични към ЗКНВП и морфин и кодеин, включени в Списък ІІ – „Вещества с висока степен на риск, намиращи приложение в хуманната и ветеринарната медицина“, съгласно Приложение № 2 към Наредбата за реда на класифициране на растенията и веществата като наркотични към ЗКНВП, като деянието е извършено повторно – престъпление по чл. 343б, ал. 4, във вр. с ал. 3 от НК.

Представителят на РП-Разград поддържа обвинението и предлага осъдителна присъда с налагане на наказание ориентирано към минимума предвиден в НК, при пръвночален строг режим на изтърпяване, както и глоба в размер на 500,00лв.

Производството по делото протича в отсъствие на подсъдимия при условията на чл. 269, ал.3,т.4,б.а от НПК.

Служебният защитник на подсъдимия пледира при доказаност на обвинението, същият да бъде настанен за принудително лечение от наркозависимост, алтернативно минимално наказание.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Подс. Д.В.Д. притежава СУМПС № 281525224 валидно до 17.02.2014г.

Свидетелите Т.И.Х. и Д.А.В. - служители на ОД на МВР-гр.Разград, били назначени в наряд по КАТ за времето от 08,00 часа до 20,00 часа на 12.03.2016 г.

Около 18,50 часа, на 12.03.2016 г., в гр. Разград дежурен по ОДЧ при РУ на МВР-Разград изпратил свидетелите Т.И.Х. и Д.А.В. по сигнал за катастрофирал лек автомобил марка „Фолксваген голф" с рег. № **** пред портала на „Паркстрой" в района на градският стадион в гр.Разград. При пристигането на мястото на сигнала, лекия автомобил не е бил на посоченото място. Там полицейските служители установили св. А.А.Х., лицето, което подало сигнала за катастрофиралия автомобил. Свидетелите Т.И.Х. и Д.А.В. разговаряли със св. Аз. Х., който ги уведомил, че лекия автомобил излязъл от градския парк, движейки се по ул."Васил Левски" към Младежкия дом, излязъл от пътното платно, блъснал се в дърво, при което водачът на автомобила излязъл от него и бил в неадекватно състояние. След това се качил обратно в автомобила и продължил пътя си към Младежкия дом като по време на движение се качвал на тротоарите. Докато полицейските служители разговаряли със св. Аз. Х., дежурния по ОДЧ им се обадил и им казал по станцията, че въпросния автомобил е бил задържан от граждани на ул."Добруджа", в близост до светофарите с ул."Странджа" в гр.Разград. Свидетелите Т.И.Х. и Д.А.В. веднага отишли на сигнала. При пристигането те установили, че лек автомобил марка „Фолксваген голф" с рег. №***** бил спрян в дясно на пътното платно в посока от ул."Мачин" към светофарите. В автомобила на предната лява седалка се намирал подс. Д.Д. във видимо неадекватно състояние, а на предната дясна седалка седяла св. И. Ц..

Извън автомобила до шофьорската врата стоял бащата на подс. Д. и разговарял с него.

За да предотврати по нататъшно движение на автомобила, св.Т.Х. взел ключовете на автомобила, като ги изкарал от контакта. Св.Т.Х. се опитал да проведе разговор с подс. Д. Д., но той бил в неадекватно състояние, цялото му тяло треперело и излизала пяна от устата му.

Като видял състоянието на подсъдимия, св. Т. Х. веднага се обадил на дежурния в ОДЧ да извика линейка. Докато пристигне линейката, св. Т. Х. установил самоличността на водача на автомобила а именно подс. Д.В.Д. и движещата се с него пътничка св. И. Й. Ц..

След пристигане на екип от Спешен център, подс. Д.В.Д. и св. И. Й. Ц. били отведени в спешно отделение при МБАЛ гр.Разград. Св. И. Ц. била в шок, тъй като автомобила бил претърпял видимо ПТП. Подс. Д.В.Д. не лъхал на алкохол и не бил в състояние да бъде изпробван за наличие на такъв. След като пристигнали в спешния център, свидетелите Т.И.Х. и Д.А.В. издали талон за медицинско изследване бл. № 0412219/12.03.2016 г, като междувременно състоянието на подс. Д. Д. видимо се подобрило. При разговор подсъдимият споделил на полицейските служители, че пушил някакъв вид „чай" и не е употребявал алкохол. След това св. Т. Х. изпробвал с техническо средство „Алкотест дрегер 7510", електронната скала на който отчела концентрация на алкохол в размер на 0,00 промила в издишания въздух от подс. Д. Д..

В хода на разследването от подс. Д. били дадени проби за изследване -кръв и урина. Въз основа на тях била назначена съдебно-химическа експертиза.

Видно от заключението на съдебно-химическата /токсикологична/ експертиза, е установено следното:

1.Аналитични резултати.

От извършените изследвания на предоставените проби кръв и урина от подс. Д.В.Д., ЕГН **********, се установява:

-   В кръвта на обв.Д.Д.:

        Наличие на кодеин;

        Наличие на клоназепам /0,03 mg/ml/ от групата на бензодиазепините -/Списък III на наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични към ЗКНВП;

        Наличие на лекарствен препарат с действие върху ЦНС - валпроева киселина /73 mg/ml/;

-В урината на подс. Д. Д.:

        Присъствие на амфетамин и метамфетамин, доказващи употреба на упойващи вещества от групата на стимулантите - амфетамин и метамфетамин /Списък I на Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични към ЗКНВП/;

        Присъствие морфин и кодеин, доказващи употреба на наркотични вещества от групата на опиатите - /Списък II на Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични към ЗКНВП/.

2. Съдебно-токсикологична интерпретация. Заключение.

Касае се за проби кръв и урина от мъж, на възраст 31 г., с възложена химическа експертиза по реда на НПК.

В резултат на извършените изследвания на предоставените биологични проби се установява наличие на наркотични/упойващи вещества амфетамин, метамфетамин, морфин, кодеин и на лекарствени препарати клоназепам и валпроева киселина.

Амфетамин и метамфетамин са наркотични вещества - стимуланти с изразено стимулиращо действие върху психиката на човека и бързо развиваща се зависимост. Самостоятелната употреба води до изявена възбудна симптоматика, повишаване на сърдечната честота и кръвното налягане, еуфория, създава чувство за удоволствие и прилив на енергия, освобождаване от социалните норми, чувство за съвършенство и компетентност, сила. Може да предизвика халюцинации.

Доказаните опиати кодеин и морфин се срещат в комбинация при употреба на всички единични препарати - кодеин, морфин и хероин, поради общ метаболитен път в организма. В този смисъл не може да се разграничи употребата на морфин, хероин или кодеин при изследваното лице.

Лекарственото средство клоназепам /ривотрил/ принадлежи към групата на бензодиазепините и се използва основно за лечение на епилепсия и като средство, ползвано от зависимите към опиоиди за потискане на абстинентните симптоми.

Установената концентрация в кръвта на лицето съответства на терапевтична стойност /0,01 - 0,08 mg/ml/, по лит. Данни/. Бензодиазепините ,към които принадлежи намереният медикамент, са лекарствени средства отпускани само по лекарско предписание /зелена рецепта/, които повлияват реакционното време /отслабва вниманието, забавя рефлексите/ и може да повлияе способността за управление на МПС.

Валпроевата киселина под форма на натриева сол /Depakine, Соnvulex/ е лекарствен препарат, повлияващ функциите на ЦНС с оновно приложение за лечение на епилепсия и профилактика на припадъци и гърчови състояния, както и в някои терапевтични схемни за лечение на зависимости. Употребата на препарата може да доведе до сънливост, поради което в листовката за пациента има специално предупреждение за приемащите го относно шофиране и работа с машини.

Измерената концентрация на валпроева киселина съответства на терапевтичната стойност /50-100 mg/ml/, по лит. данни/. Съвмесната употреба на валпроева киселина с други психоактивни вещества /както е в случая/ може да водоизмени  техния   ефект  както  по  степен  на изразеност /засилване,   поради потенциране/, така и по време на продължителност /удължаване, поради инфибиране на метаболитните процеси в черния дроб/.

Съдебно-токсикологично, в настоящия случай се касае за доказана комбинирана употреба на упойващи/наркотични вещества - амфетамин, метамфетамин и опиати, както и на медикаменти, повлияващи ЦНС - клоназепам, валпроева киселина.

В този случай, токсичните ефекти се проявяват при много по-ниски концентрации в сравнение със самостоятелната употреба на веществата.

Съгласно измененията в чл.З, ал.2 от ЗКНВП, реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични се определя с наредба на МС -Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, които са под контрола на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсурите.

Наименованията на наркотичните вещества в тази наредба са дефинирани в списъци, както следва;

1. Списък I - Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина;

2.       Списък II - Вещества с висока степен на риск, намиращи приложение в хуманната и ветеринарната медицина;

3.       Списък III - Рискови вещества.

В Приложения № 3 от тази Наредба клоназепам е включен в Списък III „Рискови вещества".

Амфетамин, метамфетамин са включени в Списък I - „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина", съгласно Приложение № 1 към Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични към ЗКНВП.

Морфин и кодеин са включени в Списък II „Вещества с висока степен на риск, намиращи приложение в хуманната и ветеринарната медицина", съгласно Приложение № 2 към Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични към ЗКНВП.

От изисканата и приложена справка за съдимост на подс. Д. е видно, че със Споразумение № 204/07.05.2014г. на РС-Разград, влязло в сила на 07.05.2014г. обвиняемия е бил осъден за престъпление по чл.343б, ал.З от НК за извършено от него деяние на 23.01.2014г. и му е било наложено наказание „Пробация" включваща следните пробационни мерки: - задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 8м. с периодичност два пъти седмично;

-         задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 8 месеца и

-         на основание чл.343г във вр. с чл.343б, ал.З от НК обв.Д. е бил лишен от право да управлява МПС за срок от 1 година и 4 месеца.

Изложената фактическа обстановка се установява от показанията на свидетелите Т. Х., Аз. Х., Д. В., приобщени по реда на чл.281, ал.5 от НПК, както и заключението на вещото лице прието по реда на чл.282, ал.3 от НПК. Писмените доказателства по делото, приобщени по реда на чл.283 НПК и намиращи се в ДП№ 330 ЗМ 131/2016г. по описа на ОД на МВР – Разград.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Обвинението е доказано по несъмнен и категоричен начин.  На 12.03.2016 г. в гр. Разград, подс. Д. е управлявал МПС – лек автомобил марка „Фолксваген голф“ с рег. № **** след употреба на наркотични вещества – клоназепам, амфетамин, метамфетамин, морфин и кодеин, които съгласно Приложения № 1, 2 и 3, към чл. 3, т. 1, т. 2  и т. 3 от Наредбата за реда на класифициране на растенията и веществата като наркотични, които са под контрола на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсурите, като: клоназепам е включен в Списък ІІІ „Рискови вещества“, съгласно Приложение № 3 към Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични към ЗКНВП; амфетамин, метамфетамин са включени в Списък І – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“, съгласно Приложение № 1 към Наредбата за реда на класифициране на растенията и веществата като наркотични към ЗКНВП и морфин и кодеин, включени в Списък ІІ – „Вещества с висока степен на риск, намиращи приложение в хуманната и ветеринарната медицина“, съгласно Приложение № 2 към Наредбата за реда на класифициране на растенията и веществата като наркотични към ЗКНВП, като деянието е извършено повторно.

По този начин от обективна и субективна страна е ангажирал наказателната си отговорност по чл. 343б, ал. 4, във вр. с ал. 3 от НК.

От субективна страна деянието е извършено с пряк умисъл, защото подс. Д. като правоспособен водач, преминал съответната подготовка и успешно положил изпити за водач на МПС от категория „В”, много добре е познавал забраната за управление на МПС след употреба на наркотични вещества. Сам е признал пред свидетелите, че е пушил „чай”, за който е съзнавал, че съдържа наркотични вещества и въпреки това е седнал зад волана и управлявал процесното МПС. Така подс. Д. е съзнавал обществената опасност на деянието, неговата противоправност, като е целял настъпването на вредоносния резултат – да постави в опасност живота, здравето и имуществото на мнозина.

 При определяне на наказанието съдът отчете като отегчаващи отговорността обстоятелства – високата степен на обществена опасност на деянието, предишните осъждания на подсъдимия. От друга страна обаче, зависимостта му към ПАВ, която и била улесняващ фактор за извършване на престъплението, съдът, намира за съответно на извършеното престъпление наказанието лишаване от свобода за срок от две години, което следва да изтърпи в затвор при първоначален строг режим, както и глоба в размер на 1000,00лв. Така определеното наказание е достатъчно и справедливо, за да окаже необходимото поправително и възпитателно въздействие спрямо подсъдимия, както и да изиграе своята предупредителна и възпираща роля към останалите членове на обществото.

На основание чл. 189, ал.3 от НПК, съдът осъди подсъдимия Д.В.Д., ЕГН **********, да заплати по сметка на ОДМВР гр. Разград сумата 406.00 /четиристотин и шест/ лева, представляваща разноски на досъдебното производство.

                        В този смисъл съдът постанови присъдата си.

 

 

 

                                                                            

                                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: