МОТИВИ към Решение №325/06.06.2016г. по АНД №487 по описа за 2016г. на Разградски районен съд.

 

             Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

             Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от В.И.М. и И.И.И. проява на дребно хулиганство изразяваща се в това, че на 05.06.2016г. около 18.50ч. в гр.Разград, на ул.Априлско въстание №23, в тунела зад Бюрото по труда- Разград са предизвикали скандал, прераснал в побой че на 10.07.2015г. около 18.45ч. в гр.Разград, пред входа на хотел Централ са предизвикали скандал, прераснал в побой.

             Нарушителите дават обяснения, като заявяват, че съжаляват за станалото. Двамата твърдят, че не са се били, а са си показвали хватки от борбата, като са си говорели на висок глас и околните са си помислили, че се бият. Парите, за които спорели, били от стар бас, който И. бил забравил.

             Съдът, като прецени събраните по делото доказателства-обясненията на нарушителите и представените писмени доказателства намери за установено от фактическа страна следното: На 05.06.2016г. нарушителя В.М. случайно срещнал нарушителя И., който чакал свой приятел-Л. на улицата до Бюрото по труда. М. го попитал кога ще му върне парите. Двамата започнали да се блъскат и псуват в тунела. И. отказал да му върне парите и го ударил. Ядосан М. го проснал на земята и започнал да го удря крещейки за парите. Междувременно на балконите наизлезли хора. Св.М. С. и св.Н. отишли да ги разтърват, като се обадили и на полицията. Според тях в тунела имало събрани още момчета, които гледали боя и се разбягали като чули полицията да идва. 

            Двамата нарушители твърдят факти различни от установените от свидетелите, които съдът намира за защитна теза, която обаче не следва да се кредитира.

            От така установената фактическа обстановка съдът намира, че на 05.06.16г. около 18.50ч. е осъществена проява на дребно хулиганство по смисъла на УБДХ, като за всички участващи в сбиването има съставен акт за това. На базата на обясненията на приложените писмени доказателства, съдът намира наличието на виновно поведение у всеки един от нарушителите.

           Деянието по своя характер е извършено на обществено място и е засегнало обществените отношения касаещи обществения ред и спокойствие. Проявата, която правоохранителните органи са приели за деянието хулиганство с по-ниска степен на обществена опасност, непокриващо състава на престъплението по чл.325 НК, се явява нарушение- дребно хулиганство по смисъла на УБДХ и подлежи на санкция по чл.1 от същия нормативен акт.

            При определяне размера на наказанието, съдът отчете конкретната хулиганска проява, ролята на всеки един от нарушителите, тяхното отношение към стореното. Поради това съдът намира, че наказанието следва да е по по-леката алтернатива, а именно „глоба“ под средния размер, а именно- 200лв. за всеки от тях. Съдът намира, че с тези  наказания принципно следва да се постигнат целите на наказанието.

            В този смисъл съдът постанови решението си.

                                   

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: