Р Е Ш Е Н И Е

Номер 212                                          04.07.2016 г.                          гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                                състав

На осми юни                                                  две хиляди и шестнадесета година 

в публично заседание в състав:

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

секретар    Г.А.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията бр.д.№544 по описа за 2016 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

                                  

           

 

Р  Е  Ш  И  :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен между М.М.Т., ЕГН ********** *** и Ф.М.Т., ЕГН ********** *** с акт за граждански брак №*** г. в гр.Р. поради ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЙСТВО на осн. чл.49  от СК по вина на двамата съпрузи.

            ПРЕДОСТАВЯ УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА по отношение на роденото от брака дете  Г. М. Т., ЕГН ********** на майката Ф.М.Т., ЕГН ********** и определя местоживеенето на детето при нея.

Определя РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ между Г. М. Т., ЕГН **********   и баща й М.М.Т., ЕГН **********, както следва: до навършване на тригодишна възраст на детето – всяка първа и трета събота от месеца от 10,00 до 18,00 часа, а след навършване на тригодишна възраст: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10,00 часа в събота до 18,00 часа в неделя, както и един месец през лятото по време, което не съвпада с платения годишен отпуск на майката, както и за периода от 10,00 до 14,00 часа втория ден на празниците Рамазан Байрям, Нова година и .Великден в четните години и на втория ден на празниците Курбан Байрам и Коледа в нечетните години.

            ОСЪЖДА М.М.Т., ЕГН ********** ***  ДА ЗАПЛАЩА на малолетното си дете Г. М. Т., ЕГН **********, действаща чрез своята майка Ф.М.Т., ЕГН ********** *** ежемесечна парична издръжка в размер на 140 лв. /сто и четиридесет лева /, считано от 31.03.2016 г. ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до настъпване на обстоятелства, обуславящи изменението или прекратяването на издръжката и ОТХВЪРЛЯ ИСКА за заплащане на издръжка в останалата му част до първоначално предявения размер от 150 лв. като НЕОСНОВАТЕЛЕН И НЕДОКАЗАН.

            ПОСТАНОВЯВА след прекратяването на брака Ф.М.Т., ЕГН ********** *** да носи предбрачното си фамилно име   М.

            ПРЕДОСТАВЯ ПОЛЗВАНЕТО на семейното жилище, находящо се в с.Е., общ.Ц. К., ул.**** на М.М.Т., ЕГН **********.

            ОСЪЖДА Ф.М.Т., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС окончателна държавна такса 20 лв./двадесет лева/ за иска за развод.

            ОСЪЖДА М.М.Т., ЕГН ********** ***  ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС 20 лв. /двадесет лева/ окончателна държавна такса за иска за развод и 201,60 лв. / двеста и един лева и шестдесет стотинки/ държавна такса за иска за издръжка.      

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.                                   

                    

                                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: