Р Е Ш Е Н И Е

 

 250

 

гр. Разград, 12.07.2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, в публично съдебно заседание на 07.07.2016 г., в състав:

                                             Районен съдия: Атанас Христов

 

при участието на секретаря Г.А., сложи за разглеждане гр. дело № 702 по описа за 2016 година, докладвано от съдията, и за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по чл. 127, ал.2 СК, чл. 143 и  чл. 149 СК.

 

 

Р Е Ш И:

 

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето С. А. Р., ЕГН **********, род. на ***г., на майка му С. Ю. С., ЕГН **********,***, с настоящ адрес ***.

ОПРЕДЕЛЯ МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на детето С. А. Р., ЕГН **********, род. на ***г., при майка му С. Ю. С., ЕГН **********.

ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ на детето С. А. Р., ЕГН **********, с бащата А.Р.Т., ЕГН **********,***, и настоящ адрес ***, както следва:

Бащата има право да  вижда и  взема  детето при  себе си с преспиване всяка първа и трета седмица от месеца от 9,00 часа в събота до 19,00 часа в неделя и един месец през лятото по време, несъвпадащо с платения годишен отпуск на майката, като вземането и връщането на детето става от и в дома на майката.

ОСЪЖДА А.Р.Т., ЕГН **********,***, и настоящ адрес ***, ДА ЗАПЛАТИ на детето си С. А. Р., ЕГН **********, род. на ***г., действащо чрез своята майка и законен представител С. Ю. С., ЕГН **********,***, с настоящ адрес ***, сумата от 1 260  лв. /хиляда двеста и шестдесет лева/, представляваща дължима издръжка за периода от 11.04.2015г. до 11.04.2016г., ведно със законната лихва, считано от 11.04.2016г., до окончателното й изплащане, като отхвърля иска за разлика до претендирания размер от 2 400 лв., като неоснователен и недоказан, на осн. чл. 149 СК.

ОСЪЖДА А.Р.Т., ЕГН **********,***, и настоящ адрес *** ДА ЗАПЛАЩА месечна издръжка на детето си С. А. Р., ЕГН **********, род. на ***г., действащо чрез своя законен представител и майка С. Ю. С., ЕГН **********,***, с настоящ адрес ***,  в размер на  105 /сто и пет/ лева, считано от 11.04.2016 година, ведно със законната лихва върху сумата за всяка просрочена вноска до окончателното изплащане на сумата, платима до настъпване на законни основания за изменението или прекратяването на издръжката, като отхвърля иска за разликата до претендирания размер от 200 лв. месечно, като неоснователен и недоказан.

ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението в частта за издръжката, на основание чл.242, ал.1 ГПК.

ОСЪЖДА А.Р.Т., ЕГН **********,***, и настоящ адрес *** ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на  Районен съд – Разград сумата:

-                151.20  лв. /сто петдесет и един лева и двадесет стотинки/ - представляваща държавна такса относно присъдената  издръжка за бъдеще време,

-                50.40  лв. /петдесет лева и четиридесет стотинки/ - представляваща държавна такса относно присъдената  издръжка за минало време,

-                5.00 лв. /пет лева/ - представляваща държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА А.Р.Т., ЕГН **********,***, и настоящ адрес *** ДА ЗАПЛАТИ на С. Ю. С., ЕГН **********,***, с настоящ адрес *** сумата от 300.00 лв. /триста лева/ представляваща разноски за заплатено възнаграждение на особения представител на ответника, на осн. чл. 78, ал.1 ГПК.

ОТХВЪРЛЯ искането на С. Ю. С., ЕГН **********,***, с настоящ адрес ***, за присъждане на следните разноски:

-    200.00 лв. за заплатено адвокатско възнаграждение,

-    25.00 лв. за заплатена държавна такса за образуване на делото,

като неоснователно, на осн. чл. 78, ал.1 ГПК.

Препис от решението да се връчи на страните, на осн. чл. 7, ал.2 ГПК.

Решението може да бъде обжалвано пред Окръжен съд Разград в двуседмичен срок от връчването му на страните.

Решението в частта, с което се допуска предварително изпълнение има характер на определение и подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд- Разград в едноседмичен срок от съобщаването му.

 

                                                    Районен съдия: