Р Е Ш Е Н И Е

   Номер                                   29.07.2016 г.,                                              гр.Разград

 

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На    двадесети юли                                      две хиляди и шестнадесета година

В открито съдебно заседание, в състав:

 

                                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:НЕЛИ ГЕНЧЕВА

Секретар  Ж.Р.

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдията

Гр.д. 773/2016 г.

 

           

 

Р Е Ш И :

 

         

          ПРЕДОСТАВЯ УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА по отношение на малолетната П. А. А., ЕГН ********** на майката Ф.Н.М., ЕГН ********** *** и определя местоживеенето на детето при нея.

Определя РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ между П. А. А., ЕГН ********** и баща й А.К.А., ЕГН ********** с постоянен адрес ***, както следва: до навършване на двегодишна възраст на детето – всяка първа, трета и четвърта събота  от месеца от 9,00 до 13,00 часа, когато са на територията на Република България и от 10,00 до 19,00 часа, когато са на територията на Република Германия, а след навършване на двегодишна възраст - всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10,00 часа в събота до 18,00 часа в неделя, както и един месец през лятото по време, което не съвпада с платения годишен отпуск на майката.

          ОСЪЖДА А.К.А., ЕГН ********** с постоянен адрес *** ДА ЗАПЛАЩА на малолетното си дете П. А. А., ЕГН **********, действаща чрез своята майка и законен представител  Ф.Н.М., ЕГН ********** *** ежемесечна парична издръжка в размер на 105 лв. /сто и пет лева/, считано от влизане в сила на съдебното решение, като тази издръжка се включва в сумата, осигурявана за сметка на А.К.А., ЕГН ********** по Закона за осигуряване на издръжка за децата на самотни майки или бащи чрез авансово плащане на издръжка или осигуряване на услуги при недостатъчност на издръжката от 23.07.2979 г.,, действащ в Република Германия,  ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до настъпване на обстоятелства, обуславящи изменението или прекратяването на издръжката и ОТХВЪРЛЯ ИСКА за заплащане на издръжка в останалата му част до първоначално предявения размер от 150 лв. като НЕОСНОВАТЕЛЕН И НЕДОКАЗАН.

          ПОСТАНОВЯВА заместващо съгласието на бащата А.К.А., ЕГН ********** с постоянен адрес ***  РАЗРЕШЕНИЕ за издаване на задграничен парспорт  на малолетната П. А. А., ЕГН ********** и заместващо съгласието на бащата РАЗРЕШЕНИЕ за пътуване на П. А. А., ЕГН ********** в Република Германия и останалите страни от Европейския съюз до навършване на пълнолетие.

          ОСЪЖДА А.К.А., ЕГН ********** с постоянен адрес ***  ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС сумата 151,20 лв. / сто петдесет и едни лева и двадесет стотинки/ държавна такса за иска за издръжка.  

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.                                   

                    

                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: