РЕШЕНИЕ

 

360                                    12.07.2016г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на   двадесет и първи юни                                   две хиляди и шестнадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Д.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №425 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от И.Г.С. *** срещу Наказателно постановление  16-1075-000291 от 12.04.2016 г. на Началник Сектор «Пътна полиция» към ОД на МВР Разград, с което на жалбоподателя на основание чл. 183, ал. 4, т. 7 от ЗДвП  за нарушение на чл. 137е  от същия закон му е наложена глоба от 50 лв и на основание чл. 181, т. 1 от ЗДвП  за нарушение на чл. 147, ал. 1 от същия закон му е наложена глоба от 50 лв.

В съдебното заседание жалбоподателят поддържа жалбата си лично и чрез защитника си.  

За наказващия орган ОД на МВР гр.Разград не се явява представител.  

За Разградска районна прокуратура не се явява прадставител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неснователна.

С обжалваното    Наказателно постановление № 16-1075-000291 от 12.04.2016 г.  на Началник Сектор «Пътна полиция» към ОД на МВР Разград на жалбоподателя И.С. на основание чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП  за нарушение на чл. 137е  от същия закон му е наложена глоба от 50 лв и на основание чл.181, т.1  от ЗДвП  за нарушение на чл. 147, ал.1   от същия закон му е наложена глоба от 50 лв.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение № Т704332/17.03.2016 г. В акта и НП се сочи от фактическа страна, че на 17.03.2016 г., около 16,50 часа,  в гр. Разград на ул. Ж. №*** в посока ул. Бузлуджа управлявал собствения си мотоциклет МЗ-150 с рег. №***, като извършил следните нарушения: 1.Управлявал без поставена обезопасителна каска.; 2. Не представил МПС на периодичен технически преглед. Прието е, че с първото нарушение е нарушен чл.137е от ЗДвП, а с второто е нарушен чл.147, ал.1 от ЗДвП.

Пред РРС е разпитан като свидетел полицейския служител С. Н. /актосъставителя/. Същият свидетел потвърждава обстоятелствата отразени в акта. Сочи, че на посочената в акта дата забелязал жалбоподателя на ул. Жеравна в гр. Разград да управлява мотоциклет без да има поставена защитна каска. Именно за това жалбоподателят бил спрян за проверка.  При проверката документално било установено и че мотоциклетът не бил преминал годишен технически преглед. Жалбоподателят обяснил, че подготвя мотоциклета за преглед. По искане на жалбоподателя е разпитан  и св.М. М., който твърди, че жалбоподателят не бил управлявал автомобила, а всъщност двамата с него го бутали по улицата. Съдът не кредитира показанията на този свидетел, като изхожда от казаното от полицейския служител, който е категоричен, че жалбоподателят управлявал мотоциклета, т.е привел го  бил в движение и бил без каска. Не е спорен въпросът, че жалбоподателят е собственик на мотгоциклета и същият не бил представен за периодичен технически преглед. Поради изложеното и като има предвид доказателствената сила на съставения акт, съдът намира, че обстоятелствата по акта са доказани по несъмнен начин.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: 

Наказателното постановление е законосъобразно -  не страда от процесуални пороци. С оглед установените фактически данни съдът намира, че жалбоподателят е извършил вменените му нарушения. Същият е управлявал мотоциклета без каска и така е нарушил изричната забрана на чл.137е от ЗДвП. При това правилно е санкциониран на основание чл. чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП. Също така жалбоподателят като собственик не представил същия мотоциклет за периодичен технически преглед в законовия срок при което е нарушил чл.147, ал.1 от ЗДвП и правилно е санкциониран на основание чл.181, т.1 от същия закон. Наказанието наложено на жалбоподателя за първото нарушение е в абсолютния законов размер. Наказанието наложено му за второто нарушение е в максимален размер, но съдът го намира за справедливо с оглед факта, че жалбоподателят нерядко е наказван за нарушения по ЗДвП, видно от приложената справка. Поради изложеното наказателното постановление следва да бъде потвърдено като законосъобразно.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление  №16-1075-000291 от 12.04.2016г.  на Началник Сектор «Пътна полиция» към ОД на МВР Разград, с което на жалбоподателя И.Г.С. *** на основание чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП  за нарушение на чл. 137е  от същия закон му е наложена глоба от 50 лв и на основание чл.181, т.1  от ЗДвП  за нарушение на чл. 147, ал.1   от същия закон му е наложена глоба от 50лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: