РЕШЕНИЕ

 

388                                   18.07.2016г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На седми юли                                          две хиляди и шестнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Д.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №501 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от И.Б.Ч. ***, срещу Наказателно постановление №37 – 0000152/24.03.2016г. на Началник на ОО «Автомобилна администрация» - гр. Разград, с което на основание чл. 93в, ал.17, т.4 от Закона за автомобилните превози за нарушение на чл. 15, §. 7, б. «а», т.i  от Регламент 3821/85 във вр. с изр. последно от същата буква и във вр. с чл.78, ал.1, т.2 от ЗАвП му е наложена глоба от 1500 лв. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се  моли същото да бъде   отменено.

В съдебното заседание на РРС жалбоподателят поддържа жалбата. За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок и от легитимирана страна жалбата е допустима, а разгледана по същество  е основателна.

С обжалваното Наказателно постановление №37 – 0000152/24.03.2016г. на Началник на ОО «Автомобилна администрация» - гр. Разград на основание чл. 93в, ал.17, т.4 от Закона за автомобилните превози за нарушение на чл. 15, §. 7, б. «а», т.i  от Регламент 3821/85 във вр. с изр. последно от същата буква и във вр. с чл.78, ал.1, т.2 от ЗАвП на жалбоподателя И.Б.Ч. *** му е наложена глоба от 1500 лв.. В наказателното постановление е отразено от фактическа страна, че жалбоподателят  на 01.03.2016г. около 13,30ч. в област Разград, на път I-2, км.88+200, на паркинга в близост до разклона за с. *****, като водач на състав от ППС, състоящ се от влекач „Рено 48019 Магнум“ с рег. №**** категория ППС „№3“ и прикачено към влекача полуремарке с рег. №**** категория ППС „О4“, извършвал обществен превоз на товари със Заверено копие към  Лиценз  за международен автомобилен превоз на товари, с международна товарителница, с отразен изпращач „Марица“-гр. Гълъбово и получател GALATI-Румъния,   оборудван с аналогов тахограф “Siemens VDO1324-7240  със сериен №02084437. Било установено  следното нарушение: При извършване на превоз, попадащ в обхвата на Регламент /ЕО/ №561/2006 с превозно средство оборудвано с аналогов тахограф, водачът  не представил тахографски листи за периода 03.30 часа на 19.02.2016г. до 16.00 часа на 19.02.2016г. или  всеки ръчен запис и разпечатка за този период или Удостоверение за дейности по образец. Посочено е, че е постъпило  удостоверение за дейности, което не било придружено с легализиран превод.  Наказателното постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №218685/01.03.2016г.,  съставен на жалбоподателя от  инспектор при ОО  «АА» - гр. Разград, в който акт е отразена изложената фактическа обстановка.  

По делото е  разпитан като свидетел актосъставителя Г. М., който чрез показанията си потвърждава констатациите отразени в акта и НП.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:   Наказателното постановление, ангажиращо наказателната отговорност на жалбоподателя е незаконосъобразно и следва да бъде отменено. Във фактическата част на НП е прието, че жалбоподателят не е в състояние да представи тахографски листи за периода 03.30 часа на 19.02.2016г. до 16.00 часа на 19.02.2016г. или  всеки ръчен запис и разпечатка за този период или Удостоверение за дейности по образец.  Прието е, че така са нарушени разпоредбите на чл. 15, §. 7, б. «а», т.i  от Регламент 3821/85 във вр. с изр. последно от същата буква и във вр. с чл.78, ал.1, т.2 от ЗДвП. Цитираната разпоредба на Регламента  изисква водача да може да представи тахографски листи за съответния период. Това обаче задължение важи доколкото водачът е управлявал автомобила в този период. Тези въпроси са регламентирани и   в Наредба №12 от 5.01.2007г.  за изискванията за задължителна употреба на контролните уреди за регистриране на данните за движението на автомобилите и работата на екипажите, както и функционалните и техническите изисквания към тях. Според чл.90,ал.2 от тази наредба водач, който не може да представи тахографските листове, поради това, че не е управлявал автомобила, представя на контролните органи документ, удостоверяващ, че е бил освободен от работа. Съдът намира, че разпоредбите, изискващи водача да представи тахографските листове за определен период, от една страна, или удостоверение, че е освободен от работа /удостоверение за дейности/, от друга страна,  не могат да бъдат нарушени  едновременно /с едно деяние/ – водачът или не е бил освободен от работа, при което е бил длъжен да представи тахографските листове, или е бил освободен от работа при което би имал задължение да представи документ за това – удостоверение за дейности. Едното положение изключва другото и водачът не може да е в нарушение едновременно и на двете разпоредби. При това като е приел, че водачът е нарушил и двете разпоредби, наказващият орган е допуснал нарушение на закона при което остава неясно какво точно е прието – че с оглед конкретната ситуация водачът е нарушил задължението си да съхранява тахографските листи или пък е бил освободен от работа и е нарушил задължението си да представи документ за това. При това допуснато противоречие очевидно защитата на жалбоподателя се осуетява /същият не е в състояние да разбере какво му се вменява/, а и предметът на доказване остава неясен за съда по същата причина. Съществено е нарушен чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН, който текст изисква в НП да се извърши описание на нарушението, да се посочат обстоятелствата при които е извършено, което в случая не е направено и остава неясно каква фактическа обстановка е приел наказващия орган. Допуснато е съществено процесуално нарушение, поради което НП следва да бъде отменено като неправилно.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА  Наказателно постановление №37 – 0000152/24.03.2016г. на Началник на ОО «Автомобилна администрация» - гр. Разград, с което на основание чл. 93в, ал.17, т.4 от Закона за автомобилните превози за нарушение на чл. 15, §. 7, б. «а», т.i  от Регламент 3821/85 във вр. с изр. последно от същата буква и във вр. с чл.78, ал.1, т.2 от ЗАвП на жалбоподателя И.Б.Ч. му е наложена глоба от 1500 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: