П Р И С Ъ Д А

 

                                  2016 година                              град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав

На       шести  юли                              2016 година

В публично заседание в следния състав

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН  КОСЕВ

 

 

Секретар: Ж.Р.

Прокурор:  

Като разгледа докладваното от съдията                                                                                 НЧХ  дело №        172       по      описа за   2016   година

 

П Р И С Ъ Д И  :

 

            ПРИЗНАВА      подсъдимият   Д.Д.Д.   с ЕГН  **********,***  ЗА ВИНОВЕН в това, че на 27.04.2015г. в с. Гецово, община Разград е казал на Ц.П.П.  в негово присъствие унизителни  за честта и достойнството му думи  - “ще ти еба путката майна”, “маймуна” – престъпление по чл. 146 ал. 1 от НК, като на основание чл. 146 ал.2 от НК   ОСВОБОЖДАВА и  подсъдимият и тъжителят от наказание, тъй като обиденият отвърнал веднага с обида.

            ОСЪЖДА подсъдимият   Д.Д.Д.   с ЕГН  **********  ДА ЗАПЛАТИ на Ц.П.П., ЕГН  ********** ***  сумата  от 500 лева, представляващи обезщетение за неимуществени вреди  от извършеното престъпление по чл. 146 ал.1 от НК, ведно със законната лихва, считано от 27.04.2015г. до окончателното изплащане на сумата, като съдът отхвърля гражданския иск в останалата му част  до 2000 лева като неоснователен в тази част.

             ПРИЗНАВА подсъдимият   Д.Д.Д.   с ЕГН  ********** ЗА НЕВИНОВЕН  в това, че на 27.04.2015г. в с. Гецово,   община Разград е причинил на пострадалия Ц.П.П.   лека телесна повреда, изразяваща се в болка и страдание  без разстройство на здравето – престъпление по чл. 130 ал.2 от НК и ГО ОПРАВДАВА по това обвинение.

             ОТХВЪРЛЯ   гражданския иск, предявен от Ц.П.П., ЕГН  **********  срещу подсъдимият Д.Д.  Д., ЕГН ********** за заплащане на сумата от 1500 лева, ведно със законната лихва, считано от 27.04.2015г. до окончателното изплащане, която сума се претендира  като обезщетение за неимуществени вреди за престъпление по чл. 130 ал.2 от НК.

             ПРЕКРАТЯВА производството по делото в частта относно обвинението, че на 27.04.2015г. в с.Гецово община Разград подсъдимият   Д.Д.Д.     се е заканил на пострадалия Ц.П.П. с престъпление против неговата личност, като това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му – престъпление по чл. 144 ал.1 от НК и изпраща делото в тази част  по подсъдност на РП Разград  с оглед преценката за наличие на престъпление по чл. 144 ал.3 от НК,  а именно  престъпление от общ характер.

            ОСЪЖДА подсъдимият    Д.Д.Д.   с ЕГН  **********,   със снета по-горе самоличност да заплати по сметка на РС  Разград  сумата    от  50.00 /петдесет/ лева, представляваща държавна такса върху уважения  размер на  гражданския иск.

ПРИСЪДАТА  подлежи на обжалване и протестиране  в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

 

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: