П Р О Т О К О Л

 

 

2016 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд              наказателен             състав

На                пети      юли                        2016 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                             

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:    КОНСТАНТИН  КОСЕВ  

                          СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  И.Ц.

                                                                            Р.  Г.

                                    

Секретар: Ж.Р.

Прокурор:  П. У.

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

     НОХ            дело №        435      по описа за 2016 година

На именното повикване в  10.30 часа, се явиха:

 

 ЗА РРП прокурор Узунова.

ПОДСЪДИМИЯТ Г.Ш. лично.                         ПОДСЪДИМИЯТ  Г.Ш. лично.

ЗА ДВАМАТА  подсъдими  адв.П..

ПОСТРАДАЛИЯТ лично и  с адв.Н..

СВИДЕТЕЛИТЕ  лично с изключение на   нередовно призованите И.Д.,      С.Д. и  Г.Г.,

ВЕЩИТЕ  ЛИЦА  Д.В. и Ив.П. лично.

ПРОКУРОРЪТ:  Да се даде ход на делото. Междувременно сме постигнали договорки с подсъдимите  и защитата им, моля делото да протече по реда на Глава 29 НПК.

АДВ.Н.: Моля да се даде ход на делото. Доверителят ми е пострадал по смисъла на НПК, доколкото съм запознат постигнали са споразумение  и тъй като то се представя в днешното с.з.  на осн.   чл. 384 ал.3  даваме съгласие за сключването му,  като единственото желание на доверителя ми към настоящия момент е да му се заплатят разходите на ДП .в размер на 500 лв.

АДВ.П.:   Постигнахме споразумение с представителя на РРП и доверителите ми,  поради което  моля производството да протече по реда на чл. 384 НПК,   повереника на пострадалия  даде съгласие за разглеждане на делото по този ред.

С оглед волята на страните за сключване на споразумение съдът освобождава от участие в с.з. свидетелите с изключение на пострадалия и вещите лица.

На вещите лица да се изплати възнаграждение в размер на 20 лева за всяко от тях /ИЗД. 2 БР. РКО/

Съдът

         О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

СНЕМА  самоличността на подсъдимите. 

Г.Г.Ш. роден на *** *** обл. Разград,******, български   гражданин, със средно образование, женен, безработен, осъждан, ЕГН **********.

Г.Г.Ш. роден на ***г*** обл.Разград *****, български гражданин, със средно образование, женен, безработен, неосъждан, ЕГН ********** .

АДВ.Н.: Представям молба с която молим да пострадалия да бъде конституиран само като частен обвинител с оглед обстоятелството, че до този момент имахме уверението, че производството ще бъде по общия ред, за да може да вземем отношение по  чл. 384 НПК. 

ПРОКУРОРЪТ: Считам, че няма пречки, своевременно е предявена молбата.

АДВ.П.:  Налице са предпоставките на чл. 76 и сл. от  НПК за конституиране на пострадалия като частен обвинител в наказателния процес.

Съдът намира, че искането за конституиране на пострадалия А.М. като частен обвинител срещу подсъдимите Г.Ш. и Г.Ш.   е своевременно направено,  поради което

         О П Р Е Д Е Л И:

КОНСТИТУИРА  пострадалия А.Н.М. като частен обвинител в процеса против подсъдимите  Г.Г.  Ш. и Г.Г.  Ш..

Съдът дава 10 минути почивка за изготвяне на споразумението.

След дадената почивка заседанието продължи с участие на прокурора, подсъдимите, защитника им, частния обвинител и повереника му.

Съдът докладва представено споразумение за решаване на делото в с.з.                                                                                                    ПРОКУРОРЪТ:   Поддържам споразумението,  няма да соча други доказателства.

АДВ.Н.:   Запознати сме със споразумението, понеже се касае за роднински връзки между подсъдимите и ч.обвинител даваме съгласието си за сключване на това споразумение, претендираме само за направените разноски в размер на 500 лева.

АДВ.П.: Поддържаме така представеното споразумение.

Съдът счете делото за изяснено

         О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението, считам, че не противоречи на закона и морала наказанието е съобразено с обществено опасните последици  и с  личността на извършителите, то е    съобразено предходните осъждания на подсъдимите.                                                       АДВ.Н.:  След даване съгласие за сключване на споразумение,  заявявам, че моля да одобрите така постигнатото споразумение между страните, същото не противоречи на закона и морала

АДВ.П.:  Моля след като се убедите,  че постигнатото между моите подзащитни,  мен и прокуратурата споразумение не противоречи на закона и морала, както и предвид изричното съгласие на пострадалия и неговия повереник то да бъде одобрено, да го одобрите.

ПОДС. Г.Ш.:   Разбирам  обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението, съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението                              ПОДС. Г.Ш.: Разбирам  обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението, съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

Съдът намира че представеното споразумение не противоречи на закона и морала , поради което

         О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА  постигнатото между подсъдимите Г.Г.Ш. и Г.Г.  Ш., представлявани от защитника си адв. П. *** и РРП, представлявана от прокурор Узунова споразумение, съгласно което:

            ПОДСЪДИМИЯТ  Г.Г.Ш. роден на *** *** обл. Разград****, български   гражданин, със средно образование, женен, безработен, осъждан, ЕГН ********** се признава  ЗА ВИНОВЕН в това, че   на 17.02.2016г.  в с.Гороцвет община Лозница  в съучастие като съизвършител с Г.Г.Ш. от с.с. и в условията на повторност е причинил на А.Н.М. *** средна телесна повреда, изразяваща се:

       -    В счупване на ІІІ, ІV, V, .І ребра вляво , което е довело  до трайно затруднение движението на снагата, както и

       - Безсъзнателно състояние с пълно откъсване от обкръжаващата среда – травматична кома, която по своята медико-биологична характеристика обуславя разстройство на здравето, временно опасно за живота – престъпление по чл. 131 ал.1 т.7 във вр. с чл.129 ал.1 във вр. с ал.2 във вр. с  чл. 20 ал.2 от НК .

Страните приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс. Г.Ш. при условията на чл. 55 ал.1 т.1 от НК  ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, чието изпълнение на основание чл. 66 ал.1от НК  СЕ ОТЛАГА за изпитателен срок от  ТРИ ГОДИНИ.

             Възпитателната работа по отношение на подс. Г.  Ш. се възлага на РИ при        РУП  по местоживеенето му.

             ПОДСЪДИМИЯТ Г.Г.Ш. роден на ***г*** обл..*****, български гражданин, със средно образование, женен, безработен, неосъждан, ЕГН ********** се признава  ЗА ВИНОВЕН в това, че че на  17.02.2016г. в с.Гороцвет община Лозница, в съучастие като съизвършител с  Г.Г.Ш. от с.с. е причинил на А.Н.М. *** средна телесна повреда, изразяваща се:

           - В счупване на ІІІ, ІV, V, .І ребра вляво , което е довело  до трайно затруднение движението на снагата, както и

-  Безсъзнателно състояние с пълно откъсване от обкръжаващата среда – травматична кома, която по своята медико-биологична характеристика обуславя разстройство на здравето, временно опасно за живота – престъпление по чл. 129 ал.1 във вр. с ал.2 във вр. с  чл. 20 ал.2 от НК.

СТРАНИТЕ  приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс.  Г.Г.Ш. за извършеното от него деяние при условията на чл. 55 ал.1 т.2 б.”б” от НК – “ПРОБАЦИЯ”, включваща следните пробационни мерки:

-         Задължителна регистрация по настоящ адрес на подсъдимия за срок от  ДЕСЕТ  МЕСЕЦА с периодичност ДВА ПЪТИ  седмично;

-         Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от  ДЕСЕТ МЕСЕЦА;

-         150 /СТОИ ПЕТДЕСЕТ/ ЧАСА  безвъзмезден труд в полза на обществото за срок от ЕДНА ГОДИНА.

Разноските по делото в размер на 434.54 лева се възлагат солидарно на двамата подсъдими, платими по сметка на ОД МВР Разград.

Веществените доказателства, приложени по делото:

1 бр. риза с кафеникава течност по нея, наподобяваща кръв следва да бъде върната на А.Н.М. ***;

2 бр. натривки от течност, наподобяваща кръв следва да бъдат унищожени.

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

Подсъдимите  Г.Г.Ш. и Г.Г.Ш. декларират, че се отказват от съдебно разглеждане на делото  по общия ред.

Съдът

         О П Р Е Д Е Л И:

ОСЪЖДА Г.Ш. ЕГН **********  и Г.Ш. ЕГН **********   ДА ЗАПЛАТЯТ  на пострадалия А.Н.М., ЕГН ********** сумата от 500 /петстотин/ лева за разноски по делото, както и да заплатят по сметка на РС Разград сумата от 40 лева за разноски в съдебното производство

Съдът

         О П Р Е Д Е Л И:

Прекратява   наказателното производство  по НОХД  435/2016г. по описа на РС Разград.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в   11.10 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в с.з.

 

 

 

                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

                            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.

 

 

 

                                                                              2.

 

 

                                       СЕКРЕТАР: