П Р О Т О К О Л

 

 

2016 година                                                                                    гр. Разград

Разградският районен съд                                              наказателен състав

На  първи юли                                                                     2016 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                                                                                                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

                                                                                                          

Секретар: Г.А.

Прокурор: ВЕСЕЛИН ЯКИМОВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 550     по описа за 2016 година

На именното повикване в 9,00  часа, се явиха:

За РРП прокурор Якимов

ПОДСЪДИМИЯТ М.Р.Я., нередовно призован, се явява лично. По отношение на същия, не е изтекъл 3 дневния срок от връчване на  призовката с приложен обвинителен  акт и разпореждане за насрочване на съдебното заседание.

ЗА същия адв.  А. от досъдебното производство  и приета от съда.

АДВ. А.: Даваме изрично съгласие да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

КАТО прецени, че не са налице процесуални пречки за това, предвид изразеното изрично съгласие в тази насока от страна на защитата

                   О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

СНЕ самоличността на подсъдимия

М.Р.Я. роден на *** ***, бълг. гражданин, със средно образование, разведен, работи, неосъждан, ЕГН **********.

РАЗЯСНИ на страните правото на отводи, правото да правят искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи и по доказателствата. Предлагам да промените реда на съдебното следствие, тъй като  сме постигнали споразумение и производството да протече по реда на глава 29 от НПК и представям.

АДВ. А.: Наистина сме сключили споразумение, което считам, че не противоречи на закона и морала моля да го одобрите.

ДОКЛАДВА представеното  по делото споразумение по реда на чл. 384 от НПК, съгласно което подсъдимият се признава за виновен в това че На 17.06.2016 г., в гр. Разград и в с. Стражец, обл. Разград, е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка „Форд Ескорт“ с рег. № ***, с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда, а именно 2,54 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК. Страните приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс. М. Я. за извършеното от него престъпление по чл.343б, ал.1 от НК, на основание чл. 381, ал. 4 от НПК при условиятаначл.55,ал. 1,т. 1от НК – 6 месеца лишаване от свобода, изтърпяването на което, на основание чл. 66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години. На основание чл.55, ал.3 от НК страните приемат на подс. М. Я., да не се налага по-лекото наказание Глоба от 200 до 1000 лева предвидено наред с наказанието лишаване от свобода за престъплението по чл.343б, ал.1 от НК. Възпитателната работа по отношение на подс. М. Я. се възлага на РИ при РУ на МВР-гр.Разград по местоживеенето му. На основание чл. 343г във вр.с чл.343б, ал.1 от НК на подс. М. Я. се налага наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 година и 8 месеца, като на основание чл.59, ал.4 от НК се  зачита времето,през което подс. М. Я. е лишен от това право по административен ред, считано от 17.06.2016 г.  Разноски по делото – няма. Подсъдимият М.Р.Я. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ПРОКУРОРЪТ: Моля да одобрите така сключеното споразумение. Считам, че не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

АДВ. А.: Считам, че с така постигнатото споразумение ще се постигнат целите и задачите визирани в чл. 36 от НПК.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

КАТО прецени, че така представеното споразумение постигнато в сроковете по чл. 384 от НПК, че съдържанието на същото съответства на изискванията на чл. 381 и сл. от кодекса, както и са налице материално правните предпоставки за това, споразумението не противоречи на закона и морала, поради което

                   О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното между М.Р.Я., роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, разведен, безработен, неосъждан, ЕГН **********подсъдим, представляван от защитника си – адв. Г.А. *** от една страна и РП-гр.Разград, представлявана от прокурорВеселин Якимов от друга, споразумение съгласно  което:

ПОДСЪДИМИЯТ М.Р.Я. се признава за ВИНОВЕН в това, че на 17.06.2016 г., в гр. Разград и в с. Стражец, обл. Разград, е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка „Форд Ескорт“ с рег. № ***, с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда, а именно 2,54 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

СТРАНИТЕ приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подсъдимия М.Р.  Я. за извършеното от него престъпление по чл.343б, ал.1 от НК, на основание чл. 381, ал. 4 от НПК при условиятаначл.55,ал. 1,т. 1от НК – 6 месеца лишаване от свобода, изтърпяването на което, на основание чл. 66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.

НА основание чл.55, ал.3 от НК страните приемат на подсъдимия М.Р.  Я., да не се налага по-лекото наказание Глоба от 200 до 1000 лева предвидено наред с наказанието лишаване от свобода за престъплението по чл.343б, ал.1 от НК.                                                                  ВЪЗПИТАТЕЛНАТА работа по отношение на подсъдимия М.Р.Я. се възлага на РИ при РУ на МВР-гр.Разград по местоживеенето му.

НА основание чл. 343г във вр.с чл.343б, ал.1 от НК на подсъдимия М.Р.  Я. се налага наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 година и 8 месеца, като на основание чл.59, ал.4 от НК се  зачита времето,през което подсъдимият  М.Р.  Я. е  лишен от това право по административен ред, считано от 17.06.2016 г.

ПОДСЪДИМИЯТ М.Р.Я.,декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

НА  основание чл. 24,  ал. 3 от НПК

                   О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 550/20126 г. по описа на РРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване подлежи на обжалване и протестиране по реда на глава 21 от НПК в 15 дневен срок от днес пред РОС.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 9,10 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: