МОТИВИ към Присъда № 391/07.07.2016г.

по НОХД №488/2016г. на РС – Разград

 

Обвинението е повдигнато срещу Й.М.Г., ЕГН  **********  за това, че на 06.03.2016г. в землището на гр. Разград, в условията на  повторност, чрез използване на техническо средство – ножовка, тесла и клещи е отнел чужди движими вещи – 200 метра електрически проводник /кабел AL/R 4 х 16 – оплетка от 4 бр. единични кабели всеки със седем броя алуминиеви жила/  на обща стойност 556.00 лева от владението на  Е. С. – Директор на РДПБЗН гр. Разград, без негово съгласие, с намерение противозаконно да го присвои, като случаят не е маловажен – престъпление по чл. 195 ал.1 т.4 пр.2 и т.7 във вр. с чл.194 ал.1 от НК.

Производството по искане на подсъдимия се развива по реда на Глава ХХVІІ от НПК в условията на чл.371,т.2 от НПК.

В съдебно заседание прокурорът поддържа повдигнатото обвинение, счита, че е доказано по безспорен начин и пледира на подсъдимия М. да бъде наложено наказание „лишаване от свобода” в размер на една година и шест, което да бъде редуцирано по реда на чл.58а, ал.1 от НК, а изтърпяването да бъде отложено по реда на чл.66, ал. 1 от НК за минималния изпитателен срок, при превес на смекчаващите отговорността обстоятелства.

Защитата на подсъдимия пледира за определяне на наказанието в унисон с държавното обвинение.

Подсъдимият Г. признава фактите описани в обстоятелствената част на обвинителния акт и не желае да се събират доказателства за тях, признава вината си, моли за минимално наказание.

Съдът, като прецени признанието на подсъдимия, направено по реда на чл. 371,т.2 от НПК и  събраните по делото доказателства, доводите и възраженията на страните, намира за установено следното:

От фактическа страна:

Подсъдимият Й.М.Г. е роден на *** *** община Разград, ул. В.З. ***, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН  **********.

Съдът приема за установена по делото фактическата обстановка така както е описана в обвинителния акт, а именно: Подс. Й.Г. ***. Към датата на инкриминираното деяние, същият бил безработен, не получавал никакви доходи, поради което решил да извърши кражба за да си набави някакви парични средства.

В изпълнение на намисленото на 06.03.2016 г. около 12:00 - 12:30 часа подс. Й. Г. тръгнал пеша по черния път от неговото село към складовата база на бившата служба «КОС», към момента ползвана и стопанисвана от РДПБЗН - Разград с директор - комисар Е. С.. Сградата и имота към нея се намирали в землището на гр. Разград, зад ж. п. гара - Разград, в близост до завод «Амилум». Подсъдимият се бил насочил към същата, защото знаел, че към нея от близките ел. стълбове има дълъг черен ел. кабел за захранването й с ел. енергия. Той го бил виждал преди това многократно. Подс. Г. носел в себе си ножовка с черна на цвят дръжка, клещи с черна на цвят ръкохватка и с червени кантове и една тесла с дървена дръжка, които мислел да използва за да пререже кабела. Освен това носел и един чувал, в който да сложи откраднатият кабел. Самият кабел, електрически проводник бил AL/R 4x16 и представлявал оплетка от 4 броя единични кабели всеки със седем броя алуминиеви жила и с пластмасова изолация.

След като пристигнал до горепосочената база на РДПБЗН, той първо свалил предпазния шалтер на трафопоста за да спре подаването на електрическа енергия към кабела, който бил намислил да открадне. С помощта на ножовката и теслата отрязъл ел. кабела, който излизал от ел. таблото на трафопоста към базата. След това се качил на близкото дърво и с помощта на инструментите, които имал отрязал кабела от електрическия стълб. После отишъл до друго дърво в близост до следващия електрически стълб, качил се на него и по същия начин отрязал кабела и в тази му част. По описания начин той отрязъл кабела между още две междустълбия, като общата дължина на всичкия била 200 метра. След като приключил и слязъл на земята, подсъдимият взел падналия кабел и на близко и подходящо място изгорил изолацията на същия. Останалата алуминиева част от кабела сложил в чувала и я предал още същият ден в пункт за изкупуване на черни и цветни метали, стопанисван от св. Т. Д., находящ се в Гарова промишлена зона, гр. Разград. Предаденият метал бил с тегло 9,200 кг., за който подс. Г. получил сумата от 12.42 лева. Св. Д. съставил договор за покупко-продажба № 3000003224/06.03.2016 г. Същата вечер подс. Г. разказал за случая на приятеля си св. Д.Д. от същото село.

След разкриване на деянието, с протокол за доброволно предаване от 10.03.2016 г., подс. Й. Г. предал на служител от РУ МВР-гр.Разград, един брой тесла с дървена дръжка с дължина 32 см.; един брой клещи с черни дръжки и червени кантове и един брой метална ножовка с дължина 30 см. За така предадените вещи подс. Г. пояснил, че същите са негови и с тяхна помощ е отрязал откраднатия кабел.

От заключението на вещото лице по назначената по досъдебното производство оценъчна експертиза е видно, че общата стойност на инкриминирания кабел е в размер на 556.00 лева.

Подсъдимият Г. е осъждан с Присъда по НОХД № 747/2009 г. на Районен съд - Разград е бил признат за виновен в извършване на престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 4, пр. 2 във вр. с чл. 194, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК и му е било наложено наказание при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК - 6 месеца лишаване от свобода, изтърпяването на което на основание чл. 66 от НК е било отложено за изпитателен срок от 3 години.Присъдата е влязла в сила на 09.12.2009 г.

По доказателствата:

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа на самопризнанието на подс. Г., което се подкрепя от доказателствата събрани в досъдебното производство протокол за оглед на местопроизшествие, протокол за доброволно предаване, показанията на свидетелите Д.Д., Т.Д., П.П., Ив.И., Е.Е., заключението на вещото лице по назначената по досъдебното производство оценъчна експертиза, договор за покупко-продажба.

Съдът намери, че горепосочените доказателства, обсъдени в своята съвкупност и по отделно, категорично и без съществени противоречия установяват описаната фактическа обстановка в нейната пълнота, поради което изцяло основа на тях своите фактически изводи.

От правна страна:

При така изложената фактическа обстановка, съдът счете, че подсъдимият Й.М.Г., ЕГН  ********** е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. 195 ал.1 т.4 пр.2 и т.7 във вр. с чл.194 ал.1 от НК.

От обективна страна – на 06.03.2016г., подс. Г. *** е отнел чужди движими вещи - части от ел. кабел с обща дължина 200 метра, собственост на РДПБЗН -Разград с директор - комисар Е. С., които са годен предмет на кражба, тъй като към момента на престъпното посегателство са имали определена стойност възлизаща на 556 лева. До момента на отнемането им същите са се намирали във фактическата власт на представителя на ощетеното юридическо лице. С вземането им от мястото, където те са се намирали /до базата на РДПБЗН/ подсъдимият е прекъснал досегашното владение на представителя на ощетеното ЮЛ и с отдалечаването си с тях от мястото на престъплението е установил своя фактическа власт /владение/ върху същите, с което и изпълнителното деяние на престъплението „кражба" по смисъла на наказателния закон е било довършено. Нещо повече, малко по-късно подс. Г. се е разпоредил фактически и юридически с откраднатият кабел като със своя вещ, понеже е изгорил изолацията му, а останалият алуминиев метал предал в пункт за изкупуване на скрап. От обективна страна е налице и последният елемент от състава на престъплението по чл. 194, ал. 1 от НК, а именно отсъствието на съгласие от страна на собственика /в случая представителя на ЮЛ/ за отнемането на инкриминираните вещи. Налице са и обективните квалифициращи признаци на деянието, а именно, че за кражбата са използвани технически средства -ножовка, тесла и клещи, и същата е осъществена в условията на повторност по смисъла на чл. 28, ал. 1 от НК, защото е извършена, след като подс. Г. е бил осъждан с влязла в сила присъда за друго такова престъпление.

От субективна страна - подсъдимият Г. е извършил деянието при пряк умисъл. Същият е съзнавал, че отнема от владението на другиго чуждите движими вещи и установява върху тях своя фактическа власт, съзнавал е също така, че действа без съгласието на държателя им и че откраднатите вещи имат определена стойност. Предприетите от подсъдимия действия по фактическото и юридическото разпореждане с тях по несъмнен начин доказват и неговото намерение за своенето им. Освен това подъсдимият е съзнавал, че върши настоящото деяние след като е бил осъден с влязла в сила присъда за друга кражба, която не е представлявала маловажен случай. 

С оглед на изложеното, съдът призна Й.М.Г., ЕГН  ********** за виновен в извършване на престъпление по чл. 195 ал.1 т.4 пр.2 и т.7 във вр. с чл.194 ал.1 от НК.

Причини за извършване на престъплението са ниското правосъзнание на подсъдимия и желанието да се облагодетелства неправомерно без полагане на труд.

По вида и размера на наказанието:

За престъплението по чл. 195 ал.1 т.4 пр.2 и т.7 във вр. с чл.194 ал.1 от НК, законът предвижда наказание лишаване от свобода от една до десет години.

Съдът счете, че е налице превес на смекчаващите отговорността обстоятелства, като такива намира процесуалното поведение на подсъдимия оше от фазата на досъдебното производство, относително високата му възраст, социално – икономическото му положение, относително ниския размер на причинените с деянието вреди, поради което намери, че следва да наложи наказание по реда на чл.55, ал. 1 т.1 от НК  – осем месеца „лишаване от свобода”, изтърпяването, на което на основание чл.66, ал.1 от НК, отложи за изпитателен срок от три години. Предвид предходните осъждания на подс. Г., съдът намери за необходимо с оглед постигане целите на наказанието и най- вече превъзпитанието на подс. Г., на основание чл. 67 ал.3 от НК  да наложи и пробационна мярка „Задължителна регистрация по настоящ адрес” с периодичност  два пъти седмично  за срок от  осем месеца.

По веществените доказателства:

Съдът постанови веществените доказателства по делото - 1 брой метална ножовка с дължина 30 см.; 1 брой тесла с дървена дръжка с дължина на дръжката 32 см.  и 1 бр. клещи  с черни гумени дръжки с червени кантове; електрически проводник, представляващ оплетка от 4 бр.единични кабела,   всеки  със 7 броя алуминиеви жила – 18 см. на основание чл.  53а, ал.1 б.”а” от НК  да се отнемат в полза на държавата, като след влизане в сила на присъдата да бъдат унищожени по надлежния ред.

По разноските по делото:

Съдът осъди подсъдимия Г. да заплати по сметка по сметка на ОД МВР Разград сумата  38.64 лева, представляваща разноски на досъдебното производство.

По изложените съображения съдът постанови присъдата си.

 

 

 

                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: