Мотиви към решение  №390  от 07.07.2016г.,

      постановено по AНД №586/2016г. на РРС.

 

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство, за извършена в гр. Разград от Е.В.Д. ***,  непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното: “На 06.07.2016. в гр. Разград около 10ч., медицински кабинет находящ се на адрес**, нарушителката влиза в пререкание с д-р Г. Б. Ф. и започва да я обижда, като я нарича “мискинка” и др. подобни. С тези си действия грубо нарушава общоприетите норми на поведение на обществено място и буди възмущението на чакащите ред в приемната”.

В с.з. нарушителката дава обяснения. Сочи, че отишла на лекар за направление за сестра си, за която се грижи, като лекарката и поискала 30лв. В кабинета имало едно семейство, както и медицинската сестра. Пред кабинета разговаряла с лекарката,за като твърди, че и друг път и искала пари, не и издържали нервите, повишила и тон и я нарекла “Мискинка”. Мъжът от семейството, което било в кабинета излязъл отвън и се обадил по телефона в полицията. Изразява съжаление, твърди, че не и издържали нервите, била болна, грижела се за сестра си.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установено, от фактическа страна следното:

На 06.07.2016г. около 10 часа, нарушителката Д. отишла в кабинета на личиния си лекар – д-р Г. Б. Ф., в гр.Р., с молба да и се издаде направление за болната и сестра във връзка с претърпян инсулт. След като последната и казала, че трябват данни относно код на заведението и номер на клиничната пътека, нарушителката избухнала, повишила тон и я нарекла “мискинка”, казала, че при всяко посещение и искане на документ и били искани по 30лв. В кабинета имало други пациенти, както и медицинската сестра.

Съдът намира така приетата фактическа обстановка за безспорно установена, като се позовава на обясненията на нарушителя дадени в с.з., обясненията по преписката на свидетелите Г. Б. Ф. и В. И. И., характеристична справка на нарушителя. Съдът намира за достоверни обясненията на нарушителя и признанието, че е обидила личната си лекарка, подкрепят се от останалите доказателства по делото. Поради което, изложената в акта фактическа обстановка е безспорно установена.

Предвид изложеното, съдът намира, че с действията си Е.В.Д. е нарушила обществения ред, държала се е непристойно, като е проявил незачитане на обществените порядки. Без основателна причина, през деня, пред кабинета на лекаря е повишила тон, обидила д-р Филипова като я нарекла “мискинка”. Проявата и, поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява нарушение – дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ и подлежи на санкция по чл.1, ал.1 от същия нормативен акт.

При индивидуализация на административното наказание на нарушителя по вид и размер, съдът отчете степента на обществена опасност на деянието и на дееца. Отчита превес на смекчаващите обстоятелства в случая, тъй като явно нарушителката е била в афектирано състояние, поради влошеното здравословно състояние на сестра си, заради което е отишла в кабинета на лекаря. Прецени като смекчаващи вината и отговорността обстоятелства, изразено съжаление и признание, много добрите характеристични данни, възрастта и здравословното и състояние. Очевидно е, че допуснатото нарушение на обществения ред е инцидентно и има изолиран характер. Поради което намира, че наказанието следва да бъде по-лекото от двете алтернативни предвидени в закона, а именно глоба. Предвид ниската обществена опасност на дееца – здравословно и състояние  - 50% неработоспособност, имуществено положение – същата е пенсионер по болест, грижите за тежко болната си сестра, поради което глобата следва да е в минималния размер, а именно 100лв.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: