МОТИВИ към присъда №434/27.07.2016 г. по НОХД  626 от 2016 година по описа на Разградския районен съд.

 

          Обвинението срещу подсъдимия Д.К.Д. е за престъпление по чл.343б ал.1 от НК за това, че на 24.07.2016 г. в гр.Разград е управлявал  л.а. “Опел Астра ” с ДК №*** с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,87 на хиляда, установено по надлежния ред.

          Подсъдимият счита, че не е следвало да му бъде извършвана проверка за алкохол, тъй като той е управлявал лекия автомобил в двора на етажната собственост в която живее.

          Представителят на РРП в съдебно заседание поддържа обвинението и счита същото за доказано в хода на съдебното следствие. Предлага по отношение на подсъдимия да бъде наложено наказание лишаване от свобода за към минимума, глоба също към минимума и лишаване от право да управлява МПС за срок от две години  и шест месеца.

          Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка по делото: Подсъдимият Д.К.Д. е български гражданин, със висше образование, разведен, пенсионер, реабилитиран по право.

          На 23.07.2016 г. около 04,10 часа в гр.Разград, полицейските служители Н. и З. били изпратени по сигнал от тел.112 г. на проверка на адрес ул.“28-ми януари“№34. Там те установили отворен гараж, от който излизал автомобил, който спрял на милиметри от друг паркиран автомобил. Установили, че водача е Д.. Извършили му проверка при която апарата отчел 2,87 промила алкохол. За констатираното нарушение свид. Н. съставил на подс. Д. акт за установяване на административно нарушение, както и талон за медицинско изследване. Подсъдимият отказал да се подложи на медицинско изследване.

          При така установената фактическа обстановка с деянието си подсъдимият е извършил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.343б ал.1 от НК.

          Възражението на същия, че не е следвало да бъде проверяван за алкохол, респ. санкциониран за шофиране след употреба на алкохол, тъй като това се е случило в двора на етажната кооперация е неоснователно. Дори и да е паркинг само на етажната собственост, при използване на същия следва да се спазват правилата за движение, регламентирани в ЗДвП.

          Според справката, издадена от ОД на МВР Разград на подсъдимият Д. са издадени едно наказателно постановление, два фиша и с присъда на РС Разград е лишен от право за управлява МПС за срок от 10 месеца през 2008 г.

          При определяне на наказанието съдът отчете сравнително високата степен на обеществена опасност на деянието – концентрацията на алкохол в кръвта на подсъдимия е повече от два пъти спрямо минималната за инкриминиране на деянието и сравнително ниската степен на обществена опасност на дееца, който е реабилитиран по право и  отегчаващите обстоятелства – налагани административни наказания по Закона за движение по пътищата и определи наказание лишаване от свобода в размер на минимума от една година. Тъй като към настоящия момент подс. Д. е реабилитиран, съдът счита, че следва да отложи изтърпяването на наказанието лишаване от свобода за изпитателен срок от три години, тъй като и по този начин ще се постигнат целите на наказанието, вкл. и поправянето на подсъдимия. Наказанието глоба е предвидено от разпоредбата на чл. 343Б от НК като кумулативно, поради което съдът счита, че следва да наложи същото към минималния размер, а именно 300 лв.

          Наказанието лишаване от право да управлява МПС следва да бъде за срок от две години предвид това, че  предходното такова за същото деяние от 10 месеца не е произвело ефект.

          В този смисъл съдът постанови присъдата си.

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: