РЕШЕНИЕ

 

421                                      26.08.2016г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградският районен съд 

на деветнадесети юли                                  две хиляди и шестнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: Г.А.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №547 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от  О.Б.Х. *** срещу Наказателно постановление  454 от 13.06.2016г.   на  Директора  на Регионална дирекция по горите Русе, с което на жалбоподателя  на основание чл.257, ал.1,  т.1 от Закона за горите , вр. с чл.108, ал.2, ал.3 от Закона за горите и чл.61  вр. с чл.47, ал.1, т.1 от Наредбата за сечите в горите му е наложено наказание глоба в размер на 400 лв, определено е да заплати обезщетение в размер на 1548,30 лв в полза на «Североцентрално държавно предприятие» - ДП Габрово на основание Наредба за определяне размера на обезщетенията за щети върху гори и земи в горския фонд и паричната равностойност на липсващите вещи в размер на 2009,33 лв.  Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съда да го отмени изцяло.

В съдебното заседание на РРС повереникът на жалбоподателя поддържа жалбата.

Представителят на наказващия орган счита жалбата за неоснователна.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление №454 от 13.06.2016г.   на  Директора  на Регионална дирекция по горите Русе на жалбоподателя  на основание чл.257, ал.1,  т.1 от Закона за горите , вр. с чл.108, ал.2, ал.3 от Закона за горите и чл.61  вр. с чл.47, ал.1, т.1 от Наредбата за сечите в горите му е наложено наказание глоба в размер на 400 лв, определено е да заплати обезщетение в размер на 1548,30 лв в полза на «Североцентрално държавно предприятие» - ДП Габрово на основание Наредба за определяне размера на обезщетенията за щети върху гори и земи в горския фонд и паричната равностойност на липсващите вещи в размер на 2009,33 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение сериен №014252/14.04.2016г.,  съставен на жалбоподателя от ловен надзирател  при ДЛС «Воден –Ири Хисар». В акта е отразено, че жалбоподателят  „В качеството си на лице, упражняващо лесовъдска практика, не е изпълнил контролни правомощия по Закона за горите и Наредба за сечите в горите, като е допуснал отсичане на 43 бр. немаркирани с контролна горска марка дървета от дървен вид „цер“ в отдел: 125 „г“. Нарушението е извършено от 29.02.2016г. до 30.03.2016г. в землището на с. Дянково, общ. Разград, област. Разград, отдел: 125 „г“, местност: „Емилиянова просека“, в териториалния обхват на ТП ДЛС «Воден –Ири Хисар»». В НП е посочено, че не са налице предпоставки за прилагане на чл.28 и чл.29 от ЗАНН.

Пред РРС е    разпитан като свидетел актосъставителя, който сочи, че на 30.03.2016г. извършил проверка на сечището и било установено, че са отсечени около 40 немаркирани дървета. Жалбоподателят, като лице  упражняващо лесовъдска практика отговарял за секачите, осъществяващи сечта. Тези обстоятелства не са спорни. Представено е и копие от позволително за сеч, издадено на жалбоподателя, касаещо процесния участък /л.17 от делото/.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  Съдът намира, че наказателното постановление е незаконосъобразно и следва да бъде отменено, тъй като при съставянето му са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. В акта и НП  фактически е отразен само законовият състав на нарушението  - посочено е, че жалбоподателят в качеството си на лице, упражняващо лесовъдска практика, не е изпълнил контролни правомощия по Закона за горите и Наредба за сечите в горите, като е допуснал отсичане на 43 бр. немаркирани с контролна горска марка дървета от дървен вид „цер“ в отдел: 125 „г“. Не са отразени обаче фактическите обстоятелства, при които нарушението е извършено, така както изисква чл.57, ал.1 т.5 от ЗАНН – не е отразено каква сеч е извършвана, кой я е извършил и не може да се прецени отговорността на жалбоподателя за лицата които са извършили сечта. В НП се сочи, че нарушението се изразява в допустителство /“допуснал“/, което предполага съзнателно /умишлено/ поведение. В НП обаче няма данни от които да се направи извод за умишлено поведение на жалбоподателя. Отговорността по чл.257, ал.1, т.1 всъщност  не е за допустителство, а за бездействие изразяващо се неупражнен контрол. Допустителството е наказуемо само в изрично предвидени случаи. При това не е ясно как в наказателното постановление е определен периода на извършване на нарушението. Посочено е, че е извършено в периода от 29.02.2016г. до 30.03.2016г., но от данните по делото става ясно само, че на 30.03.2016г. нарушението е установено. Всички тези неясно описани обстоятелства водят до невъзможност на жалбоподателя да разбере какво конкретно му е вменено и така правата му се нарушават. Тези процесуални пороци водят до незаконосъобразност на наказателното постановление и налагат отмяната му на формално основание  без същото да бъде разглеждано по същество.

 Водим от горното Съдът

                                                     Р Е Ш И:

                       ОТМЕНЯВА Наказателно постановление №454 от 13.06.2016г.   на  Директора  на Регионална дирекция по горите Русе, с което  на жалбоподателя О.Б.Х. *** на основание чл.257, ал.1,  т.1 от Закона за горите , вр. с чл.108, ал.2, ал.3 от Закона за горите и чл.61  вр. с чл.47, ал.1, т.1 от Наредбата за сечите в горите му е наложено наказание глоба в размер на 400 лв, определено е да заплати обезщетение в размер на 1548,30 лв в полза на «Североцентрално държавно предприятие» - ДП Габрово на основание Наредба за определяне размера на обезщетенията за щети върху гори и земи в горския фонд и паричната равностойност на липсващите вещи в размер на 2009,33 лв.  

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                Районен съдия: