Р Е Ш Е Н И Е

 

                                             2016 година                                   град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                  наказателен състав

На единадесети август                                                                  2016 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

 

Секретар: С.Р.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

АН дело  № 676  по описа за 2016 година

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРИЗНАВА нарушителят Б.В.Х. с ЕГН **********, ЗА НЕВИНОВЕН в това на 06.08.2016 г. в гр. Разград на стадион “Лудогорец Арена” находящ се на ул. “Васил Левски” № 43, като зрител на футболната среща между футболните отбори на ПФК “Лудогорец” гр. Разград и ПФК “Ботев” гр. Пловдив, да е извършил противообществена проява /спортно хулиганство/, по смисъла на чл. 21 от ЗООРПСМ, като го оправдава на основание чл. 33, ал. 1, т. 4 от ЗООРПСМ.

                   РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

                            РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Производството е по реда на Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия /ЗООРПСМ/

Съставен е акт за извършена в гр.Разград от Б.В.Х. ***, непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща се според акта в следното: “На 06.08.2016г., около 22,30 ч. в гр.Разград  на стадион “Лудогорец Арена”, като зрител на футболна среща между отборите на ПФК “Лудогорец” и ПФК “Ботев” гр.Пловдив, извършва непристойна проява нарушаваща обществения ред на територията на спортния обект изразяваща се в: залива старши треньора на ПФК “Ботев” гр.Пловдив с вода”.

Нарушителят, в съдебно заседание, дава обяснения, като сочи, че има годишна карта за посещения на футболните срещи, че мястото е запазено и редовно сяда на централната трибуна, шести ред, близо до треньорската скамейка – зад треньорската скамейка на гостуващия отбор на “Ботев” Пловдив, поради което чувал всичко, което се случвало там. През първото полувреме от треньорския щаб имало доста нецензурни думи към футболистите, публиката и гражданите на гр.Разград, обидни квалификации от рода на: “турци”, “рязани”. На полувремето влезли в словесен спор с треньора К., говорили за срещата. От дясната му страна бил негов познат – И. К., към когото треньора на ПФК “Ботев” казал “дали си е пил хапчетата”, след което отворил бутилка с вода и залял и двамата. Тогава нарушителят Х. го полял с вода, която била в пластмасова чаша, след което от неговия щаба дръпнали треньора настрани.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установено, че обстоятелствата са се развили по начина описан в съставения акт. За този извод съдът се основава на приобщените обяснения на И. К., Л. М.  видеозапис, фото снимки.  

Нарушителят Х. на 06.08.2016г, присъствал на футболния мач в гр.Разград, провел се на стадион “Лудогорец Арена”, между ПФК “Лудогорец” и ПФК “Ботев” гр.Пловдив. в посоченото в акта време и място, след размяна на реплики с треньора на гостуващи отбор, който преди това отправял обидни такива, в почивката между полувремената, плиснал бутилка с вода върху нарушителят и неговия познат, с когото разговаряли – И. К. В отговор на това нарушителят излял водата, която държал в пластмасова чаша в ръката си. На въпроса на приближилия се Л. М. към К., защо се държи така агресивно с публиката, хвърлил по него капачката от бутилката.

Изложената фактическа обстановка се установява от обясненията на нарушителя, приобщените писмени доказателства и видеозаписи.

Съдът намира, че така осъщественото деяние от Б.В.Х. не представлява противообществена проява по смисъла на чл.21 от ЗООРПСМ, тъй като липсват осъществен състав от обективна и субективна Страна. Същото не съставлява деяние от вида противообществена проява/спортно хулиганство/. Липсва умисъл  за нарушаване на обществения ред. Заливането с водата на треньора на ПФК “Локомотив”, е в отговор на хвърлената по него и И. К. бутилка с вода от представителя на противниковия спортен клуб, който преди това явно е отправял обидни  реплики по отношение на  футболистите и гражданите на гр.Разград. Т.е. деянието, е провокирано от думите и поведението на треньора на ПФК “Ботев”. Освен това същото не се субсумира под нито една хипотеза в разпоредбата на чл.21 от ЗООРПСМ. След като не бе установено по категоричен и безспорен начин, че нарушителят се е държал непристойно на публично място по време на спортното мероприятие и умишлено да е нарушил обществения ред и спокойствие, демонстрирайки неуважение към обществото и към отделни граждани, следва да бъде признат за невиновен.

В този смисъл съдът постанови решението си.

РАЙОНЕН СЪДИЯ: