Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

  470, 31.08.2016 г., град Разград

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                              На тридесет и първи август                               две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОНСТАНТИН КОСЕВ

                                                                       

 Секретар П.Т.

 Прокурор    

 като разгледа докладваното от председателя

 а.н.дело № 744 по описа за 2016 г.

 

                                                      Р    Е    Ш   И:

 

              ПРИЗНАВА нарушителите Г.Б.А. – ЕГН ********** и В.С.Х. – ЕГН ********** за ВИНОВНИ в това, че на 30.08.2016 г. в с. Р. са извършили проява на дребно хулиганство по смисъла на чл. 1, ал. 1 УБДХ, поради което ИМ НАЛАГА административни наказания както следва:

  НАЛАГА НА Г.Б.А. ГЛОБА в размер на 300.00 лева.

  НАЛАГА НА В.С.Х. ГЛОБА в размер на 300.00 лева.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред РОС в срок до 24 часа, считано от днес, на касационните основания предвидени в НПК.

          В случай на обжалване, насрочва делото пред РОС за 02.09.2016 г. от 14.00 ч.

 

 

 

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

 

 

Мотиви към Решение №470/31.08.2016г. , постановено по НАХД №744/2016г. на РРС.

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от Г.Б.А.  и В.С.Х. ***, проява на дребно хулиганство.

В съдебното заседание двамата нарушители не дават обяснения, но заявяват, че  написаното в акта е вярно – фактически признават виновността си.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намери за установено от фактическа страна следното: Двамата нарушители живеят в с. Р. и се познавали. На 30.08.2016г. около 16.00 ч. нарушителите Г.А. и В.Х. се срещнали в селото пред хранителен магазин, находящ се на ул********** Г. А. отправил обидни реплики към В. Х., казвайки му „Да те еба в устата“. При това двамата се скарали и се сбили, при което започнали да си нанасят удари с ръце в областта на главата и тялото и да се ритат с крака. Намесили се присъстващи лица, които ги разтървали.  Впоследствие били уведомени полицейските органи, които изяснили случая  и срещу двамата нарушители бил съставен Акт за констатиране на дребно хулиганство, в който е отразена изложената фактическа обстановка.

По изложената фактическа обстановка спор не съществува. Същата се доказва от писмените обяснения на двамата нарушители пред полицейските органи, писмените обяснения на свидетеля А.С., също дадени пред полицейските органи.  Обстоятелствата  по делото са изяснени и с оглед всички доказателства  по несъмнен начин се установява, че и двамата нарушители са действали непристойно и взаимно са си нанесли удари и ритници.

При това съдът намира, че и двамата  нарушители с поведението си са нарушили  обществения ред и спокойствието на присъстващите и са предизвикали възмущението им. Проявите им, поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явяват престъпления по чл.325 от НК, но се явяват нарушения – дребно хулиганство по смисъла на УБДХ и подлежат на санкция по чл.1 от същия нормативен акт.

 При определяне на наказанията на нарушителите съдът отчита като смекчаващи обстоятелства това, че в крайна сметка и двамата нарушители признават виновното си поведение. В. Х. е осъждан, а Г. А. също има криминална регистрация, видно от приложените справки. В крайна сметка, като се отчита, че в случая не става дума за деяние, което да се отличава със съществена обществена опасност  съдът намира, че административните  наказания на нарушителите следва да се определят по по - леката алтернатива на чл.1, ал.1 от УБДХ, при което и на двамата нарушители следва да бъдат наложени глоби. Като отчита, всички обстоятелства по случая и обстоятелството, че очевидно и двамата нарушители в еднаква степен са допринесли за възникналия скандал, съдът намира, че на всеки от нарушителите следва да се наложи административно наказание глоба в размер на  300 лв за всеки от тях, който размер в случая се явява справедлив, с оглед тежестта на деянията им. Тези размери на наказанията според съда ще осъществят необходимия ефект спрямо двамата нарушители и ще ги мотивират в бъдеще да се въздържат от  подобни неправомерни прояви.

В този смисъл съдът постанови решението си.

                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: