П Р О Т О К О Л

 

 

2016 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На  седемнадесети август                                                                2016 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОНСТАНТИН КОСЕВ

 

 

Секретар: С.Р.

Прокурор: ВЕСЕЛИН ЯКИМОВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 664  по описа за 2016 година

 На именното повикване в 10.00 часа, се явиха:

 

ОБВИНЯЕМИЯТ Р.М.Д. се явява лично, и с адв. Ковалаков.

ЗА РРП се явява прокурор Якимов.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. КОВАЛАКОВ: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

                    О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

СНЕМА самоличността на обвиняемият.

Р.М.Д., роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН **********.

СЪДЪТ разяснява правата на страните в процеса.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи и по доказателствата.

АДВ. КОВАЛАКОВ: Нямам искания за отводи и по доказателствата.

СЪДЪТ докладва представеното споразумението за решаване на делото в съдебно заседание.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението и няма да соча други доказателства.

АДВ. КОВАЛАКОВ: Поддържаме споразумението и няма да соча други доказателства.

СЪДЪТ счете делото за изяснено от фактическа страна и

          О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

ПРОКУРОРЪТ: Моля да одобрите сключеното споразумение между РРП, обвиняемият и неговя защитник. Считам, че споразумението не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

АДВ. КОВАЛАКОВ: Постиганото между нас споразумение не противоречи на закона и морала, моля да го одобрите.

ОБВИНЯЕМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ намира, че представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което

                    О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното между Р.М.Д., роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН ********** – обвиняем, представляван от защитника си адв. Р. Ковалаков – АК Разград, и РРП представлявана от Прокурор  В. Якимов споразумение съгласно което:

ОБВИНЯЕМИЯТ Р.М.Д., ЕГН **********  се признава за ВИНОВЕН в това, че:

1. На 09.04.2016 г. в гр. Разград, е управлявал МПС – лек автомобил “БМВ”, с рег. № **, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,55 промила, установено по надлежния ред – престъпление по чл.343б, ал. 1 от НК.

2. На 09.04.2016 г., в гр. Разград, е управлявал МПС – лек автомобил “БМВ” с рег. № **, след употреба на наркотично вещество- амфетамин – престъпление по чл.343б, ал. 3 от НК.

3. На 09.04.2016 г., в гр. Разград, е управлявал МПС – л.а. “БМВ” с рег. №**, без да притежава свидетелство за управление на МПС, като деянието е извършено в едногодишния срок от наказването му по административен ред с НП № 15-1075/24.09.2015 г. на Началника на сектор “Пътна полиция” при ОДМВР – гр. Разград, влязло в сила на 12.02.2016 г. за управление на МПС, без да притежава съответно свидетелство за управление – престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК.

4. На 09.04.2016 г., в гр. Разград, противозаконно е пречил на орган на властта – полицейски служители – Х. Т. Х. и С. Я. Д. - младши автоконтрольори в сектор “Пътна полиция”  в ОДМВР – Разград да изпълнят задълженията си по опазване на обществения ред и по ЗДвП – престъпление по чл. 270, ал. 1 от НК.

5. На 09.04.2016 г., в гр. Разград, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред  и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта – полицейски служители – Х. Т. Х. и С. Я. Д.- младши автоконтрольори в сектор “Пътна полиция”  в ОДМВР – Разград, изпълняващи задължение по опазване на обществен ред и по ЗДвП, като по своето съдържание деянието се отличава с изключителна дързост – престъпление по чл. 325, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК.

6. На 09.04.2016 г., в гр. Разград, без надлежно разрешително е държал високорисково наркотично вещество – амфетамин с тегло – 0,5 грама, със съдържание на наркотично действащ компонент – амфетамин – 9,7 тегловни % на стойност 15 лева – престъпление по чл. 354а, ал. 3, т.1 във вр. с ал. 1 от НК.

 СТРАНИТЕ ПРИЕМАТ като вид и размер на наказанието спрямо обвиняемият Р.М.Д., за извършените от него горепосочени деяния, както следва:

- за деянието по чл. 343б, ал.1 от НК, при условията на чл. 55, ал. 1, т.1 от НК - ПЕТ МЕСЕЦА “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” при общ режим на изтърпяване на наказанието в затворническо общежитие от открит тип, както и “ГЛОБА” в размер на 500 лева.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 343г във вр. с чл. 343б, ал. І от НК на обв. Р. Д. се НАЛАГА наказание “ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС”, за срок от ЕДНА ГОДИНА.

- за деянието по чл. 343б, ал.3 от НК, при условията на чл. 55, ал. 1, т.1 от НК - ПЕТ МЕСЕЦА “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието в затворническо общежитие от открит тип, както и “ГЛОБА” в размер на 500 лева.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 343г във вр. с чл. 343б, ал. І от НК на обв. Р. Д. се НАЛАГА наказание “ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС”, за срок от ЕДНА ГОДИНА.

- за деянието по чл. 343в, ал.2 от НК, при условията на чл. 55, ал. 1, т.1 от НК - ПЕТ МЕСЕЦА “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието в затворническо общежитие от открит тип, както и “ГЛОБА” в размер на 500 лева.

- за деянието по чл. 270, ал.1 от НК, при условията на чл. 55, ал. І, т. 2, б. “б” от НК – ПРОБАЦИЯ, включваща следните мерки:

А/ Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ДВЕ ГОДИНИ, с периодичност два пъти седмично.

Б/ Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ДВЕ ГОДИНИ.

- за деянието по чл. 325, ал. 2 във вр. с ал.1 от НК, при условията на чл. 55, ал.І, т.2, б. “б” от НК – ПРОБАЦИЯ, включваща следните мерки:

А/ Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ДВЕ ГОДИНИ, с периодичност два пъти седмично.

Б/ Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ДВЕ ГОДИНИ.

- за деянието по чл. 354а, ал. 3, т.1 във вр. с ал. 1 от НК, при условията на чл. 55, ал.1, т.1 от НК – ПЕТ МЕСЕЦА “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието в затворническо общежитие от открит тип.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 55, ал. 3 от НК страните приемат на обв. Р. Д. да не се налага по-лекото наказание ГЛОБА от 2000 до 10 000 лева, предвидено наред с наказанието ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за престъплението по чл.354а, ал.3, т. 1 от НК.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 23, ал. 1 от НК на обв. Р.М.Д. се определя едно общо наказание за горепосочените ШЕСТ деяния, досежно наложените му наказания “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” и “ПРОБАЦИЯ” в размер на най-тежкото от тях, а именно – ПЕТ МЕСЕЦА “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието в затворническо общежитие от открит тип.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 23, ал. 1 от НК на обв. Р.М.Д. се определя едно общо наказание, досежно наложените му наказания “ГЛОБА” за извършените от него престъпления по чл. 343б, ал. 1, по чл. 343б, ал. 3 и по чл. 343в, ал. 2 от НК – в размер на най-тежкото от тях, а именно – “ГЛОБА” в размер на 500 лева.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 23, ал. 1 от НК на обв. Р.М.Д. се определя едно общо наказание, досежно наложените му наказания “ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС” за извършените от него престъпления по чл. 343б, ал. 1 и по чл. 343б, ал. 3 от НК – в размер на най-тежкото от тях, а именно – ЕДНА ГОДИНА “ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС”.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 23, ал. 2 от НК към така определеното общо наказание на обв. Р. Д. в размер на ПЕТ МЕСЕЦА “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” при първоначален общ режим на изтърпяване в затворническо общежитие от открит тип, се присъединява наказанието “ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС” за срок от ЕДНА ГОДИНА, наложено на обв. Р. Д. за извършените от него престъпления по чл. 343б, ал. 1 и по чл. 343б, ал.3 от НК.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 23, ал. 3 от НК към така определеното общо наказание на обв. Р. Д. в размер на ПЕТ МЕСЕЦА “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” при първоначален общ режим на изтърпяване в затворническо общежитие от открит тип, се присъединява изцяло и наказанието “ГЛОБА” в размер на 500 лева, наложено на обв. Р. Д. за извършените от него престъпления по чл. 343б, ал. 1, по чл. 343б, ал.3  и по чл. 343в, ал.2 от НК.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 59, ал.1, т. 1 и ал. 2 от НК се зачита времето, през което обв. Р.М.Д. е бил задържан по реда на чл. 72, ал.1 от ЗМВР на 09.04.2016 г., предварителното му задържане по реда на чл. 64, ал. 2 от НПК на 10.04.2016г. и на 11.04.2016г., както и времето, през което е бил с мярка за неотклонение “Задържане под стража” по настоящото наказателно производство, считано от 11.04.2016 г.

РАЗНОСКИТЕ по делото в размер на 625,53 лв. се възлагат на обв. Р.М.Д., платими по сметка на ОД на МВР – гр. Разград.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА, иззети по делото:

- лек автомобил “Опел Астра” с рег. № **, собственост на ОДМВР – гр. Разград – оставен на съхранение в ОДМВР – гр. Разград – да се върне на ОДМВР – гр. Разград, сектор “ПП”.

- лек автомобил “БМВ 330” с рег. № ** и вещите в него, описани в приемо-предавателен протокол от 09.04.2016 г., находящ се на л. 181 от ДП- оставен на съхранение в база УССД при ОДМВР- гр. Разград, собственост на обв. Р. Д., да се върнат на обвиняемия или на упълномощено от него лице;

- мобилен телефон с инициали на марка “Айфон”, собственост на обв. Р. Д., да се върне на обвиняемия или на упълномощено от него лице.

- бял хартиен плик, съдържащ фолио и черно полиетиленово топче с бяло наркотично вещество – амфетамин – оставени на съхранение при разследващ полицай Г. Т. – се отнемат в полза на държавата на основание чл. 53, ал.2, б. “а” от НК, тъй като е наркотичното вещество е предмет на престъпление и притежанието му е забранено;

 - 1 брой компактдиск, съдържащ записи от видеокамери от полицейски автомобил “Опел Астра” с рег. № **, да остане приложен към делото;

  ОБВИНЯЕМИЯТ Р.М.Д. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 24, ал. 3 от НПК, съдът           

                    О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 664/16 г. по описа на Разградския районен съд.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС по реда на глава 21 от НПК.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 10.20 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: