МОТИВИ към решение № 437/02.08.2016г. по АНД № 641/2016г. на РРС.

Производството е по реда на чл.3 и сл. от УБДХ.

Постъпил е акт за констатиране на проява на дребно хулиганство, в който се сочи, че на 31.07.2016г. в гр.Разград жк Орел, бл.23 пред вх.А лицето Н.М. е извършила проява на дребно хулиганство, с което нарушава обществения ред и общоприетите норми на поведение и буди възмущението на гражданите.

Нарушителката се явява в с.з., като не оспорва фактическите обстоятелства, изложени в акта, признава се за виновна и съжалява за случилото се. Предоставя на съда да реши какво наказание да й наложи.

РП-Разград уведомени по телефона за образуваното дело на основание чл.5, ал.2 от УБДХ, не се явява представител и не заявява становище.

Разградският районен съд, след като съобрази представените писмени и гласни доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

На 31.07.2016г. около 21.15ч. ст.полицай Д.И. и полицай Д.Н., двамата служители на РУМВР-Разград били изпратени от дежурния ОДЧ в жк. Орел до бл.1, където св.С. П. П. се оплакала, че синът й Х. Р. е бил блъскан и ударен с шамар от Н.М.. От снетите обяснения на нарушителката М. и на свидетелите П., Ш., Н. и Р. се установява, че детето Х. Р. играело с други свои приятели пред бл.23 в жк Орел, като се скарало с едно от тях- Е. Тогава излязла бабата на Е- нарушителката Н.М. и започнала да му се кара, като го блъскала и му зашлевила шамар по лявата буза и ухото, гонила го и го заплашвала да не видела повече там, защото щяло да стане лошо. Виждайки реакцията на нарушителката свидетелките Ш. и Н. й направили забележка и започнали да успокояват детето, като се обадили и на майка му- св.П. Последната се обадила в РУМВР-Разград и депозирала жалба. 

Въз основа на изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Описаната по-горе фактическа обстановка, съдът намира за безспорно установена, с оглед на събраните по делото доказателства- обясненията на нарушителя, докладна записка относно посетен сигнал, жалба от С. П., обякснения от А. Ш., З. Н., Х. Р. Х., характеристика. Всички те безспорно установяват, че с действията си М. е осъществила от обективна и субективна страна състава на административното нарушение по чл. 1 от УБДХ, а именно дребно хулиганство, тъй като е отправила обидни думи, блъскала и ударила шамар на малолетния Х. Р. Х. на обществено място- в жк Орел през вх.А на бл.23. Ето защо същата следва да носи административно наказателна отговорност.

Съдът намира, че съответно на извършеното от нарушителката деяние се явява по-лекото от алтернативно предвидените в УБДХ наказания, а имнно глоба в размер на 200 лв. По този начин съдът намира, че ще бъдат постигнати в най-пълна степен целите на наказанието.

По изложените съображения, съдът постанови решението си.

 

 

Районен съдия: