МОТИВИ към решение № 463/25.08.2016г. по АНД № 724/2016г. на РРС.

Производството е по реда на чл.3 и сл. от УБДХ.

Постъпил е акт за констатиране на проява на дребно хулиганство, в който се сочи, че на 22.08.2016г. в гр.Разград в Спешно отделение при МБАЛ-Разград лицата Е. Р. И. и д-р М.П. И.- З. са извършили проява на дребно хулиганство, с което са нарушили общоприетите норми на поведение на обществено място и будят възмущението на гражданите.

Нарушителите се явяват в с.з., като и двамата заявяват, че са невинни и не са извършвали дребно хулиганство. Защитниците им- адв.Чобанов и адв.Д.Борисов считат, че от събраните доказателства не се установява нито един от нарушителите да е извършил проява на дребно хулиганство, поради което молят да бъдат признати за невинни и оправдани.

РП-Разград уведомени по телефона за образуваното дело на основание чл.5, ал.2 от УБДХ, не се явява представител и не заявява становище.

Разградският районен съд, след като съобрази представените писмени и гласни доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

На 22.08.2016г. нарушителя Е.И. закарал по спешност в Спешно отделение при МБАЛ-Разград лицето К. М., която била на гости заедно със съпруга си у тях, но и прилошало. На вратата пред кабинета били посрещнати от д-р М.И., която заявила, че в кабинета следва да влезе само лицето М. И. заявил, че последната не владее добре български и пожелал също да влезе в кабинета. Разговора между двамата се водил на малко по-висок тон, при което д-р И. отново заявила, че не може да влезе вътре и притворила вратата на кабинета, след което И. се опитал да я отвори от другата страна. В този момент бил притиснат пръста на д-р И. и тя отишла да го превърже. Впоследствие бил натиснат паник-бутона от колегата на д-р И.- д-р Д.. И двамата нарушители в с.з. са категорични, че не е имало отправяне обидни думи, псувни и др. от нито един от тях.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Описаната по-горе фактическа обстановка, съдът намира за безспорно установена, с оглед на събраните по делото доказателства- обясненията на нарушителите, докладна записка относно посетен сигнал, жалба от д-р И., обякснения от С. Н. Е., Х. И. Д., д-р Ю. Д. И., характеристики. Всички те безспорно установяват, че с действията си нито един от нарушителите- Е.И. и д-р М. И. не е осъществил от обективна и субективна страна състава на административното нарушение по чл.1 от УБДХ, а именно дребно хулиганство. Действително двамата са разговаряли на висок тон, но нито един от тях не е отправял обидни думи, псувни и др. Действия или реплики, целящи да се нарушава обществения ред и общоприетите норми на поведение. Наранения пръст на д-р И. се дължи на случайно деяние и не е целено от никого. Ето защо същите не следва да носят административно- наказателна отговорност, а следва да бъдат признати за невинни и оправдани.

По изложените съображения, съдът постанови решението си.

 

 

Районен съдия: